BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİşte dünyanın en büyük 10 bankası----

İşte dünyanın en büyük 10 bankası

İşte dünyanın en büyük 10 bankası
28 Aralık 2022 - 17:09 www.finansgundem.com

Bankacılık dünyasının en büyüklerini sıralamak için birçok farklı yol bulunuyor. Investopedia’nın haberinde dünyanın en büyük 10 bankası elde ettikleri cirolar üzerinden sıralandı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bankalar, mevduat yönetimi, borç verme, varlık yönetimi, döviz bozdurma ve yatırım bankacılığı dahil olmak üzere çok çeşitli ürün ve hizmetler sunan finansal kurumlardır. Bankaların müşterileri arasında bireysel tüketiciler, işletmeler ve diğer birçok kurumsal müşteri türü bulunmaktadır. Ticari bir bankanın tanımı son birkaç on yılda çarpıcı bir şekilde gelişmiştir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, günümüzde büyük bankalar, bireysel müşterilere, kurumlara ve hem büyük hem de küçük şirketlere hitap eder. Geleneksel müşterilerine, tasarruf ve çek hesapları, mevduat sertifikaları, krediler ve benzeri hizmetler sunarlar. Birçoğunun yatırım bankaları olarak faaliyet gösteren işletmeleri de vardır. Bu birimlerde bankalar hisse senedi işlemlerine aracılık ve M&A danışmanlığı sağlayarak kurumsal müşterilerle birlikte çalışırlar.

Investopedia’nın haberinde son 12 aylık ciroları üzerinden dünyanın en büyük 10 bankası sıralanıyor. Liste, doğrudan veya ADR'ler (Amerikan Tevdi Makbuzları) aracılığıyla ABD veya Kanada'da halka açık olarak işlem gören şirketlerle sınırlı. Haberde ABD dışındaki bazı bankalar üç aylık yerine altı aylık bilançolar bildirdiğine dikkat çekiliyor. Bu sebeple 12 aylık veriler, üç ayda bir rapor veren şirketler için daha eski verileri kapsayabilir.

1. Çin Sanayi ve Ticaret Bankası
Ciro: 143,32 milyar dolar
Net gelir: 55,34 milyar dolar
Piyasa değeri: 173,9 milyar dolar

Yönetim altındaki toplam ve brüt gelirler açısından dünyanın en büyük bankası Çin Sanayi ve Ticaret Bankası’dır. Banka, kredi kartları ve krediler, işletmeler için finansman ve şirketler ve yüksek miktarda servet sahibi bireyler için para yönetimi hizmetleri sunmaktadır. Bir ticari bir banka olmasına karşın Çin devletine ait bir kamu teşebbüsüdür.

2. Çin İnşaat Bankası
Ciro: 126,79 milyar dolar
Net gelir: 48,49 milyar dolar
Piyasa değeri: 148,5 milyar dolar

En büyük 10 listesindeki ikinci Çin bankası olan Çin İnşaat Bankası aynı zamanda dünya çapında ikinci en büyük bankadır. E-bankacılık, kredi limitleri ve ticari krediler gibi kurumsal bankacılık hizmetleri sunar. Çin İnşaat Bankası ayrıca bireysel krediler, mevduatlar, varlık yönetimi ve kredi kartları sunan ayrı bir segment aracılığıyla bireysel bankacılık hizmetleri sunmaktadır.

3. JPMorgan Chase
Ciro: 123,42 milyar dolar
Net gelir: 37,07 milyar dolar
Piyasa değeri: 381,6 milyar dolar

Çok uluslu bir banka olan JPMorgan Chase kurumsal kredilendirme, varlık yönetimi, servet yönetimi ve yatırım ve tüketici bankacılığının yanı sıra diğer birçok hizmeti de sağlayan bir Banka ve finansal hizmetler holding şirketidir. JPMorgan Chase geçtiğimiz günlerde Kovid-19 krizine yanıt olarak kaldıraçlı krediler ve belirli gayrimenkul türleri gibi alternatif yatırımlar için emeklilik fonlarından ve diğer müşterilerden 10 milyar dolara kadar fon toplama planlarını açıkladı.

4. Bank of America
Ciro: 92,48 milyar dolar
Net gelir: 27,41 milyar dolar
Piyasa değeri: 254,9 milyar dolar

Bank of America, bireysel müşteriler ve her büyüklükteki işletmeler için hizmet sunan bir ABD bankasıdır. BofA tüketici bankacılığı birimi aracılığıyla mevduat ve çek hesapları hizmetlerinin yanı sıra, küresel biriim aracılığıyla da çeşitli ticari ve varlık yönetimi hizmetleri sunmaktadır.

