BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiWall Street ikramiyeleri ABD ekonomisi hakkında ne söylüyor?----

Wall Street ikramiyeleri ABD ekonomisi hakkında ne söylüyor?

Wall Street ikramiyeleri ABD ekonomisi hakkında ne söylüyor?
03 Nisan 2023 - 17:00 www.finansgundem.com

ABD iş gücünün kalburüstü kesimi olan Wall Street’te ikramiyeler hayal kırılığı yaratıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street ikramiyeleri, ABD’deki profesyonel çalışanların ortalama yıllık ücretinin neredeyse iki katına karşılık geliyor. Uzun yıllardır süren ve giderek açılan bu mesafenin kapanmaya başlaması ise muhtemel gözüküyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street ikramiyeleri 2008 Finans Krizi’nden bu yana herhangi bir yıldan daha keskin bir şekilde düşüş yaşıyor. Politika yapıcılar bunun ekonomik etkisi üzerinde kafa yoruyor.

2008’den bu yana en büyük düşüş

MarketWatch’tan Steve Gelsi’nin haberine göre, tek başına Wall Street ikramiyeleri, ABD'deki profesyonel çalışanların ortalama yıllık ücretinin neredeyse iki katına karşılık geliyor. Ancak ikramiyelerin 2022 yılında yüzde 26 oranında düştüğü gözleniyor ve bu, Lehman Brothers'ın 2008 yılındaki çöküşünden bu yana görülen en büyük düşüş olarak kayıtlara geçiyor.

Finans sektörü şehir ve eyalet bütçelerine ekonomik bir destek sağlayarak, sakinlerin hayatlarına dokunan kamu hizmetlerinin keşfedilmesine ve yaratılmasına yardımcı oluyor. Şimdi, son haftalarda Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın çöküşünün ve yatırım bankalarının anlaşma yapma eksikliğinin etkisini bankacılık sektörünün absorbe etmesiyle, 2023 yılı pek de güçlü görünmüyor. Mevcut rahatsızlık, yıl sonunda ikramiyeleri ve istihdamı nelerin beklediğine işaret ediyor gözüküyor.

Kredi sıkışıklığı durumu daha da kötüleştirebilir

New York Eyaleti Denetçi Yardımcısı Rahul Jain, kısmen Fed'in faiz artırımlarını ne zaman durduracağı veya durdurup durdurmayacağı gibi pek çok şeyin bilinmemesi nedeniyle 2023 yılında Wall Street kârlarında ve ikramiyelerinde düşüş için muhafazakar tahminlerde bulunduğunu belirtiyor. Jain, “Fed'in faiz oranlarıyla ne yapacağını söyleyemeyiz. 2020 ve 2021 yılı seviyelerine geri dönecek gibi görünmüyoruz ancak 2023'ün 2022'ye yakın bir seviyeye geleceğine dair hala umut var” diyor.

Wall Street ve bankacılık sektörü zorlanırken, seyahat gibi diğer sektörler New York bölgesinde bulunan menkul kıymetler endüstrisindeki zayıflığı telafi ettiğinden, genel ekonomi nispeten sağlıklı kalmaya devam ediyor. Jain, “Geniş ekonomi hala önemli ve hala dirençli. İnsanlar hala bir şeyler yapmak istiyor” şeklinde konuşuyor. Jain, “Her türlü kredi sıkışıklığı durumu daha da kötüleştirir” şeklinde konuşuyor.

New York Eyalet Denetleme Bürosu'nun bildirdiğine göre, ortalama bir Wall Street bankacısının ikramiyesi 2022 yılında 63.700 ABD Doları düşerek 176.700 ABD Doları'na gerilemiş durumda. Ancak düşüşe rağmen, yalnızca Wall Street'te ödenen 2022 yılı ortalama ikramiyesi, ortalama ABD ücretlerini gölgede bırakıyor.

2008’den bu yana görülen en büyük düşüş

Yönetim, profesyonel ve ilgili mesleklerdeki tam zamanlı çalışanlar, Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından bildirilen en yüksek ortalama haftalık kazanca sahip bulunuyor ve bu grubun ABD genelindeki ortalama geliri dördüncü çeyrekte haftada 1.729 ABD Doları veya yılda 89.908 ABD Doları olarak gerçekleşiyor.

