BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTürkiye'den çıkıyorlar----

Türkiye'den çıkıyorlar

Türkiye'den çıkıyorlar
21 Mart 2013 - 07:22 www.finansgundem.com

ABD'li dev 'Bize Türkiye'de ekmek yok' dedi

Türkiye'de son dönemde daha yüksek sesle dile getirilmeye başlanan şirket değerlerinin aşırı yükseldiğiyle ilgili eleştiriler sürerken, dünya çapında 14 milyar dolarlık fon yöneten ve bir dönem unlu mamül markası UNO’yu da alıp satan ABD'li özel sermaye fonu Advent International Türkiye'deki ofisini kapatma kararı aldı. Hürriyet'ten Emek Kaplangil'in haberine göre, Türkiye'de şimdiye kadar üç büyük yatırım gerçekleştiren ve Advent International, bu kapsamda ekmek ve unlu mamuller üreticisi Uno, otomobil filolarını yöneten InterCity ve mobilya sektörü için üretim yapan Roma Plastik şirketlerine yatırım yapıp daha sonra satışını gerçekleştirmişti.
2010 yılında Türkiye’de ofis açtı
2001 yılında Türkiye'ye yatırım yapmak için çalışmalarına başlayan şirket, 2010 yılında ülkedeki yüksek potansiyele istinaden Türkiye ofisini açmış ve operasyonlarını buradan yönetmeye başlamıştı.
Ancak, son dönemde Türkiye'de faaliyet gösteren özel sermaye fonların sıklıkla şikayet ettiği yüksek değerlemeler Advent için de belirleyici oldu.
Avrupa’dan yöneteceğiz
Hürriyet'in sorularını yanıtlayan şirket sözcüsü yaptığı açıklamada, "Dinamik bir yatırım şirketi olarak getiri cazibesi yüksek olan alanlara yatırım yapmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle de kaynaklarımızı bir yatırıma yönlendirmeden önce sıkı bir değerlendirme sürecini takip edip, satın alıp işlettiğimiz şirkette tatmin edici kârlar elde etme amacı güdüyoruz. Bu değerlendirmeler ışığında yaptığımız son stratejik gözden geçirmede Türkiye'deki ofisimizi kapatma kararı aldık. Bu ülkedeki faaliyetlerimizi sektörel bakış açısıyla Avrupa'daki faaliyet gösterdiğimiz diğer ülkelerdeki ofislerden yürüteceğiz" dedi.
Türkiye’de şirketler pahalı
Advent'ten gelen açıklamada, Türkiye pazarında oluşan rekabet dolayısıyla şirket değerlerinin beklentilerin üzerinde oluştuğuna da vurgu yapıldı.
Açıklama şöyle devam etti, "Türkiye'de hala büyük potansiyel var. Ancak, yoğun rekabetin yaşandığı bu pazarda son yıllarda doğru fiyatlarda yeterince satın alma fırsatı göremedik. Bu nedenle kaynaklarımızı mevcut şartlar altında bu piyasaya tahsis etmenin rasyonel olmadığını düşünüyoruz. Geçen 12 yılda Türkiye konusunda önemli bir birikim sağladık. Bundan sonra sektör odaklı bir bakış açısıyla bu pazara yaklaşacağız. Bu nedenle İstanbul'daki ofisimizi mart sonu itibariyle kapatıyoruz"
Advent International tarafından alınan Türkiye'den çıkma kararının gerekçesi son dönemde sıkça dile getiriliyor. Son olarak yine dünyanın en büyük fonlarından ABD merkezli Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Türkiye’de fiyatların çok yüksek olması nedeniyle şu anda yeni yatırıma sıcak bakmadığını yine Hürriyet'e açıklamıştı.
Avrupa’da şirketlerin yıllık kârlarının 8 ile 10 katı fiyata satıldığını belirten KKR yetkilileri, Türkiye’de bu çarpanın 15-16 katına çıktığını bu nedenle yeni yatırım konusunda çok aceleci olmadıkları bilgisini paylaşmıştı.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)