5. Wells Fargo
Ciro: 74,98 milyar dolar
Net gelir: 16,07 milyar dolar
Piyasa değeri: 157,6 milyar dolar

Wells Fargo, bireysel ve kurumsal müşteriler için birçok alanda hizmet sağlar. Wells Fargo son yıllarda, bankaların bireysel müşterilerinin büyük bir kısmını zarara uğratan bir sahte hesap skandalına karıştı. ABD hükümeti, 2020'de devam eden işlemlerin bir parçası olarak Wells Fargo'ya 3 milyar dolar para cezası verdi.

6. Citigroup
Ciro: 74,31 milyar dolar
Net gelir: 15,51 milyar dolar
Piyasa değeri: 86,4 milyar dolar

New York merkezli, menkul kıymet hizmetleri, kurumsal finansal hizmetler, küresel perakende bankacılık ve daha fazlasını sunan çok uluslu bir yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketidir.

7. BNP Paribas
Ciro: 70,33 milyar dolar
Net gelir: 11,17 milyar dolar
Piyasa değeri: 67,7 milyar dolar

BNP Paribas, merkezi Paris, Fransa'da bulunan büyük bir uluslararası bankadır. 75'ten fazla ülkede faaliyet gösteren ve Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da güçlü bir varlığı olan dünyanın en büyük bankalarından biridir. Banka, bireysel bankacılık, kurumsal ve yatırım bankacılığı, varlık yönetimi ve özel bankacılık dahil olmak üzere çok çeşitli finansal hizmetler sunmaktadır. Bireyler, işletmeler ve kurumlar gibi çeşitli müşterilere hizmet vermektedir. Finansman, yatırım ve risk yönetimi gibi alanlardaki uzmanlığı ile bilinir.

8. HSBC
Ciro: 56,28 milyar dolar
Net gelir: 13,22 milyar dolar
Piyasa değeri: 119,7 milyar dolar

HSBC (Hong Kong ve Şangay Bankacılık Şirketi’nin kısaltması), merkezi Londra, Birleşik Krallık'ta bulunan çok uluslu bir banka ve finansal hizmetler şirketidir. Toplam varlıklarına göre dünyanın en büyük bankalarından biridir ve 64'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. HSBC, bireysel ve ticari bankacılık, varlık yönetimi ve yatırım bankacılığı dahil olmak üzere çok çeşitli finansal ürün ve hizmetler sunmaktadır. HSBC, temel bankacılık faaliyetlerine ek olarak, sigortacılık, varlık yönetimi ve diğer finansal hizmetlerde de önemli bir varlığa sahiptir.

9. Banco Santender
Ciro: 54,64 milyar dolar
Net gelir: 10,40 milyar dolar
Piyasa değeri: 47,5 milyar dolar

Santander, merkezi Madrid, İspanya'da bulunan çok uluslu bir banka ve finansal hizmetler şirketidir ve 10'dan fazla ülkede faaliyet göstermektedir. İspanyol finans devi, perakende ve ticari bankacılık, yatırım bankacılığı, varlık yönetimi ve sigorta dahil olmak üzere çok çeşitli finansal ürün ve hizmetler sunmaktadır. Banka, bireyler, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve büyük şirketler de dahil olmak üzere çok çeşitli müşterilere hizmet vermektedir. Santander, temel bankacılık işine ek olarak, varlık yönetimi ve sigorta sektörlerinde de önemli bir varlığa sahiptir.

10. Çin Tüccarlar Bankası
Ciro: 54,64 milyar dolar
Net gelir: 10,40 milyar dolar
Piyasa değeri: 47,5 milyar dolar

Çin Tüccarlar Bankası, Çin'de perakende ve kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi dahil olmak üzere bir dizi finansal ürün ve hizmet sunan bir kamu bankasıdır. Merkezi Shenzhen, Çin'dedir ve ülke genelinde şubeleri ve satış noktalarının yanı sıra Hong Kong’da, Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de operasyonları vardır. Çin'deki en büyük bankalardan biridir olan banka geniş bir şube ve ATM ağı ile bireysel müşterilerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bir dizi ürün ve hizmet sağlar. Perakende bankacılığa güçlü bir şekilde odaklanmasıyla bilinir. Banka ayrıca kurumsal bankacılıkta da önemli bir varlığa sahiptir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ve büyük şirketler de dahil olmak üzere çok çeşitli müşterilere hizmet vermektedir.

Sberbank'tan Apple engeline karşın mobil banka kurulum hizmeti

 

ECB, dünyanın en eski bankası için kararını açıkladı

 

Rusya Merkez Bankası faizleri artırabilir

 

Bankacılık sektörü yüzde 50’yi yakaladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)