BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZafer Çağlayan onu da yaptı----

Zafer Çağlayan onu da yaptı

Zafer Çağlayan onu da yaptı
15 Kasım 2013 - 07:00 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Yapmadığım bir berberlik kaldı“ dedi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çözüm sürecinin teşvikleri patlattığını, bölgede teşviklerde yüzde 52 artış olduğunu, istihdamın da yüzde 189 arttığını söyledi.
Çağlayan, Milliyet’in gündeme dair sorularını yanıtlarken dünya haritasıyla kaplı makam masasında tek tek gittiği ülkeleri anlattı. 
70 ülkeye 178 seyahat
Bakan olarak kaç ülkeye gittiniz? Kaç kilometre yol yaptınız?

Toplam 70 ülkeye 178 yurtdışı seyahatim gerçekleşmiş. Dünyanın çevresi 40 bin kilometre. 4 yılda dünyanın çevresinde 50’ye yakın tur atmışız. 2 milyon kilometreye yakın.
Gidemediğin yer senin değildir. Bu seyahatleri yapmamış olsaydık bugün ihracatta bu başarıları elde edemezdik. Geçen yıl Türkiye ihracatını en fazla artıran ikinci ülke oldu. Pazar çeşitliliğimizin ihracatımıza katkısı 44 milyar dolar.
Kayserili Mikronezya’da
İhracat yapmadığımız ülke var mı?

241 gümrük bölgesine ihracat yaptık. İhracat yapmadığımız sadece iki ülke var: Mikronezya ve Nauru. Asya Pasifik’te. Türkiye’deki küçük bir kasabadan daha küçük bir alana sahipler. Üzüntümdü bunlarla yapamamak. Ama bitiyor. Mikronezya’ya Kayseri’den bir kadın ihracatçımız ilk ürünleri gönderdi. Nauru’ya da Avustralya ile dolaylı ihracatımız var. Yıl sonuna kadar Türk ürünlerinin ayak basmadığı gümrük bölgesi bırakmayacağız.
ABD Merkez Bankası (Fed) Türkiye’yi nasıl etkiliyor?
Türkiye global bir oyuncu. Fed’in aldığı karar bütün ülkeleri etkiliyor. Fed’in aldığı, alacağı tedbirleri biz sürpriz olarak görmüyoruz. Dünyada etkileri 2014’ün belki ikinci yarısından sonra ortaya çıkacak. 2014’ün ikinci yarısından itibaren doları piyasada kıymetlendirecek. Bu döviz fiyatlarını yükseltecek. Kısmen de olsa enflasyona etkisi olacak. Ülkeler faiz yükseltmek zorunda kalacak.
Cari açıkta tehdit yok
Cari açıkta tehlike var mı?

Çok güzel bir suratta cari açığı iltihaplı bir sivilce olarak düşünün. Tabii bu tedavi edilmesi gereken bir şey. Cari açığın bugün gelmiş seviye açısından hiçbir tehdit içermediğini özellikle ifade etmek isterim. Vatandaşlarıma söyleyeceğim iki şey var. Bir akaryakıt konusunda ciddi bir savurganlık var. Bir evin önünde 4 araba var. Bu ciddi savurganlık. Enerji verimliliği önemli. Dışa bağımlılığı azaltarak ihracatı artırarak cari açık farkını azaltacağız.
2014’de ekonomik kriz bekleyenler var. Nasıl geçecek?
Kriz kelimesini çöpe attık. G - 20’de gerek önümüzdeki yıl gerek ondan sonraki yıl Türkiye ekonomisi en fazla büyüyen ilk 5 içinde olacak. Yani basketbol milli takımının as oyuncusu haline geldi Türkiye büyümede.
Çözüm sürecinin ekonomiye katkısı ne oldu?
Çözüm sürecini başlattık, teşviklerde patlama olduğunu gördük. 6. bölge teşviklerimizde teşvik belgesi bazında yüzde 52 artış var. İstihdamda yüzde 189, sabit yatırım tutarında yüzde 186 artış var. Şimdi gözyaşı yerine o bölgede yatırım akıyor.
Dolar artışına ne diyorsunuz?
Döviz aynen tansiyon gibi. Yükseği de tehlikeli, düşüğü de tehlikeli. Neticede ihracatından fazla ithalat yapan bir ülkeyiz. Ben dolarda dövizde çok fazla oynama olacağı kanaatinde değilim.
Pişmaniye, su ve simit sattım
Çalışma hayatına kaç yaşında başladınız?

8 yaşında çalışmaya başladım. 5 kardeşin ortancasıydım. Hem çalıştım hem okudum. Berberlik hariç bütün işleri yaptım. Bunu babam istemiyordu. Ben çok istedim, bahşişi bol olan bir şeydi. Bakkal, manav, terzi çıraklığı yaptım. Simit, pişmaniye, su, mısır sattım. Ayakkabı boyacılığı da yaptım. Ailede ilk defa üniversiteye ben gittim. Siyasete girinceye kadar 27 yıl sanayiciliğim var. Camiye giremeyenlerin avluda serdikleri beyaz kağıtlara kadar birçok şey sattım.
Belediye başkanlığı adaylığınız konuşuluyor, düşünüyor musunuz?
Şu anda yapmış olduğum görevden memnunum. Hiçbir şekilde belediye başkan adaylığı düşüncem olmadı.
‘Türklere vize insanlık suçu’
Avrupa Birliği (AB) niye bize hâlâ vize uyguluyor?

Vizeyi ben insanlık suçu, ayıbı olarak nitelendiriyorum. AB bu suçu işlemeye devam ediyor. Vize işadamları için ticarette teknik bir engel. Haksız rekabet unsuru. Malınıza serbestçe ulaşma imkânını ortadan kaldıran bir unsur. Türk halkının AB’ye vize konusunda ödemiş olduğu para 100 milyon euro’nun üzerinde olan bir paradır.
Bu sırf vize işlemleri için büyükelçiliklere ödenen para. Umuyorum Türkiye’ye uygulanan vize ayıbı en kısa sürede kalkacak. Ekonomisi Avrupa’da destanlar yazan bir Türkiye var artık. Türk insanının Türkiye’den kaçıp Avrupa’ya yerleşme gibi bir ihtiyacı ortadan kalktı. Dışarı gidenler artık Türkiye’ye dönmeye başladılar.
‘Tespihi çekeceksin çekmezsen küser’
Zafer Çağlayan, Milliyet’e makam masasındaki dünya haritasını ve 25 yıldır biriktirdiği özel tespih koleksiyonunu da gösterdi. Çağlayan, “Geldiğim günden beri masamda harita var. Bir yere giderken tombaladan çekerek gitmiyoruz. Fabrikadan getirdiğim kıymetli bir tespih koleksiyonum var. Altın, gümüş, pırlantalı olanı var. Tespih ilgi bekler. Tespihi mutlaka çekeceksin, çekmezsen tespih küser. Çekince daha da güzelleşir. Cebimde taşıdığım tespih küçüktür ama ucunda 3 tane ay yıldız var. Tablo koleksiyonu merakım da var. 25 yıllık birikimlerim bunlar benim. Bakanlık bittikten sonra idealim, bunları güzel bir koleksiyon haline getirmek” diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)