BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÜlker Karamehmet'e parayı nereden bulacak----

Ülker Karamehmet'e parayı nereden bulacak

Ülker Karamehmet'e parayı nereden bulacak
14 Haziran 2014 - 17:50 www.finansgundem.com

‘Alıcı değilim, sadece finansman sağlayacağım’ diyen Gözde Girişim’in kasasında sadece 135 bin lira var!

Son günlerde piyasada çokça dillendirilen ‘Turkcell’in yeni sahibi Ülker olacak” iddiasına en somut, en net açıklama dün geldi. Yıldız Holding iştiraki Gözde Girişim, finansman konusunda Mehmet Emin Karamehmet ile görüşüldüğünü ancak telekomünikasyon sektörüne yatırım planının bulunmadığını duyurdu.

Süre daralıyor
Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’in Rus Alfa’nın elindeki yüzde 13.8’lik Turkcell hissesini almak için mahkemenin tanıdığı süre 24 Haziran’da sona eriyor. Zaman kısaldıkça Karamehmet’in 1.6 milyar dolarlık kaynağı nereden bulacağı konusu da merak konusu olmuştu.

Son günlerde basına yansıyan haberlerin ardından Ülker’in sahibi Yıldız Holding, finansman konusunda Karamehmet ile görüştüğünü iştiraki Gözde Girişim aracılığıyla doğruladı. Gözde Girişim yaptığı açıklamada, telekomünikasyon sektörüne ortak olmak suretiyle yatırım yapma planlarının olmadığını ancak şartlı finansman sağlama görüşmeleri yaptıklarını duyurdu.

Kasada sadece 135 bin TL var!
Peki ama  toplam 1 milyar lira aktif büyüklüğü olan Gözde Girişim bu kaynağı nasıl yaratabilir?

Vatan Gazetesi’nden Ufuk Korcan’ın haberine göre, Gözde Girişim’in yılın ilk çeyrek bilançosuna göre kasasındaki nakiti sadece 135 bin TL.

Şirketin kısa zamanda nakite çevirmeyi planladığı varlığı ise Türkiye Finans’taki yüzde 11.5’lik pay. Bilanço dipnotlarına göre Türkiye Finans’taki payın değeri 300 milyon TL civarı. Bu satış kısa vadede yapılsa bile yine de Turkcell işlemi için gerekli 3.4 milyar TL’lik finansman ihtiyacını karşılamıyor.

İşte bu noktada finansal mühendislik devreye girecek gibi...

Gözde Girişim aracılığı ile sağlanması beklenen finansman için Karamehmet’in Turkcell’in yüzde 13.8’ini rehin vermesi gerekiyor.

Bu rehin işlemi için bir opsiyon oluşturulabilir. Yani Karamehmet, yüzde 13.8’lik payı belli bir zaman sonra (1-3-5 yıl gibi) geri alma vaadiyle devredecek. Gözde Girişim de rehinli hisseleri kullanarak ya nakiti olan grup şirketlerinden ya da finans kurumlarından kredi sağlayacak.

Şu durumda Gözde Girişim’in kredi bulması Karamehmet’e kıyasla çok daha rahat. Oluşturulacak opsiyonun ayrıntılarını ise kestirmek şu aşamada zor. Karamehmet sözkonusu hisseler için yıllık bir faiz mi ödeyecek, yoksa temettü hakkını Gözde’ye mi kullandıracak gibi soruların yanıtını zaman gösterecek...
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)