BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancı ekonomistler TCMB'den ne bekliyor?----

Yabancı ekonomistler TCMB'den ne bekliyor?

Yabancı ekonomistler TCMB'den ne bekliyor?
19 Eylül 2023 - 11:39 www.finansgundem.com

Piyasalar, TCMB'nin perşembe günkü Para Politikası Kurulu toplantısına odaklandı. Ekonomistler politika faizinin 500 baz puan artmasını beklerken, 600 baz puanlık artırımı da seçenekler arasında yer alıyor.

Merkez Bankası faiz kararı, yatırımcıların yakın takibinde yer alıyor. Son toplantısında 750 baz puanlık artışla faiz oranını yüzde 25’e çeken Merkez Bankası eylül ayı Faiz kararı iç piyasalarda merakla bekleniyor. Ekonomistler Merkez Bankası faiz beklentisini değerlendirirken, agresif faiz artışı bekleyenler olduğu gibi daha küçük oranlı bir artırım bekleyenler de yer alıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonla mücadele kapsamında enflasyonun ana eğilimini geriletmek için sıkı para politikasına devam etmesi bekleniyor.

Societe Generale Baş Orta-Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika (CEEMEA) Stratejisti Marek Drimal, yaptığı değerlendirmede, TCMB'nin eylül ayında politika faizinde büyük bir artış daha gerçekleştirebileceğini belirtti.

Bu kez piyasanın yüzde 30 olan beklentisine kıyasla politika faizinin 600 baz puanlık artışla yüzde 31'e çıkarılabileceği öngörüsünde bulunan Drimal, Türkiye'de enflasyonun son aylarda yeniden canlanması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon sorunuyla mücadeleye yönelik para politikası adımlarını onaylaması göz önünde bulundurulduğunda bankanın beklentilerin üzerine çıkabileceğini ifade etti.

600 BAZ PUANLIK ARTIŞ

Daha büyük bir artışın bile göz ardı edilemeyeceğini aktaran Drimal, "Bunun daha küçük bir artıştan daha muhtemel olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki aylarda daha da sıkılaşma bekleniyor ve yılın 4. çeyreğinde de 600 baz puanlık artış öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de TCMB'nin politika faizinde 500 baz puanlık artırıma gideceği öngörüsünde bulundu.

Bu arada TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çekileceğini tahmin ediyor.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 750 baz puan artırılarak yüzde 17,50'den yüzde 25'e yükseltilmişti.

HSBC'den TCMB faiz tahminine ılımlı revizyon

 

Merkez'in faiz kararı için 2 bankadan farklı beklenti

 

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?

 

Ekonomistlerden faiz tahmini

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muhdin19 Eylül 2023 11:59

    Hiçbişey bekledikleri yok merkeze en ufak güvenleri yok bütün dünya faiz arttırırken akıl ilim bilim dışı saçma sapan kararlarla indiren ülkesini tarihinde görülmemiş en büyük ekonomik krizine sokan bir kuruma en ufak güvenleri yok