BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYunanistan nüfusu yaşlanıyor ve azalıyor----

Yunanistan nüfusu yaşlanıyor ve azalıyor

Yunanistan nüfusu yaşlanıyor ve azalıyor
29 Haziran 2022 - 12:20 www.finansgundem.com

"Yunanistan’ın Doğal Dengesine Yabancıların Katkısı (2009-2020)" başlıklı araştırma raporuna göre Yunanistan'da, Yunan vatandaşların sayısı azalırken, yabancı nüfus artıyor.


Yunanistan’da son yapılan araştırmada, nüfusun genel olarak yaşlanmasının emeklilik ve sağlık sistemleri üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekildi.

Thesalya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vironas Kocazamanis ve Atina Üniversitesi Öğretim Görevlisi Anastasia Kostaki’nin ortak yayımladığı rapora göre 2010’dan beri yıllık ölüm sayısının doğum sayısından fazla olduğu ülkede nüfus azalıyor.

Ülkede yaşayan yabancı sayısı 1991’de 200 bin seviyesindeyken, son 30 yıldır hızla artan bu rakamın mevcut durumda yaklaşık 900 bine ulaştığı öngörülüyor.

Yabancı nüfus giderek artıyor

2004-2020 dönemindeki ölüm ve doğum oranlarının grafikleştirildiği araştırmada, bu süreçte ülkedeki Yunan nüfusun ölüm oranının, doğum oranından yüksek olduğu, yabancı nüfusta ise tam tersi bir tablo oluştuğu ifade ediliyor.

2009-2020 döneminde de ülkedeki nüfusu 810 bin-940 bin arasındaki yabancıların, toplam nüfusa oranının yüzde 7,4-8,4 seviyesinde olduğu görülüyor. Bu dönemdeki yaş ortalamasına bakıldığında, yabancıların yaş ortalaması 32,2-33,7 aralığında seyrederken, Yunanların yaş ortalamasının 42,6-45,5 olması dikkati çekiyor. 2009-2020 döneminde toplam nüfusun 252 bin 163 azaldığı belirtiliyor.

Yaş ortalaması ve doğum oranının Yunan vatandaşlardan daha yüksek olduğu yabancı ülke vatandaşları için raporda, "Yabancıların katkısı oldukça önemli oldu. Ölüm sayısına karşı doğum sayılarının daha yüksek olması sayesinde, nüfustaki azalmayı sınırlandırdılar" denildi.

Demografi sorunu saatli bir bomba

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, haziran ayındaKiryakos Miçotakis konulu konferansta, nüfusun küçülmesinin emeklilik sistemi üzerinde yaratabileceği sorunlara değinerek, bu konuda yapılan araştırmalardan verileri paylaştı.

Uzmanların demografi sorununu "saatli bombaya" benzetmesinin bir tesadüf olmadığını söyleyen Miçotakis, "Kronometresi hızlı hareket eden ve haklı endişelerin hedef odaklı inisiyatife dönüşeceği şekilde metodik hareketlerle, zamanında devre dışı bırakmamız gereken bir bomba" dedi.

Benzer sorunlar tüm Avrupa'da yaşanıyor 

Benzer sorunların sadece Yunanistan’da değil, neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde yaşandığının altını çizen Miçotakis, "DiaNEOsis’in okuduğum yakın tarihli araştırmasına göre, demografi, ülkemizin uzun vadede karşılaşabileceği tehditler arasında ilk sırada yer alıyor. Türk-Yunan sorunlarının da ekonominin de önünde" ifadelerini kullandı.

Miçotakis, ekonomik olarak aktif vatandaş sayısının azaldığını vurgulayarak, nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik ve sağlık sistemleri üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi.

Yunan nüfusun yaklaşık 450 bin azaldı

2011 sonrasındaki on yıllık süreçte Yunan nüfusun yaklaşık 450 bin azaldığını dile getiren Miçotakis, bunun büyük bölümünün ölüm ve doğum sayıları arasındaki farktan kaynaklanırken, bir bölümünün de ekonomik kriz sürecinde yaşanan beyin göçü nedeniyle olduğunu aktardı.

Miçotakis, ülkedeki demografi sorununa ilişkin verileri paylaşırken, şunları ifade etti:

1962’de toplam nüfusunun yüzde 8’ini 65 yaş üstü, yüzde 26’sını 14 yaş altı oluştururken bugün Yunanistan nüfusunun yüzde 23’ünü 65 yaş üstü ve yüzde 14’ünü 14 yaş altı grup oluşturuyor. Kadınların ilk çocuk edinme yaşı 1980’de ortalama 24 iken, bu rakam bugün 31.

Önlem alınmazsa nüfus, 2050’de 9 milyonun altına inebilir

Önlem alınmazsa Yunanistan nüfusunun 2050’de 9 milyonun altına inebileceğini ve her üç kişiden birinin 65 yaş üstü olacağını söyleyen Miçotakis, devletin bu soruna karşı çok yönlü ve pozitif bir yaklaşım geliştirmesi gerektiğini açıkladı.

Miçotakis, ülkedeki üretim sürecinde insan gücü ihtiyacı ve nüfus daralması sorunları için düzenli göçmenlerin de çözümün bir parçası olabileceğinin altını çizdi.

Ortalama yaşam süresi 82

Yunan İstatistik Kurumunun (ELSTAT) en son 2011'de yayımladığı genel nüfus verilerine göre ülkedeki kalıcı nüfus 10 milyon 816 bin 286. Yüzde 51’i kadın olan nüfusun yaş ortalaması ise 41,9.

2011 verilerine göre ülkede yaşayan AB vatandaşı yabancıların sayısı 199 bin 121 iken, ülkede yaşayan üçüncü ülke vatandaşlarının sayısı 700 binin üstünde. Ülkede yaşayan yabancıların yarıdan fazlası Arnavutluk kökenli, diğer yabancılarsa en çok Bulgaristan, Romanya, Pakistan ve Gürcistan kökenlilerden oluşuyor. Yunanistan’daki ortalama yaşam süresi ise 82.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)