Wall Street bankacı ikramiyeleri 2020 yılında yüzde 28 oranında artarken 2021 yılında bu artışa yüzde 12 daha ilave ediliyor. 2022 yılında ise ikramiyelerin sadece yüzde 26 oranında düştüğü kaydediliyor. Bu, Lehman Brothers'ın çöktüğü ve küresel bir finansal krizini tetiklediği 2008 yılındaki yüzde 43'lük düşüşten bu yana görülen en büyük düşüşe karşılık geliyor.

Aynı zamanda, menkul kıymetler sektöründeki istihdamın 2022 yılı sonunda 190.800'e çıkarak, 2007 yılında 20 yılın en yüksek seviyesi olan 188.900'ü geçtiği ve son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı görülüyor.

Enflasyonun etkisi, Ukrayna'daki savaş ve tedarik kısıtlamaları anlaşma yapmayı zorlaştırdığından, Wall Street firmaları toplu olarak 2022'de 25,8 milyar dolar kâr elde etti. Bu, 2021'de üretilen 58,4 milyar doların yarısından da az bir seviye anlamına geliyor.

İkramiyelerin kaderi piyasalara ve Faiz oranlarına bağlı

New York Valisi Kathy Hochul'un önerdiği bütçe, daha geniş finans ve sigorta sektöründeki ikramiyelerin 2022-23 yılında yüzde 25,2 oranında düşeceğini varsayarken, şehrin 2023 mali planı, Wall Street ikramiyesinde yüzde 35,6'lık bir düşüş olacağını varsayıyor.

Hochul, “Düşük ikramiyeler eyalet ve şehir için gelir vergisi gelirlerini etkilerken, ekonomik toparlanmamız yalnızca Wall Street'e bağlı değil” diyor ve ekliyor: “Şehir ve eyaletin tamamen iyileşmesi için eğlence ve konaklama, perakende satış, restoranlar ve inşaat sektörlerindeki istihdam da gelişmeye devam etmeli.”

2023'teki Wall Street ikramiyelerinin kaderi, piyasaların ve faiz oranlarının nasıl seyredeceğine bağlı kalmaya devam ediyor. Şu anda bankacılık sektörü üzerindeki fırtına bulutlarına dayanarak, ikramiyelerin 2022 patinajındaki toparlanma yerine tekrar düşmesi olası.

Olumlu bir işaret olarak, hisse senedi piyasası, 2022'deki kayıpların ardından 2023'te şimdiye kadar kazançlar vermeyi başarıyor. S&P 500 Endeksi 2023 yılında yaklaşık yüzde 6 oranında artarken, Nasdaq ise bu süreçte yüzde 15'ten fazla artış sergilemiş durumda.

Toparlanma hızlı olmayabilir

Wall Street ikramiyeleri 2008'de yüzde 43 oranında düştükten sonra, 2009 yılında yüzde 39 oranında toparlandı. Ancak bu kadar hızlı bir geri dönüş, önümüzdeki yıl senaryosunda yer almayabilir.

Sayıştay ofisi tarafından New York Menkul Kıymetler Borsası'na üye şirketler, 2022'nin ilk yarısında bir yıl önceki seviyelerin yarısından fazla düşerek 13,5 milyar dolar kar elde etti. Alım satım, sigortalama ve menkul kıymet arzlarından elde edilen gelir aynı dönemde yaklaşık yüzde 48 düşerken, küresel borç arzları da yüzde 17 oranında düşüş yaşadı. Aynı zamanda, Fed'in hedef faiz oranlarını artırmasıyla faiz oranı giderleri de üç katına çıktı.

2022 yılındaki 33,7 milyar dolarlık ikramiye havuzu, 2021'deki 42,7 milyar dolarlık rekora göre yüzde 21 oranında düşmüştü. Bu da Büyük Durgunluk'tan bu yana en büyük düşüşü temsil ediyordu.

Bankacılık krizinin küresel ekonomiye maliyeti 460 milyar dolar

 

Bankacılık krizi ekonomik büyümeye darbe vurabilir

 

OECD küresel ekonomi için büyüme tahminlerini yükseltti

 

SVB'nin iflası, ekonomiyi daha da yavaşlatacak

 

Goldman Sachs, ABD ekonomisi büyüme tahminini revize etti

 

Mark Zuckerberg: Yeni ekonomik gerçeklik yıllar sürebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)