BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÜlker, Cola Turka ile Çamlıca'yı neden sattı----

Ülker, Cola Turka ile Çamlıca'yı neden sattı

Ülker, Cola Turka ile Çamlıca'yı neden sattı
28 Eylül 2015 - 13:18 www.finansgundem.com

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'in aldığı satış kararı akıllara bu soruyu getirdi

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, şirketin bünyesindeki içecek firmalarını Japon dev DyDo DRINCO’ya sattı. Bugün gazetesi yazarı Perihan Çakıroğlu bugünkü köşesinde bu satışla ilgili bir anısını okuyucularla paylaştı. İşte Çakıroğlu'nun o yazısı;

Bayram ziyaretine gittiğim arkadaşım, hoş beşten sonra aklına takılan o soruyu sordu: “Murat Ülker neden, üzerine o kadar titrediği, bir zamanlar Amerikalı aktör Chevy Chase’e bile içirip reklam yaptırdığı Cola Turka’yı Japonlar’a sattı?”

Hadi bakalım, bu soruya nasıl cevap vermeliyim şimdi?

Dedim ki, “Küresel sistem böyle işliyor. Şirketler, ülkelerin milli ve yerli şirketlerini de alıp, pazarlarını büyütüyorlar. Ülker, nasıl ki Belçika kökenli çikolata markası Godiva’yı aldıysa, Japonlar’a da Cola Turka’yı hatta Çamlıca Gazozu’nu sattı. Japonlar, Türkiye pazarına giriyor.”

Arkadaşım, düşündü taşındı sonra da ekledi: “Tamam da Ülker, muhafazakârlığı ile biliniyor.
Yabancı marka alsın ama yerli markalarını da satmasın.”

Bir bayram ziyaretinde “yerli ve milli” tartışmasına girersem olmayacak, işi kısa kesmek istedim.
“Murat Ülker’i görünce senin düşüncelerini iletirim, bakalım ne diyecek” dedim.

Arkadaşım, izzet ikram faslına geçti. Börek ve çöreklerin yanında Coca Cola’nın diyet içeceği de vardı.

Gülmeye başladım ve “Cola Turka’nın satışına kızarken, bize Coca Cola ikram ediyorsun farkında mısın” diye takıldım. Arkadaşım, buna şakayla kaçamak bir karşılık verdi ve “Ne de olsa Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent de bir Türk. Kendi kolamızı da onun kolasını da içiyoruz işte” diyerek ironik durumu daha da karışık hale getirdi.

Markada milliyetçilik sökmüyor

Evet, işte böyle. Markanın şu veya bu ülkeden olması değil satış değeri önemli. Ülker, satma kararını verirken belli ki milliyetçiliği düşünmedi. Cola Turka, Çamlıca Gazozu, Sunny, Link ve bazı su markalarının da bulunduğu 3 şirketi Japonlar’a sattı. Japon DyDo Drinco, Yıldız Holding’e ait 8 markanın yüzde 90’ına 335 milyon lira ödeyecek. Ülker, 2016 Şubat ayında bu pazardaki 3 şirketin ana hissesini DyDo Drinco’ya devredecek.

DyDo Drinco’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tomiya Takamatsu’nun açıklaması durumu gösteriyor:

”Gelecek planımızda meyve suyu ve karbonatlı içeceklere yeni alanlar eklenecek. Türkiye’de kahve, siyah çay ve enerji içeceği üretmek istiyoruz.”

Demek ki, arkadaşımın sahip çıktığı Cola Turka ile Çamlıca Gazozu enerji içeceği olacak.

Pepsi’nin tahtını sarsmıştı

Aslında Cola Turca, nostaljik bir marka. O arkadaşıma bu anlamda hak da verdim.

Şöyle geçmişe 2006’lara gidersek Cola Turca’nın “milliyetçilik konsepti” taşıyan reklamlarıyla Türkiye’deki kolalı içecek pazarında belki Coca Cola’yı değil ama Pepsi Cola’nın tahtını sarstığını görebiliyoruz.

Aktör Chevy Chaves, işi tutturmuştu. Amerikalılar’ın New York’ta Türk kolası içmeye başlaması esprisiyle pozitif milliyetçiliği içeren reklamlar sektöre hızlı giriş yapan Cola Turca’yı öne çekmiş, satışlar hızla artmıştı. Ancak, Cola Turca’nın özünün de ABD’den geldiği haberleri yaygınlaşınca satış grafiği de düşmeye başladı.

Belki, bugünlere geldiğimizde de “Durumu kurtarmıyor” diye düşünülerek markanın Japonlara satılma kararı alındı.

Japonlar hızlı gidiyor

En son alışverişlerle Japonlar, Türkiye’de adeta şirket avına çıkmış görünüyor.

Son yıllardaki bazı satışlara bakalım; Panasonic, Türk elektrik malzeme firması Viko’nun yüzde 90’ını 460 milyon dolara aldı. Ajinomoto, 60 milyon liraya turşu ve baharat markası Kemal Kükrer’in yüzde 50’sine ortak oldu. Endüstriyel mutfak firması İnoksan, Japon beyaz eşya devi Gram Commercial’la evlilik hazırlığında. Yine Japon devi Kyocera, İstanbul merkezli Bilgitaş Büro Makineleri firmasının ana hissedarı oldu. Bu arada Koç’a bağlı Tat Gıda bünyesindeki Tat Tohumculuk’un da Japon Kagome’ye 2 yıl önce satıldığını hatırlatalım.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)