Mehmet Bingöl [email protected] Mehmet Bingöl

Torba Yasa teklifinde yatırım fonu gelirleri için %40’a kadar vergi artışı

28 Kasım 2023, 15:55 ---

Meclise sunulan yasa teklifinde bazı yatırım fonu kazançları ile döviz cinsinden gelirler için vergi stopaj oranlarının %40’a kadar artışı için Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi öngörülmektedir.

Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi kapsamında finansal ürünler stopaj yoluyla vergilendirilmekte ve Cumhurbaşkanının, stopaj oranlarını belli sınırlar çerçevesinde artırma veya indirme yetkisi bulunmaktadır.

Torba yasadaki madde hükmü ile yetkinin kapsamının genişletilerek stopaj oranı artırımı için Cumhurbaşkanı’na karar çıkarma yetkisi verilmektedir.

      i. Yabancı Para Cinsinden İhraç Edilen Menkul Kıymetlerden Sağlanan Gelirler ve Döviz Cinsinden Açılmış Hesaplardan Elde Edilen Faiz Gelirleri:

Kanun teklifiyle Cumhurbaşkanı’na yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan gelirler ile döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri ve kar payları üzerinden yapılacak stopaj oranını %40'a kadar artırma yetkisi verilmektedir.

Bu çerçevede döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden ihraç edilen bono ve benzeri borçlanma araçlarında vergi artışı söz konusu olabilecektir.

    ii. Yatırım Fonlarına Yönelik Stopaj Oranlarında Artışa İmkân Veren Düzenleme:

Cumhurbaşkanı’na Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67'nci maddesinde yer alan stopaj oranlarını her bir sermaye piyasası aracı, kazanç ve irat türü ile bunların vadesi, elde tutulma süresi ve bunları elde edenler itibarıyla, yatırım fonları paylarının fona iade edilmesinden veya diğer şekillerde elden çıkarılmasından elde edilen kazançlar için fonun portföy yapısına göre “yüzde 40’a kadar artırma” yetkisi verilmektedir.

Söz konusu yetki, her bir sermaye piyasası aracı itibarıyla kullanmaya yetki verdiği gibi ihraç edenler, ihraç veya iktisap tarihi, hesap türü, hesap açılış tarihi itibarıyla da kullanılabilecektir.

Bu değişiklik ile aynı neviden gelirlerin vergisinde eşitleme yapılmasının amaçlandığını düşünülmektedir. Örneğin şu andaki mevzuata göre; doğrudan alınan Eurobond gelirlerinde yıllık beyan esasında %40’a kadar gelir vergisi varken, bunun yerine Eurobond yatırımını “yatırım fonu aracılığı ile” yapanlarda vergi oranı %10’da kalmaktadır. Bunun gibi yabancı hisse senetleri fonlarında, gayrimenkul yatırım fonlarında (GYF) da benzer vergi avantajları söz konusudur.

Görüldüğü üzere bu konuda Cumhurbaşkanı’na stopaj oranını %40'a kadar artırma konusunda geniş yetki veriliyor. GİB’in hazırlıkları doğrultusunda önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı kararları yayımlanabilecektir. Bilindiği üzere birçok Fon’da stopaj oranı ya %10, ya da sıfır olarak uygulanmaktadır. Bu konularda bir vergi artışının söz konusu olabileceği düşünülmektedir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yarkın Tuncay07 Mart 2024 12:25

    Bireysel emeklilik fonlarını da bu durum kapsıyor mu acaba befas gibi yoksa tefas fonları için mi bu %40 vergi durumu geçerli?

  • Bıkkın türk29 Aralık 2023 07:04

    Kumarda vergiyi düşür bunlarda artır. Harika bir ülke. Fırsatını bulan vallaha kaçsın gitsin bu ülkeden daha da geç olmadan.

  • vergisiz kazanç05 Aralık 2023 11:00

    hisse senetlerinin artışından muhakkak vergi alınmalıdır.

  • TT02 Aralık 2023 13:13

    Bu aile/ozel Gyf'lerin ülkeye ne faydası var? Vergiden kaçınma var burada!!!

  • Akıl dışı29 Kasım 2023 11:44

    Hangi akılsız ekonomist tam işler düzeltirken böyle bir kararı alabilir derhal bu kişileri görevden almak gerekir

  • UMB29 Kasım 2023 10:24

    TORBA YASA TEKLİFİNDEKİ MADDE YERİNDEDİR.Bazı yatırım fonlarındaki (Örn: özel/kapalı GYF-gayrimenkul yat fonları) vergi avantajının SEBEBİ VE GEREKÇESİ NEDİR Kİ?

  • kemal ardıç05 Aralık 2023 10:59

    hisse senetlerinden elde edilen kazançlardan vergi alınmalıdır.

  • Tahir.B29 Kasım 2023 10:00

    Bunu şu günlerde gündeme getirmek ülkenin ekonomisine bomba koymaktan başka birşey değildir koyanlarda bunun ortagı böyle bir öneri getirmek yatırımcıyı kaçırmak gelmesini önlemek ekonomiyi batırmaktır aslında rezil bir uygulamadır yapılacak olan

  • Ny29 Kasım 2023 09:50

    Yat. Fonları vergisel avantaj için kullanılmasının önüne geçilmez isteniyor.

  • Yüksel Çulcu28 Kasım 2023 17:27

    Böyle bir uygulama krizdeki ekonomiyi çökeltir, tamamen bitirir. Parayı tamamen piyasadan yastık altına gider. İnşallah böyle bir hata yaparlar. Bu halk dibi görmeden akıllanmayacak.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster