BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYetkisiz ‘yetkili’ servis tuzağı----

Yetkisiz ‘yetkili’ servis tuzağı

Yetkisiz ‘yetkili’ servis tuzağı
07 Şubat 2013 - 07:13 www.finansgundem.com

Yetkisiz ‘yetkili’ servis tuzağı..Beyaz eşya tamircileri bundan faydalanıyor

Bozulan beyaz eşyaların tamirini üstlenen yetkili servisler dışında bir de yetkisiz mahalle arası tamirciler de var. Bu tamirciler, tamir ettikleri cihazları garanti dışı bırakıyor. Hürriyet'in haberine göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da ‘yetkisiz servislere’ rekabetin engellenmemesi adına çok fazla müdahale edilmediğini söylüyor.
Beyaz eşya alanında servis hizmeti sağlayan firmalar, yanıltıcı tanıtımlarla tüketiciye yetkisiz olmasına rağmen yetkili servis gibi hizmet veriyor. Özellikle internet üzerinden büyük beyaz eşya firmalarının ismini kullanarak 444’le başlayan telefon numaraları ile hizmet veren firmalar, kendilerine telefon ile ulaşan tüketicilere yetkili servis olmadıklarının bilgisini vermiyor. Müşteri temsilcileri, sorulan ‘Yetkili servis mi?’ sorusuna ‘evet’ ya da ‘hayır’ demeden ‘teknik servis’ cevabı veriyor. Tamir ettirilecek ürün, eğer garanti kapsamında ise, beyaz eşya markasının yetkili servisine yönlendiriyor. Garanti kapsamı dışında yer alan ürünler için ise hemen harekete geçerek, bozulan beyaz eşyanın ‘garantili’ tamir edileceği bilgisini veriyor. Bu firmalara bozulan beyaz eşyalarını tamir ettirmek isteyen tüketiciler de, tamir sürelerinin çok uzun olduğunu ve yüksek fiyatlar istendiğini iddia ediyor.
REKABET ENGELLENMESİN
Servis hizmeti veren mağazalarda yetkili olmadığı halde ‘yetkili’ ibaresi yazarsa cezai yaptırımı olabileceğini ifade eden Öksüzoğlu, serbest piyasa şartları gereği bu tip firmalara çok fazla müdahale edemediklerini söyledi. Yetkisiz ‘yetkili’ servislerin kelime oyunları ile tüketiciyi yanıltabileceğini kaydeden Öksüzoğlu, “Bu konuda tüketicinin duyarlı davranması gerekiyor. Tüketicinin korunması adına çok ayrıntılı düzenlemeler mümkün değil. Sonuçta aldıkları beyaz eşyanın garanti belgesinde yetkili servislerin numaraları yazıyor. Oradan da servis çağırabilirler” dedi. Bu tip firmaların kapatılması ya da ceza alması halinde yetkili servislerin fiyatları arttırabileceğini iddia eden Öksüzoğlu, bakanlığın genel yaklaşımının ticaretin engellenmemesi yönünde olduğunu, bu alanda yaşanan rekabeti engellemek istemediklerini söyledi.
Tüketici bilinçsiz
TÜKETİCİLER Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, bir çok tüketicinin bu konudan mağdur olduğunu söylüyor. Yetkisiz servisler için kendilerine çokça şikâyet geldiğini belrten İmrek, “Bu tamirciler yüzünden ürünleri garantiden çıkanlar bile oldu. Firmaların şikâyeti olmadan yargı mercileri de harekete geçemiyor. Yetkili olarak müdahale hakkı olmadıkları halde vatandaşı aldatarak para kazanıyorlar. Tüketici de bilinçsiz ve dikkatsiz olduğu için sorgulamadan ne denirse kabul ediyor” dedi.
Yasada boşluk var
TÜKETİCİYİ Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Avukat Şükran Erol, yanıltıcı ifadelerle hizmet veren servislere, tüketiciyi koruma yasasında yer almamasından dolayı inceleme yapılamadığını belirtti. Yasada yetkisi olmayan servislerle ilgili boşluk olduğunu ileri süren Erol, “Bu konuda TÜKODER olarak da elimizden bir şey gelmiyor. Hakem Heyetlerine bu konu geldiğinden konuşamıyoruz. Tüketici bu konuda büyük sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)