BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBüyük bankalar kimin patron olduğunu gösterecek----

Büyük bankalar kimin patron olduğunu gösterecek

Büyük bankalar kimin patron olduğunu gösterecek
02 Ocak 2023 - 13:56 www.finansgundem.com

Finans dünyası küresel ekonomide etkileri hissedilecek sınırlı bir resesyona hazırlanıyor. Kredi kaybı riskine en fazla maruz kalan fintek şirketleri ise bu resesyon sırasında finansın en büyüklerinin gazabına uğrayabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kredi sahiplerinin finansal durumu gelecek yıl küresel finansın durumu için kritik bir endişe kaynağı teşkil ediyor. Bloomberg yazarı Paul J. Davies’e göre iyimser görüş faiz oranları çok fazla yükselmeden önce enflasyonun kontrol alınacağı ve olası bir resesyonun kısa ve sınırlı bir etkiye sahip olacağı yönünde. Davies bu tabloda sadece en riskli kredi sahiplerinin zor durumda kalacağını belirtiyor. Ancak finans uzmanı iyimser görüşlerde dahi kredi kayıplarının yakın olduğuna dikkat çekiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre dünyanın en sağlam bilançolarına sahip bankalar arasında JPMorgan Chase, Bank of America veya BNP Paribas gibi finans devleri bulunuyor. Olası bir kredi kaybı senaryosunda söz konusu bankalar krizi hasarsız atlatabilir.

Ancak Davies en iyimser senaryoda bile tüketici kredileri sayesinde hızlı büyüyen birçok fintek firmasının daha riskli kredilere maruz kalması nedeniyle büyük risk altında olduğuna işaret etti.

Söz konusu riskler sadece ‘şimdi al sonra öde’ stratejisine odaklanan Klarna gibi fintek şirketleriyle alakalı değil. Söz konusu şirketler de son birkaç yılda oldukça hırslı bir biçimde işletmelerini ve kadrosunu genişletmişti. Ancak işçi çıkarmalar ve şirket değerlemelerindeki çöküşler Stripe gibi daha büyük çaplı ödeme şirketleri de dahil fintek sektörüne geniş bir şekilde yayıldı.

Davies fintek sektörüne önemli bir depremin yaklaşmakta olduğunu ve halihazırda teknolojiye milyarlarca dolar yatırım yapan büyük bankaların sektöre yeni atılan rakipleri üzerinde güçlü konumunu yeniden hissettireceğini öngörüyor. Bu güç gösterisi sadece ayrılan müşterileri geri kazanmak veya tamamen şirketleri devralmak yoluyla gerçekleşebilir.

 

Finans dünyasında 2022:

Credit Suisse için hiçbir şey bitmedi

İsviçre bankası Credit Suisse berbat bir 2021’in ardından 2022 yılını da pek parlak geçirmedi. Banka ocak ayında çiçeği burnunda başkanı Antonio Horta-Ososrio’yu kaybetti. Yaz aylarında CEO’su Thomas Gottstein’ı görevden aldı. Son olaraksa endişe verici derecede yüksek riskli ve düşük getirili radikal bir yeniden yapılanma planı başlattı. İsviçre bankası bu süreçte birçok kıdemli bankacısını, yönetimi altındaki varlığı ve müşterisini kaybetti. Milyar dolarlık mali kayıplar, skandallar zinciri ve toplam hisse senedi fiyatlarındaki çöküş sosyal medyada bankanın iflasa doğru ilerlediği yönünde paniğe yol açtı. Ancak Davies 2022 yılında sosyal medyadaki iflas paniğinin gerçeklikle ilişkisi olmadığını ve bankanın başarısız finansal performansına rağmen iflasın çok uzağında olduğunu belirtiyor.

Jamie Dimon’dan büyük girişimcilik hamlesi

Finans çevreleri 2022’de JPMorgan’ın neden İngiltere’deki rekabetçi piyasada küçük bir dijital banka açmak konusunda istekli olduğunu anlamakta zorlandı. Ancak Davies dijital banka teknolojilerinin dünya çapında kullanılabilmesi için İngiltere’nin iyi bir deneme olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu hamle aynı zamanda JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’ın teknoloji odaklı hırslarının da bir bölümünü oluşturuyor. Bankanın dev yatırım bütçesi birçok ABD bankasının gelirinden bile daha fazla.

Wall Street’te kültür savaşları

ABD’deki muhafazakar kesimin Demokratları en fazla eleştirdiği konular silahlar, fosil yakıtlar, Kovid aşıları ve kürtaj gibi konulardır. Davies’e göre Citigroup yıl boyunca bu gibi konularda kendini hedef göstermekten çekinmedi ve bunu bir ticari strateji olarak benimsedi. Goldman Sachs gibi diğer büyük isimlerse Cumhuriyetçi eyaletlere çalışanlarını ve operasyonlarını kaydırmaya devam ediyor. Söz konusu tablo Davies’e göre gelecekte ABD’deki kültür savaşlarını sulandırabilir.

24 trilyon dolarlık ABD Hazinesi piyasasında kriz

Küresel finanstaki hemen hemen her şeyin fiyatını belirlemeye yardımcı olan dünyanın en önemli pazar olan ABD tahvil piyasası çok fazla büyük ve likidite seviyesi de gün geçtikçe daha kötüye gidiyor. ABD'li yetkililerse, daha fazla bankanın, yatırımcının ve piyasa yapıcının doğrudan tahvil ticareti yapmasına izin vermek için yeşil ışık yakma eğiliminde.

Uzaktan çalışma

Kovid kısıtlamaları sırasında teknolojik gelişmeler çalışanların işlerini teknik olarak evden yürütmesinin mümkün olduğunu kanıtladı. Davies kendisinin de işlerini bir süre evden yürüttüğünü belirtiyor. Söz konusu tablo Londra ve New York gibi Finans merkezlerinin modasının geçtiği anlamını da ortaya çıkarabilir. Ancak finans yazarı insanların sosyal canlılar olduğunu ve kanlı canlı iş yapma yöntemi için halen söylenecek çok söz olduğu düşüncesini yazısına ekledi.

2008 krizi kahininden enflasyon yorumu

 

İşte dünyanın en büyük 10 bankası

 

FCA: Fintek iflaslarında sorumlu baş yöneticiler

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)