BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYılmaz'dan Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım çağrısı----

Yılmaz'dan Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım çağrısı

Yılmaz'dan Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım çağrısı
17 Mart 2024 - 08:32 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Elazığ'da iş insanlarıyla buluştu. Bölgeye sağlanan teşvikler hakkında bilgi veren Yılmaz, "Doğu ve Güneydoğu'nun büyüme hızının Türkiye ortalamasının üstünde olacağını söyledi.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Elazığ'da bir otelde, iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, ziyaretlerinde iş dünyasıyla istişare etmeye büyük önem verdiklerini, birçok ilde de benzer toplantıları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin son 21 yılda ortalama yıllık büyüme hızının yüzde 5,4 olduğunu, her yıl dünyadan 1,8 puan daha yüksek büyüdüğünü vurgulayan Yılmaz, bunun 21 yıllık dönem içerisinde Türkiye'yi dünyada farklı bir yere taşıdığını aktardı.

Türkiye ekonomisinin 2023 yılında büyüme eğiliminin devam ettiğini anlatan Yılmaz, yıl geneli büyüme hızının geçen yıl itibarıyla yüzde 4,5 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

"Cari işlemler açığında ciddi gerileme"

Yatırımların arttığını, büyümeyi yatırımların olumlu etkilemesinin sevindirici olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Son dönem sevindirici olan bir gelişme cari işlemler açığımızda ciddi bir gerileme söz konusu. Geçen yılın ilk yarısında 60 milyar doların üzerindeydi cari işlemler açığımız. Yılı 45,4 milyar dolarla kapatmış olduk. Yani ciddi anlamda bir gerileme oldu geçen yıl sonu itibariyle ve milli gelire oranı da cari açığın 4,1 civarında oldu. Bu iyileşme ocak, şubat aylarında da devam ediyor. Ocak ayı rakamları çıktı. Burada 37,5 milyar dolara düşmüş durumda. Şubat ayında daha da gerilere 32-33 milyar dolarlara düşmesini bekliyoruz. Özellikle hizmet gelirlerinde geçen yılı 100 milyar dolarla kapattık. Bu da önemli. Türkiye mal ticaretinde açık veren ama hizmet ticaretinde fazla veren bir ülke. Burada turizm gelirlerimizde 54,3 milyar doları buldu. Ziyaretçi sayımız 57 milyonu geçti. 2024’te de 60 milyon turist, 60 milyar dolar turizm hedefimiz var. Bu da cari açığımıza önemli katkılarda bulunuyor."

"Kentsel dönüşüm hızlanacak"

Elazığ’da da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü destek ve yatırımları sürdürdüklerini aktaran Yılmaz, depremin yaralarını saracaklarını dile getirdi.

Deprem konutlarının bittikçe hak sahiplerine teslim ettiklerini bildiren Yılmaz, Elazığ'da depremden etkilenen vatandaşlara yapılan yardımları ve hizmetleri aktardı.

Daha güçlü bir şekilde geleceğe hazırlanmaları gerektiğine işaret eden Yılmaz, son 20 yılda bu anlamda çok büyük atılımlar yaptıklarını, 2 milyonun üzerinde yapıyı kentsel dönüşüm kapsamında dönüştürdüklerini vurguladı.

Gelecek dönemde kentsel dönüşümü daha çok hızlandıracaklarına dikkati çeken Yılmaz, "Bu konuları engellemeye, gölgelemeye çalışanlara da hiçbir şekilde bakmadan vatandaşımızın emniyeti daha huzurlu güçlü bir gelecek oluşturması için her türlü gayreti sarf etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Elazığ'da yaptıkları ve yapacakları yatırımları anlatan Yılmaz, ileriki dönemde de yeni projelerle bir taraftan kamunun yapacağı işler, bir taraftan da kamunun destekleyeceği yatırımlarla yollarına devam edeceklerini söyledi.

