BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZeybekci'nin heykelini kim dikmek istiyor?----

Zeybekci'nin heykelini kim dikmek istiyor?

Zeybekci'nin heykelini kim dikmek istiyor?
21 Ocak 2015 - 08:01 www.finansgundem.com

O dernek başkanı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin heykelini 6 ilde dikmek istedi. Bakan bu isteğe ne diyecek?

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin, uygun görülmesi halinde, ayakkabı ithalatının azaltılmasına katkılarından dolayı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin heykelini bu sektörün kümelendiği 6 ilde dikmek istediklerini söyledi.

Çetin, ayakkabı ithalatına getirilen ek verginin 15 Eylül 2014'te yürürlüğe girmesinin ardından dış alımda ekimde yüzde 36, kasımda ise yüzde 33'lük düşüşler yaşandığını anlattı.

Zeybekci'nin de ifade ettiği gibi bu yıl itibarıyla ayakkabı ithalatında yüzde 40 civarında düşüş beklediklerini vurgulayan Çetin, "Bu, tabii ki sektörü olumlu etkileyecek. Zaten beklentimiz bu yöndeydi. Türkiye'nin cari açığının kapanmasına 1 milyar dolarlık destek sağlayacağımızı söylemiştik. Önümüzdeki 3 veya 5 yıllık program içinde 90 bin kişilik istihdam oluşturacağımızı ve Türkiye'de ayakkabı sektörünün çok ciddi yol alacağını öngörmüştük. Bunlar gerçekleşmeye başladı" diye konuştu.

Çetin, Zeybekci'nin, "Yerli üretimin önünü açtık. Ayakkabıcı neredeyse benim heykelimi dikecek" sözlerini hatırlattı.

Türkiye'de ayakkabı sektöründe olumlu gelişmeler yaşandığını dile getiren Çetin, "Ayakkabı sektörünün kümelendiği İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya ve Gaziantep olmak üzere 6 ilde, Ekonomi Bakanımızın heykelini, kendisi uygun görürse dikeriz çünkü ona minnet duyuyoruz" ifadesini kullandı.

"Tünelin sonunda ışık göründü"

Zeybekci'ye, 3 bin 500 firma adına ıslak imzalı teşekkür yazısını ilettiklerini aktaran Çetin, ayakkabı sektörünün çok ciddi bir üretim gücü bulunduğunu ve kapasitesinin tamamını kullanılamadığını anlattı.

Türk ayakkabıcılığın, üretim gücü bakımından dünyada 7'nci, Avrupa Birliği ülkelerinin de önünde olduğu bilgisini veren Çetin, şöyle konuştu:

"Şu anda 500 milyon çift üretim kapasitemiz varken 320 milyon civarında üretim gerçekleştiriyorduk. Bunu Bakanımıza anlattığımızda desteklerini aldık. Ek vergi çıktı. Bunun yansımalarını da hem yurtdışında hem de yurtiçinde görüyoruz. Türk sanayisinin korunması ve istihdamın gelişmesi için bu çok önemliydi. Ek vergi olmasaydı, Türkiye'deki üreticilerimizin özellikle Ukrayna ve Rusya ile Irak'taki savaş hali gibi ihracat yapılan ülkelerdeki sıkıntılar sebebiyle bugün belki sektörün yarısı yok olmuştu. Sayın Bakanımızın destekleriyle sektörümüz ayakta, tünelin sonunda ışık göründü ve şu anda bu ışığa doğru koşuyoruz."

Hüseyin Çetin, ek vergi uygulamasının ardından ayakkabı üretiminde mevcut kapasitenin kullanımının hızla artmaya başladığına dikkati çekti.

Bunun nedenine değinen Çetin, "Özellikle dışarıdan ithal edip Türkiye'ye mal satan firmaların büyük bir kısmı şu anda bu ürünleri Türkiye'de üretmeye başladı ama bunun yansımaları 2015'in ilk 6 ayının sonunda belli olacak. Çok ciddi markaların Türkiye'ye numune çalışmaları ve üretimler için ciddi evlilikler yaptığını gözlemliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)