BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisWall Street devlerinin Çin hayali suya düştü----

Wall Street devlerinin Çin hayali suya düştü

Wall Street devlerinin Çin hayali suya düştü
23 Ağustos 2023 - 13:28 www.finansgundem.com

BlackRock, JPMorgan ve Morgan Stanley gibi Amerikan finans sektörünün dev firmaları Çin’de hedeflediği başarıyı elde edemedi. Küresel firmalar Çin’in yerel firmaları karşısında düşük performanslarıyla dikkat çekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock 2021 yılında Çin’de bir yatırım fonu işletmesi oluşturmuştu. BlackRock bu işletmesi, Çin’de kontrolü tamamen küresel bir şirkete bağlı olan ilk varlık yöneticisi unvanını da taşıyordu. Yaklaşık bir yıl sonra CEO Larry Fink dünyanın en büyük ikinci ekonomisini “dünyanın en büyük fırsatlarından biri” olarak tanımlamıştı.

İki yıl sonrasında ise BlackRock Çin piyasasında rekabet etmekte zorlanır hale geldi. Wall Street Journal’ın haberinde yer alan Wing raporuna göre, BlackRock Çin’deki yerel varlık yönetimi alanında ülkedeki yaklaşık 200 yatırım evi arasında 145. sırada yer alıyor. Bölgede varlık yönetimi işletmeleri oluşturan diğer küresel varlık yöneticileri Fidelity International ve Neuberger Berman ise daha alt sıralarda.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre BlackRock’ın bölgedeki bu karamsar tablosu Çin’den zenginlik elde etmeyi hayal eden Wall Street devlerinin başarısızlığını da gösteriyor. Ülkedeki şirketlerin Çinli şirketlere yönelmesiyle birlikte birçok Amerikan yatırım bankası için sözleşme akışları yavaşladı. Bu arada yavaşlayan Çin ekonomisi ve verilerin güvence altına alınması konusundaki artan zorluklar yabancı yatırımcıların Çin varlıklarına olan iştahlarını azalttı.

ABD Başkanı Joe Biden yakın zamanda yayınladığı bir kararnameyle Amerikalıların bazı Çinli şirketlere yatırım yapmasını kısıtladı. Kararname Çin’e yatırım yapmayı hedefleyen Amerikalı yatırımcılar için yeni bir engel niteliği taşıyor. Oysa birkaç yıl öncesine kadar Çin’de yatırım yapmanın çok daha parlak sonuçlar vermesi bekleniyordu.

2020 yılında Çin yönetimi bireysel Çinli yatırımcılara yatırım fonları satan ABD varlık yöneticilerine yönelik kısıtlamaları kaldırmıştı. Çin aynı zamanda yerli menkul kıymetler firmalarındaki yabancı mülkiyet sınırlamalarına da son vermişti. Ertesi yıl Goldman Sachs ülkedeki menkul kıymetler girişiminin tam kontrolünü sağladı. 2022 yılında ise Morgan Stanley Çin’deki menkul kıymetler girişimindeki kontrolünü %94’e çıkardı.

Mülkiyet sınırlamaları resmi olarak gevşetilse de analistler Çin’in tamamen bir Amerikan firması tarafından yönetilen firmaların ivme kazanmasına izin vermek istemediğini belirtiyor.

Morgan Stanley Asya’nın eski başkanı ve Yale Hukuk Fakültesi Paul Tsai China Center'ın Kıdemli Üyesi Stephen Roach, “Sadece birkaç yıl öncesine kadar Çin’de serbestçe faaliyet gösteren Batılı iş modelleri her ay bir engelle karşılaşıyor. Ortam bugün geçmiştekine göre çok daha zor. Bana kalırsa kitlesel genişleme olanları en azından askıya alınıyor” ifadelerin yer verdi.

Wall Street firmaları ABD’deki yatırım bankacılığı gelirlerinde ciddi düşüşlerle mücadele ederken bir yandan da Çin’deki girişimleri nedeniyle de zorlanıyor.

Geçen yıl Goldman, Morgan Stanley ve JPMorgan Çin’deki yerel girişimleri yatırım bankacılığı işletmelerinde gelirlerinin düştüğünü paylaştı. Bu arada Çinli rakipleri Citic Menkul Kıymetler ve China International Capital ise gelirlerinde sırasıyla %6 ve %0,3 yükseliş kaydetti.