"Kullanılmamış bir potansiyel harekete geçiyor"

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'nun bu dönemde çok güzel olduğunu, huzur ve güven ortamına kavuştuğunu belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yıllardır maalesef terörden dolayı bu potansiyeller yeterince harekete geçmemişti. Şimdi bu huzur ve güven ortamında ben inanıyorum ki Doğu ve Güneydoğu'nun büyüme hızı Türkiye ortalamasının üstünde olacak. Çünkü uzun yıllardır kullanılmamış bir potansiyel harekete geçiyor. Terör en büyük zararı bu bölgelere verdi. Terörün bitmesinin en büyük faydalarını da bu bölgelerimiz görecek. Tabii bu, bir süreç meselesidir. Terörün yıkıcı etkileri biraz daha kısa sürede oluyor, maalesef yıkmak daha kolay. Terör sonrası huzur ortamının olumlu etkileri ise biraz daha zamana yayılacak belki ama bu etkileri hep birlikte göreceğiz. İhracatta, yatırımda, istihdamda birçok alanda Doğu ve Güneydoğu'nun çok daha hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve geliştiğini hep birlikte göreceğiz. Burada da özel sektör yatırımları artık çok daha önemli hale gelmiş durumda. Kamu olarak biz altyapıları yapıyoruz, birçok hizmeti sağlıyoruz, teşvik politikalarımızla destek oluyoruz."

Elazığ'a da cazibe programları kapsamında 6. bölge teşvikleri sağladıklarını anlatan Yılmaz, bunların da sanayiye güç verdiğini, gelecek dönemde de makro politikalar, bölgesel kalkınma politikalarla ve kalkınma ajansı gibi yapılarla özel sektöre destek olmaya devam edeceklerine işaret etti.

"Özel sektörle ihracat ve istihdam artacak"

Özel sektör yatırımlarının artmasıyla bölge ve ilin ihracatı ve istihdamının çok daha yüksek seviyelere çıkacağına inandığını kaydeden Yılmaz, bütün bunlarda yerel yönetimlerin de çok ciddi bir paya sahip olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"31 Mart’ta bir seçim yapacağız. Yerel yönetim seçimlerini gerçekleştireceğiz. Belediyeler tabii birçok görev yapmak, altyapı ve sosyal belediyecilik yapma durumundadır ama ben ekonomik belediyeciliğin de çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Neyi kastediyorum ekonomik belediyecilikten, şehir ekonomileri de diyebiliriz. Yerel yönetim beyannamemizde de buna geniş bir yer ayırdık. Belediyeler ve yerel yönetimler iş dünyasına çok yakın çalışmaktadır. Altyapı yatırımlarını planlarken yaşam kalitesini artırmanın yanı sıra iş ve yatırım ortamını iyileştirme perspektifiyle de hareket etmek durumunda. Dolayısıyla biz belediye başkanlarımızdan şunu bekliyoruz. İş dünyasıyla belli periyotlarla bir araya gelip, onlarla birlikte istişare edip, şehrin gelişimini, alt yapı yatırımlarını iş ve yatırım ortamı perspektifiyle desteklemeleri gerektiğine inanıyoruz."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan 'Bingöl balı' açıklaması

 

Yılmaz: Cari açıkta OVP beklentisinden daha iyi bir performans bekliyoruz

 

Yılmaz: İstihdam dostu politikalar izlemeye devam edeceğiz

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.17 Mart 2024 13:23

    JAPONYA'DA OLDUĞU GİBİ KISA SÜRELİ ZİYARETÇILER İÇİN DÜŞÜK FİYATLI KAPSÜL OTELLER YAPILIR( OTELLERE PARAMIZ BİR HAFTA YETMEZ) İSE YILIN 24 AYINDA İÇ TURİZM HAREKETLİ OLUR MEMURUN EMEKLİ AYLIĞI İLE ÜLKE TURİZMİNE KATKI YAPILAMIYOR İSE SORUMLUSU EMEKLİ DEĞİLDİR ASKERLİK YAPARKEN ÜLKEMİZİN BİR İKİ ŞEHRİNİ GÖREBİLİYORUZ ÜLKEMİZİN DİĞER ŞEHİRLERİNİ TV PROGRAMLARINDA GÖREBİLİYORUZ BİRAZ İNSAF YAHU