Mehmet Bingöl [email protected] Mehmet Bingöl

Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan vergi artışları

10 Temmuz 2023, 07:46 ---

05 Temmuz 2023 tarihinde TBMM’ne sunulan kanun teklifi ile Kurumlar Vergisi oranının 5 puan artırılması ek MTV getirilmesi ve bazı Kurumlar Vergisi istisnalarının kaldırılması öngörülmüştü. Kanunlaşma süreci devam etmektedir.

07/07/2023 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları ile de çeşitli vergi artışları yapılmıştır.

1. Katma Değer Vergisi Genel Vergi Oranı %18’den %20’ye çıkarılmıştır

Genel KDV Oranı %18’den %20’ye çıkarılmıştır.

Ayrıca eğitim, sağlık, giyim harcamalarındaki %8’lik oran %10’a çıkarılmıştır.

Hâlihazırda, sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kâğıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetede KDV oranı %8 idi. Bu ürünler genel oranda (%20) KDV’ye tabi hale getirilmiştir.

Yürürlük: 10 Temmuz

2. Tüketici kredilerinde BSMV oranı %10’dan %15’e yükseltilmiştir.

Ticari niteliği bulunmayan tüketici kredilerinde (İhtiyaç Kredisi, Kredili Mevduat Hesabı, Kredi Kartı Faizleri) BSMV oranı %10’dan %15’e yükseltilmiştir.

07.07.2023 tarihi itibariyle yeni kullandırılacak ve yapılandırılacak tüketici kredileri için yeni oranlar kullanılacaktır.

3. Maktu harçlar %50 oranında artırılmıştır.

Noter, yargı, icra, pasaport, finansal faaliyet harçları gibi maktu esasta alınan harçlar %50 oranında artırılmıştır.

4. Halka açık olmayan şirketlerdeki Buy Back işlemlerinde %15 kar dağıtımı stopajı getirilmiştir

Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanunu’na göre; şirketlerin geri aldığı kendi hisse senetlerinin daha sonra sermaye azaltılarak itfa edilmesi halinde iktisap bedeli ile hisse senetlerinin nominal değeri arasındaki fark kar payı sayılmakta ve bu tutar üzerinden de %15 gelir vergisi stopajı ödenmesi gerekmektedir. (Gelir Vergisi Kanunu, Madde:94/dört)

Bu vergi stopaj oranı daha önce hem kapalı hem de halka açık şirketler için %0 olarak tespit edilmişti.

Şimdiki Cumhurbaşkanı Kararı ile halka açık şirketlerde vergi kesintisi % 0 olarak devam etmekte, hisseleri halka kapalı şirketlerdeki hisse senedi geri alımlarında ise %15 kar dağıtımı stopajı getirilmiş olmaktadır.

Karara göre halka kapalı şirketler için öngörülen %15 stopaj oranı bu tarihten sonra geri alımı yapılacak hisse senedi işlemlerine uygulanacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsada vergisiz büyük kazanç11 Temmuz 2023 10:42

    Borsada hisse senetleri işlemlerinden çok büyük karlar elde edilmişken bunlara vergi tahakkuk edilmemesi düşündürücü .Ancak zarar oluşması halinde bu zarar da kardan mahsup edilir.

  • ck12 Temmuz 2023 17:56

    mb12 Temmuz 2023 09:39Dogrudur. Finansal ürünlere ve hisse satış kazançlarına bir şekilde vergi getirilmelidir. BİST hisse gelirlerinde stopaj BİLE  %0. Yani hiç vergi yok. Hem Hazineye gelir hem de spekülasyon ve manüpilasyona birazcık da olsa bir engel olunur.Ayrıca GYF benzer yat fonlarında da vergi hemen hemen hiç yok.

  • mb12 Temmuz 2023 09:39

    Dogrudur. Finansal ürünlere ve hisse satış kazançlarına bir şekilde vergi getirilmelidir. BİST hisse gelirlerinde stopaj bir %0.Hem Hazineye gelir hem de spekülasyon ve manüpilasyona birazcık da olsa bir engel

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster