BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYeni yıl kararlarını hayata geçirmenin sırrı----

Yeni yıl kararlarını hayata geçirmenin sırrı

Yeni yıl kararlarını hayata geçirmenin sırrı
02 Ocak 2023 - 16:36 www.finansgundem.com

Ünlü yazar Nir Eyal yeni yılda alınan karaların ve koyulan hedeflerin hayata geçirilmesi için insanların alışkanlık ve rutin arasındaki farkı anlaması gerektiğini belirtiyor. Eyal’a göre insanlar hedeflerine ulaşmanın kolay olmadığını anlamalı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yıl için aldığınız kararlar asla gerçek bir "alışkanlık" haline gelmeyebilir. Ancak CNBC’nin haberine göre bestseller yazar ve davranışsal tasarım uzmanı olan Nir Eyal bunun bir sorun olmadığını belirtiyor.

Eyal, alışkanlık oluşturan ürünler oluşturmak için şirketlerle birlikte çalışıyor. Söz konusu ürünler hastaların ilaçlarını düzenli olarak almalarına yardımcı olmak veya yeni bir dil öğrenmek için düzenli çalışmasını sağlamak için çeşitli programları içeriyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nir Eyal aynı zamanda dikkat dağıtma ile ilişkili alışkanlıkların nasıl kırılabileceğine odaklanan “Pürdikkat: Dikkatinizi Nasıl Toplar ve Hayatınızın Kontrolünü Elinize Alırsınız?” (Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life) adlı kitabın da yazarı.

Eyal'a göre, dikkatinizi toplayabilmek "yüzyılın en önemli becerisi" niteliğinde. Ancak bu okullarda öğrenilebilecek bir şey değil. Söz konusu durum da dikkatimizi toplayabilmeyi daha kritik bir konu haline getiriyor.

Yeni yıl için alınan kararlar da dahil olmak üzere hedeflerimizin peşinde koşarken daha az dikkatimizin dağılmasına yönelik ilk adımsa neyin alışkanlık haline gelip gelemeyeceğini anlamamız gerektiği.

Alışkanlık ve rutin arasındaki fark

Eyal'in gözünde sorun basit: Bir alışkanlık ve rutin arasındaki temel farkı anlamadan her şeyi bir alışkanlığa dönüştürmek istiyoruz.

Ünlü yazar konuyla ilişkili açıklamasında “Bir alışkanlığın tanımı, bilinçli düşüncenin çok az olduğu veya hiç olmadığı bir davranışı yapma dürtüsüdür. İnsanların alışkanlığa dönüştürmek istedikleri şeylerin çoğu asla alışkanlık olmayacaktır” ifadelerine yer veriyor.

Eyal’a göre bir rutinse “bir dizi davranışın sıkça tekrarlanması” anlamına geliyor. Yazar, “Bazı rutinler sonunda alışkanlık haline gelebilir, ancak her rutin bir alışkanlık haline gelemez" diyor.

Günlük davranışlarımızın yaklaşık %45'i, her gün nerede yemek yediğimiz veya yatağa nasıl hazırlandığımız gibi alışkanlıklardır. Yani bu mantığa göre eğer yeni yıl kararlarımızı ‘hacklemenin’ ve onları alışkanlıklara dönüştürmenin bir yolu olsaydı, hedeflerimize üzerine hiç düşünmeden dahi ulaşabilirdik.

Ancak alışkanlıklar sadece içgüdüseldir, düşünmeden ve büyük ölçüde bilinçaltında gerçekleştirilir. Yeni bir hedefe ulaşmak, spor salonuna gitmek veya yazmak gibi düzenli olarak yaptığınız bir şey olsa bile, bu alışkanlıklar her zaman bir dereceye kadar çaba gerektirecektir. Eyal “Bir davranış çaba gerektiriyorsa, tanımı gereği bir alışkanlık olamaz. İnsanlara her şeyin bir alışkanlık haline gelebileceğini söylemeyi bırakmalıyız. Bu mümkün değil" diyor.

Eyal, rutinlerden ziyade alışkanlıklar oluşturmanın kolaylığı ve önemi üzerine geniş bir kültürel algı olduğunu ve sorunun sadece anlamla ilgili bir mesele olmadığını belirtiyor:

“İnsanlar aslında‘Ah, bu kitabı okudum, bana her şeyi bir alışkanlığa dönüştürebileceğimi söyledi’ derler. Bir veya iki ay sonrasında ise geriye bakarlar ve şunu söylerler: ‘Bir dakika. Bu kolay bir şey değilmiş. Hiçbir şey otomatik pilottayken gerçekleşmiyor. Ama kitap bana bunun otomatik pilottayken yapabileceğim bir şey olduğunu söylemişti.”

Bu noktadan sonra ise sorun kar topu gibi büyür. Eyal, daha sonra insanların “metodolojide değil benimle alakalı bir sorun olmalı” diyerek tamamen vazgeçtiğine dikkat çekiyor. Her şeyin alışkanlığa dönüştürülebileceği telkinlerinin insanları başladıklarından daha kötü bir durumda bırakabileceğini belirtiyor.

Değişimin zor olmasını bekleyin

Eyal alışkanlıklar hedeflemek yerine, insanların rutinler oluşturmaya daha fazla odaklanmaları gerektiğini söylüyor. Zira tanımı gereği, rutinler davranış kalıplarını değiştirmenin zorluğunu kabul ediyor.

Ünlü yazar, “'Bak, bazı davranışları değiştirmek eğer onları doğru bir biçimde yapmaya çalışırsan kolay olmayacaktır’ diyebilirsek insanları eğitmek bir şekilde daha kolay olacaktır” diyor. Eyal bu yöntemin alışkanlıklara yapılan bir bilinçaltı vurgusu olduğunu belirtiyor.

Eyal, birçok insanın geliştirmeye çalıştıkları yeni bir davranış hakkında kendilerini kötü hissettiklerinde, bunun doğası gereği kötü bir şey olduğunu varsaydığını da ekliyor: "Kendinizi kötü hissediyorsanız, daha iyi hale geliyorsunuz demektir. Bir şeylerin sizi zorlamasını bekleyin."

Ünlü yazar kazanmak istediğimiz birçok yeni davranışın emek istediğini söyledi. Eyal her şeyi sadece üç adımda otomatik olarak alışkanlığa dönüştürebilecek "büyülü bir formül" olduğunu düşünmememiz gerektiğini belirtiyor.

Kovid vakaları azaldı, grip arttı: Korunmak için 3 temel kural!

 

Savaş ganimeti olarak Kadirov'a verilmişti: Esir köpek takası!

 

Büyük bankalar kimin patron olduğunu gösterecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)