BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaTürkiye, eğitime yapılan harcamalarda son sıralarda----

Türkiye, eğitime yapılan harcamalarda son sıralarda

Türkiye, eğitime yapılan harcamalarda son sıralarda
04 Ekim 2022 - 08:28 www.finansgundem.com

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), eğitim hakkında bir rapor yayımladı. Bu raporda, ülkelerin eğitimleri için yaptığı harcamalar bulunuyor. Peki ya Türkiye kaçıncı sırada yer alıyor?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan bir raporda, eğitim alanında Türkiye’nin yatırım ve araştırma konularında sınıfta kaldığını ortaya koydu.

OECD’nin 38 tam üyesi ile ortak üye ülkelerle ilgili hazırladığı eğitim raporu bugün kamuoyuna açıklandı. Buna göre Türkiye, ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrenci başına yıllık harcamada OECD ülkeleri içinde son sıralarda yer alıyor.

TÜRKİYE 34. SIRADA

Mevcut verilere göre Türkiye, talebe başına ortalama 5 bin 743 dolarlık yıllık harcamayla 36 ülke içinde 34. sırada. OECD’de ortalama ise 11 bin 990 dolar.

Türkiye’de ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrencilerin masrafı, gayri safi yurt içi milli hasılasının yüzde 5,2’sine denk geliyor.

OECD’de yükseköğretimde araştırma ve geliştirme için öğrenci başına yıllık harcamada kişi başına 4 bin 678 dolar ile veri açıklayan 28 ülke içinde Türkiye 27. sırada.

Rapora göre, 25 ila 34 yaş arası yükseköğrenime devam edenlerin oranı Türkiye’de son 20 yıl içinde yüzde 9’dan yüzde 40’a çıkarak yüzde 31 puanlık artış gösterdi. Bu artışın OECD ortalamasını çok üzerinde seyrettiği kaydedildi.

Raporuda ilgi çeken bir diğer veri ise, 3 ila 5 yaş grubu ilkokul öncesi anaokuluna giden çocuk sayısının Türkiye’de oldukça düşük olması. Bu yaş grubu çocukların yüzde 41’i anaokuluna kayıt yaptırılırken, OECD ülkeleri içinde ortalama oran yüzde 83.

YÜKSEKÖĞRENİM GÖREN YABANCI ÖĞRENCİ SAYISI AZ

Türkiye’de yükseköğrenim gören yabancı öğrenci sayısı ise toplam öğrenci sayısının yüzde 0,9’unu teşkil ediyor. Türkiye, bu alanda veri açıklayan 29 ülke içinde 28. sırada.

Yurt dışında yükseköğrenimde okuyan öğrenci sayısı da toplam öğrenci sayısının yüzde 0,7’sini denk geliyor. Türkiye, 38 ülkesi içine 37. sırada.

Türkiye’de ilk ve orta dereceli okullardaki eğitim harcamalarında özel sektörün payı OECD ülkeleri içinde yüzde 25,1 oranıyla 36 ülke içinde ilk sırada gelirken, yine ilk ve orta dereceli okullarda kamunun payı yüzde 74,8 ile Türkiye 36 ülke içinde son sırada geliyor.

OECD Türkiye için enflasyon tahminini düşürdü

 

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan İklim Değişikliği Eylem Planı

 

Çin'den eğitime 4.6 trilyon dolarlık bütçe

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)