BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street'te avukatların geliri bankacıları solladı----

Wall Street'te avukatların geliri bankacıları solladı

Wall Street'te avukatların geliri bankacıları solladı
22 Haziran 2023 - 18:41 www.finansgundem.com

Finans dünyasının iki kritik mesleği arasında roller değişiyor. Süperstar avukatların gelirleri Wall Street bankalarının en önemli CEO’larını bile 3’e katlıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street bankacılarına geçmişte avukatların kazandıklarını katlayacak derecede ücretler ödeniyordu. Ancak özellikle de yatırım bankacılığı sektöründeki durgunlukla birlikte bu dengeler tamamen değişti.

Wall Street Journal’ın haberinde 30’un üzerinde tazminat uzmanı, bankacı ve avukatla konuşuldu. 15 yıllık ücretler karşılaştırıldığında yüksek maaşların avukatların yönüne kaydığı görülüyor.

Habere göre bankalarda üst düzey yöneticilik rollerinde olmayan genel müdürler yıllık ortalamada 1 milyon ila 2 milyon dolar arası gelir elde ediyor. Bu rakam yirmi yıl öncesine göre ya daha az ya da sabit bir seyri ifade ediyor. Söz konusu gelirlere büyük ölçüde banka hisseleri üzerinden ödenen ikramiyeler de dahil ediliyor.

En başarılı hukuk firmalarının ortakları ise yılda yaklaşık 3 milyon dolar ve daha üzerinde gelir elde edebiliyor. Bu rakam yirmi yıl önce aldıkları miktarın üç katından fazla. Ayrıca Kirkland & Ellis, Paul Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison , Rosen & Katz, Wachtell ve Lipton gibi istisnai işleri yapan hukuk firması ortakları ise 15 milyon doların üzerinde kazanıyor.

Hukuk firmaları alanında çalışan tecrübeli işe alım uzmanı Mark Rosen konuyla ilgili açıklamasında, “İşler değişti. Avukat tazminatları inanılmaz derecede büyüdü” ifadelerine yer verdi.

2000 yılında ünlü bir sözleşme avukatı olan Rob Kindler, bankacılık sektörüne girmek için hukuk firması Cravath, Swaine & Moore’dan ayrıldığında bankada o dönem kazandığının beş kat kazanabileceğini belirtiyor.

69 yaşındaki Kindler bu ay hukuk firması Paul Weiss’e katılmak için Morgan Stanley’den ayrıldı. Kindler yeni işinde performansına göre yılda 10 milyon doların üzerinde kazanmayı hedefliyor. Bu rakamın Morgan Stanley’de kazandığı miktarı aşması ise muhtemel.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre avukatlık ve bankacılık Wall Street için kilit meslek kollarını ifade eder. Zira bu meslekler dünyanın en büyük şirketleri için her türlü manevrayı kolaylaştırmaya çalışır. Her iki meslekteki uzmanlar da müşterilerinin para kazanmasına, sözleşmeler gerçekleştirmesine ve istenmeyen taliplerin veya yatırımcıların engellenmesine yardımcı olur.

İki meslek grubu arasında dengelerin değişmesi ise birkaç sebebe bağlı. Artık sadece sözleşmeleri onaylamakla sınırlandırılamayacak olan bugünün şirket avukatları, düzenleyici kurumlarla mücadele etmek veya şirketlerin halefiyet planlamasını düzenlemek gibi çetrefilli konularla boğuşuyor. Avukatlar şirket yöneticileri için yeni fikirleri ve politikaları denetleyerek yarı bankacı olarak mesai yapıyor. Avukatlar ayrıca 20 yıl öncesinde aktif müşteri tabanı olmayan özel sermaye piyasalarının yükselişinden de çok büyük miktarda iş aldılar.