Goldman’ın 2022’de yatırım bankacılığı işletmesi gelirinin sadece %4’ü elde ettiği Çin işletmesi son on yılda Çin’in iç pazarında yeri halka arza öncülük etti. Bu halka arzlardan biri geçen yılda gerçekleşti. Wind verilerine göre, Citic Menkul Kıymetler ise yalnızca 2022’de 57 halka arza öncülük etti. Bu arada JPMorgan Çin’de sadece iki anlaşmaya öncülük ederken Morgan Stanley ise hiçbir anlaşmada yer bulamadı.

Mayıs ayında JPMorgan CEO’su Jamie Dimon da dahil olmak üzere üst düzey JPMorgan yöneticileri Şangay’ı ziyaret ederek bankanın Küresel Çin Zirvesi’ne katıldı. JPMorgan Çin Başkanı Mark Leung Bloomberg’teki röportajında bankanın Çin’de faaliyet göstermek için topyekûn bir lisans paketi aldığını söyledi. Ancak Leung JPMorgan’ın Çin’de itibar kazanmanın ve işletmesini kademeli olarak ölçeklendirmenin “beklenenden daha uzun bir yolculuk” olacağını söyledi. JPMorgan Çin Başkanı yine de Çin’de büyüme hedeflerine bağlı olduklarının altını çizdi.

Uluslararası yatırımcıların Çin’e yönelik coşkusunun azalması da sınır ötesi işletmeler için büyük bir darbe oluşturuyor.

Wind verilerine göre, yabancı yatırımcılar geçen yıl popüler bir ticaret bağlantısı aracılığıyla net 12 milyar dolarlık Çin hisse senedi aldı. Bu rakam 2016’dan bu yana görülen en düşük tutardı. Buna karşın 2022’de Çin tahvil piyasasından yaklaşık 84 milyar dolar çekildi. Temmuz ayı sonu itibariyle 2023’te ise bu rakam 20 milyar dolardı. Çin hisse senetlerine ve tahvillerine yönelik dış talep bu yıl bir miktar toparlansa da alımlardaki yavaşlık en azından şimdilik sona ermiş gibi görünmüyor.

Varlık yöneticileri için Çin yatırım fonlarını satabilecekleri geniş bir el değmemiş pazar imkanı sunuyordu. Ancak uluslararası kurumlar Çin yerelindeki rakipleriyle mücadele etmekte zorlandı. Zira bu yerel yatırım firmaları belirli sektörlere odaklanan ürünler ve geniş pazardan daha iyi performans gösteren yatırım temaları üzerinden daha çeşitli yatırım fonları satabiliyordu.

BlackRock Eylül 2021’de 110 binden fazla siparişle işleme soktuğu Çin’deki yatırım fonu için 917 milyon dolara eşdeğer 6,68 milyar yuan topladı. New Horizon Karma Menkul Kıymetler Fonu, anakara Çin'de listelenen düzinelerce orta ve büyük sermayeli hisse senedine yatırım yapıyor.

Ancak fonun varlıkları 30 Haziran itibariyle lansmanından bu yana %30 negatif getiri kaybetti ve yatırımcı çıkışlarından da etkilenerek %47 oranında küçüldü. Aynı süreçte Çin’in Şangay ve Şenzen borsalarında listelenen en büyük hisse senetlerini oluşturan CSI 300 Endeksi ise %16 negatif getiri elde etmişti. Diğer bir deyişle BlackRock fonu bölgedeki kıyaslama ölçütlerine göre de çok daha başarısız bir performans gösterdi.

WSJ haberine göre BlackRock konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Hong Kong merkezli Orient Capital Research’ün Genel Müdürü Andrew Collier Wall Street’in şimdilerde “özellikle de iyi bir para kazandırmıyorsa” bu denli jeopolitik riskler varken bu yatırımlara “harcanan onca zamana ve zahmete değip değmediğini” tartışıyor.

 

ABD Ticaret Bakanı Çin’i ziyaret edecek

 

Çin'de bütçe gelirleri yüzde 11.5 arttı

 

Çin emlak krizinin küresel etkileri: 5 soruda neler olabilir?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)