BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinTutumluluk ile cimrilik arasındaki ince çizgi----

Tutumluluk ile cimrilik arasındaki ince çizgi

Tutumluluk ile cimrilik arasındaki ince çizgi
29 Mart 2024 - 18:36 www.finansgundem.com

Birçok finans uzmanı tasarrufun önemini sıklıkla vurgular. Ancak cimrilik seviyesindeki para harcama isteksizliği yadırganan bir insan tipi haline gelmenize sebep olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Paranızı nasıl harcamanız gerektiği konusunda dikkat etmeniz elbette normal. Kimse bunun için suçlayamaz. Ancak para harcama konusunda aşırı çekinceli davranmak da mümkün. Peki tutumlulukla cimrilik arasındaki ince çizgi nerede?

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Türk Dil Kurumu, ‘tutumlu” kelimesini, “aşırı harcamalardan kaçınan; hesaplı, idareli, muktesit” kimse olarak tanımlıyor. TDK’ya göre “cimri” kelimesi ise “Elindeki parayı harcamaya kıyamayan; demirhindi, eli sıkı, ekti, hasis, kısmık, kibritçi, mıhsıçtı, nekes, pinti, varyemez” ifadeleriyle tanımlanıyor. Dolayısıyla tutumlu olmak takdir edilen bir anlam ifade ederken cimrilikse toplum tarafından yadırganan bir karakter özelliğini temsil ediyor.

GoBankingRates’in haberinde tutumluluğun bittiği ve cimriliğin başladığı yere dikkat çekiliyor. Haberde cimriliğin belirtilerinin anlaşılması için finans uzmanlarının yorumlarına da başvuruluyor.

Aşırı fedakarlık yapmak

Ünlü finans yazarı Lynette Khalfani-Cox, “Tutumlu olmak, geliriniz veya net servetiniz ne olursa olsun harika bir alışkanlıktır. Zira tutumluluk, parayı nasıl harcadığınız ve kaynaklarınızı nasıl yönettiğiniz konusunda akıllı ve stratejik olduğunuz anlamına gelir. Buna karşılık cimrilik daha çok kuruşların peşinden koşmaya benzer. Cimriler uzun vadede genel yaşam kaliteleri açısından veya finansal olarak kendilerine pahalıya mal olacak şekilde para biriktirmenin kestirme yollarına başvururlar” açıklamasında bulundu.

Khalfani-Cox, “Ne zaman aşırı uçlarda fedakarlıklar yapıyorsanız, para biriktirmek için aşırı derecede çabalıyorsanız veya size finansal olarak yardımcı oluyor gibi görünen ancak başka şekillerde size zarar veren seçimler yaparsanız, o zaman cimri kategorisine girersiniz” uyarısında bulundu.

Finans yazarı açıklamasını kendini “en büyük cimri” olarak birine danışmanlık yaptığını belirtiyor. Khalfani-Cox “Su faturasından tasarruf etmek için haftada bir kez tuvalette sifonu çekerdi. Bu uygulama diğer aile üyelerini çıldırtıyordu ve aynı zamanda duygusal ilişkileri kurma yeteneğini de etkiledi. Zira çıktığı kadınların bu sözde para tasarrufu hareketinden rahatsız olduğunu söylerdi” diyor.

Başkalarına yük olmak

The Money Manual’ın Kurucu CEO’su Todd Stearn tutumlu olmanın sade bir biçimde para biriktirmenin yollarını bulma anlamına geldiğini söyledi.

Stearn, "Bu, indirim sırasında alışveriş yapmak, ikinci el alışverişi, indirim kuponu kullanmak, halihazırda sahip olduğunuz eşyaları onararak yeniden kullanmak veya başlı başına ihtiyacınız olmayan şeyleri satın alma dürtüsünden kaçınmak anlamına gelebilir" dedi.

Ancak CEO cimrilik konusunu şöyle açıklıyor: “Kimse sizi cömert olarak tanımlamıyorsa ve arkadaşlarınız, aileniz için mali bir yük haline geldiyseniz tutumludan cimriliğe giden çizgiyi aştınız demektir. Sevdiklerinizin size doğum günü, terfi veya hatta bazen dışarıda bir yemek ısmarlamasına izin vermeli ancak uygun zamanlarda bu iyiliğe karşılık vermeyi unutmamalısınız. Aynı şey sinema biletleri, geziler ve diğer aktivitelerin ödenmesi için de geçerlidir.”

Döküntü eşyaları kullanmak

Stearn eşyalarınızın kullanılabilirlikten çıkmasının ve aşırı yıpranmasının da bir işaret olabileceği konusunda uyardı: “Uygun fiyattan alışveriş yapmak yerine parçalanmış giysiler, ayakkabılar ve aksesuarlar kullanıyorsanız muhtemelen cimrisiniz.”

Finans uzmanı, “Başkalarının sizi nasıl gördüğü ve kendinizi nasıl gördüğünüz üzerinizde negatif etki oluşturabilir. Bu sizin için önemli fırsatlara mal olabilir ve hatta tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilir. Örneğin para biriktirmek için güvenilir bir ikinci el araç almak yerine güvenilmez hurda bir araç kullanıyor olabilirsiniz” açıklamasında bulundu.

Tek derdinizin fiyat olması

Tüketici tasarrufu ve bütçeleme uzmanı Andrea Woroch, "Tutumlu ve cimri olmak arasındaki en büyük fark, bir satın alma işleminin değerini nasıl belirlediğinizdir" dedi.

Woroch "Tutumluluk sadece fiyattan ziyade değer, kalite ve ilgi düzeyine de odaklanır. Cimri davranıyorsanız, bu sadece para harcama konusunda endişeli olduğunuz anlamına gelir. Tutumlu bir kişi para harcama konusunda değil, paranın neye harcandığına ve maliyete değip değmeyeceği konusunda endişelidir” açıklamasında bulundu.

Tasarruf uzmanı para harcama konusunda endişeli olanların, makul bir bahşiş ödemeye dahi istekli olmayanların veya “yaşam kalitesini artıracak şeylere veya hizmetlere” para harcamayanların muhtemelen cimri olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Zengin olmak isteyenlere 4 sıkıcı tavsiye

 

Başarıda şansın rolü nedir?

 

Kullanılmayan kredi kartları için doğru karar nedir?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)