Hukuk firmalarındaki tazminat yapıları da altüst oldu. En büyük firmalarından birkaçı hariç hemen hemen bütün hukuk firmaları ortakların ödemelerini kıdeme dayalı değil performansa dayalı olacak şekilde değiştirdi. Bu durum yıldız hukukçular için sözleşme imzalamayı bir tür transfer savaşına çevirdi ve cüzdanlardan çıkan paranın ucu bucağı yoktu. WSJ haberine göre en iyi avukatlar şu anda saatlik ücret olarak 2000 dolardan fazla kazanabiliyor.

En iyi firmalardaki bazı yüksek performans gösteren avukatların yıllık kazançları 15 milyon doları geçebiliyor. Elit bir azınlıksa 20 milyon doların üzerinde kazanıyor. Paul Weiss hukuk firmasından Scott Barshay ve Kirkland’tan James Sprayregen Wall Street’in en çok kazanan avukatları arasında gösteriliyor. Karşılaştırmak gerekirse JP Morgan CEO’su Jamie Dimon geçen yıl 34,5 milyon dolar kazandı ve bu paranın büyük bir kısmı hisse senedi olarak ödendi.

Rosen gözde hukuk firması ortaklarının yılda yaklaşık 20 milyon dolar kazanabildiğini bununla birlikte süperstar avukatların 100 milyon dolar veya daha fazlasını evine götürebildiğini söyledi.

Ancak bu zenginliğin bir bedeli de var. Avukatlar şirketlerin en kritik anlarında danışmanlık yapmak için 7/24 çalışmak zorunda. Rosen avukatlar için hafta sonları günde 18 saat çalışmanın nadir bir durum olmadığını söyledi. Haberde bir avukatın oğlunun Yahudilikteki yetişkinliğe giriş töreni sırasında aile fotoğrafı için poz verirken bir müvekkil görüşmesi için çağırıldığını dahi söylüyor.

Bankacılar için de benzeri yoğun çalışma temposu mevcut. Ancak işe alım firması Bay Street Advisors’ın anket verilerine göre çoğu çalışanın elde ettiği tazminat 2008 Küresel Finans Krizi öncesine göre çok daha düşük kalıyor.

Bay Street analizine göre ABD’deki ilk 20 yatırım bankasında bir gruba liderlik etmeyen genel müdürlerin son üç yıldaki ortalama kazancının yıllık 1,9 milyon dolar olduğunu gösterdi. Bu rakam 2007 yılında da 1,9 milyon dolardı ve enflasyon hesaba katıldığında reel miktarın da düştüğü görülebiliyor. Düşük seviyedeki bankacıların ortalama kazandı kriz öncesine göre oldukça azaldı.

Düzenleyici kurumların baskısı, artan harcamalar ve bireyler yerine bankaların marka ismini satmaya yönelik trend bankacı maaşlarına zarar verdi. Küresel Finans Krizi’nden önce Goldman Sach ve Morgan Stanley gibi yüksek sermayeli bankalar için gelirlerin %40’ından fazlasının maaşlara harcanması tipik bir durumdu. Ancak bu oran şimdilerde çok daha düşük seyrediyor.

Bay Street’in yatırım bankacılığı alanında çalışan kıdemli ortağı Kevin Mahoney, “Bankaların yelkenleri her rüzgar aldığında darbeyi hissediyoruz ve birkaç yıl daha geriye gidiyoruz” dedi.

Geçmişte Wall Street bankacılarının 50 yaşında emekli olmaları ve büyük servetler biriktirmeleri yaygın bir durumdu. Ancak bu tablo şimdilerde çok daha az sıklıkla görülüyor.

Yine de bankacılara üzülmek için çok erken davranmamak gerek. Zira ABD’de hane halklarının yıllık ortalama geliri 70 bin dolar. Yıldız bankacılarsa hala maaş günlerinde veya iyi bir yılda sekiz haneli maaş çekleri alabiliyorlar.

Wall Street’te büyük ihanet: Parayı aldı dostunu hapse gönderdi

 

Fed, bankaları davranış bilimcilerle denetleyecek

 

Dev bankalarda işten çıkarma dalgası ne zaman bitecek?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)