BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkÜnlü dolandırıcıdan bankalara suçlama!----

Ünlü dolandırıcıdan bankalara suçlama!

Ünlü dolandırıcıdan bankalara suçlama!
29 Mart 2013 - 10:35 www.finansgundem.com

Tüm zamanların en büyük dolandırıcılarından biri olan gösterilen Madoff, MarketWatch sitesine bir mektup yazdı

50 milyar dolarlık Ponzi oyunuyla binlerce kişiyi mali çöküşe sürükleyen Madoff mektupta bankaların kurduğu dolandırıcılık düzeninden haberdar olduğunu söyledi. Madoff ABD’deki büyük bankalardan JPMorgan Chase, Bank of New York Mellon, HSBC ve Citigroup’u dolandırıcılık olayına dair bilgi sahibi olmakla suçladı.

Madoff bu açıklamasıyla ABD’deki denetleme ve düzenleme kurumlarının durumdan haber olmasını istediğini belirtti. ABD'nin bankacılık denetleme ve düzenleme kurumlarından konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Nasdaq Borsası’nın eski Başkanı Bernard L. Madoff 2008 yılında, ’Ponzi oyunu’ adı verilen ve bir çeşit saadet zinciri olan sistem ile yatırımcıları 50 milyar dolar dolandırdığı suçlamasıyla FBI tarafından tutuklanmıştı.
ABD’nin SPK’sı SEC de hakkında suç duyurusunda bulunduğu Madoff’un şirketi Mernard Madoff Investment Securities’in varlıklarına el konulmasını talep etmişti.
PONZİ OYUNU
Ponzi Oyunu fikri ilk kez 1920 yılında, ABD’de Charles Ponzi isminde bir İtalyan göçmeni çok büyük kâr vaat ettiği bir yatırım fikri ortaya çıktı. Ponzi tasarruf sahiplerinden yüklü miktarlarda para toplayıp, yatırım yerine, kendisine daha sonra teslim edilen paraları, ilk gelen yatırımcıların ‘nema’sı olarak dağıttı. Yüksek getirinin ‘gerçekleşmesi’ haberiyle, sisteme para yatıran kişiler de katlanarak arttı ve bu ‘para aktarma’ oyunu, yenikatılımların azaldığı noktaya kadar sürdü. Sonunda sistem çöktü. Bu yöntem üzerinden ilerleyen ‘dolandırma’ sistemlerine ‘Ponzi Oyunu’ adı veriliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)