BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZeytinyağı fiyatlarında Avrupa'yı solladık----

Zeytinyağı fiyatlarında Avrupa'yı solladık

Zeytinyağı fiyatlarında Avrupa'yı solladık
20 Eylül 2023 - 09:05 www.finansgundem.com

Türkiye zeytinyağı üretiminde, Avrupa'daki kuraklığın etkisi ve üretimdeki artışla İtalya ve Yunanistan gibi önemli zeytin üreticilerini geride bırakarak 2. sıraya kadar yükseldi.

Dünyanın en fazla zeytinyağı üretiminin yapıldığı Güney Avrupa ülkelerinde yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklığın ürüne verdiği zarar nedeniyle zeytinyağı fiyatları son 3 yılda 4 kat arttı.

Avrupa ülkelerindeki zeytin üretimi krize rağmen Türkiye, son yıllarda üretimini sürekli artırıyor. Dünyanın en büyük üreticisi İspanya zirvedeki yerini korurken Türkiye, İtalya ve Yunanistan gibi önemli zeytin üreticilerini geride bırakarak 2. sıraya kadar yükseldi. Yaşanan kriz nedeniyle Türkiye'de üretilen zeytinyağına büyük ilgi gösterilirken, iç pazarda fiyatların yükselmemesi için Ticaret Bakanlığı 1 Ağustos'tan 31 Ekim 2023'e kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı yasakladı.

Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin'in haberine göre, ihracat konusundaki yasağın fiyatların yükselmesini engellemesi beklenirken aksi bir durum ortaya çıktı. Market raflarında en düşük fiyatlı 1 litre zeytinyağının etiketi 270 TL'yi (yaklaşık 9,5 euro) buldu. Avrupa'daki fiyatlardan düşük olması beklenen fiyatlar yüksek üretime rağmen tüketiciyi zorlamaya devam ediyor.

En büyük üretici olan İspanya'da 1 litre zeytinyağı yaklaşık 8,5 eurodan alıcı buluyor. Yunanistan'da ise litre fiyatı 9 euro civarında. Zeytinyağı üretiminde alt sıralarda bulunan Avrupa ülkelerinde fiyatlar şöyle: Hollanda 7,5 euro, Belçika 8 euro, Avusturya 9 euro, İsviçre 7 euro, Portekiz 7 euro, Almanya 9 euro, İngiltere 8 euro, Fransa 8 euro.

TÜKETİMDE TÜRKİYE 20. SIRADA

International Olive Council'ın (Uluslararası Zeytin Konseyi) verilerine göre dünyada kişi başına en çok zeytinyağının tüketildiği ülke 11.4 kg ile İspanya. Türkiye ise listede 20. sırada bulunuyor.

Bu yıl zeytinyağı fiyatları ne olacak?

 

İspanya'da zeytin üretimi ciddi bir krizle karşı karşıya

 

Dünya zeytinyağı üretim tahminleri 5 yılın dibinde

 

Zeytinyağı ihracatına yönelik olarak ilave tedbirler

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Net20 Eylül 2023 11:30

    Medeniyet aydınlık AVRUPADIR Cehalet sefalet karanlığın insanlıgın olmadıgı yer arap ortadogu bataklıgıdır

  • vay20 Eylül 2023 11:00

    hem üreticisi olduğumuz hem de avrupa'dan kat ve kat zengin olduğumuz için tabi ki daha pahalıya tüketeceğiz

  • Mahir20 Eylül 2023 09:52

    Avrupanın kalitesine insanlığına medeniyetine uygarlığına inancına dürüstlügüne ulaşmak için bin fırın ekmek yense yanına bile yaklaşılamaz mukayese götürmez