BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTurkcell'in formulü Torba'dan çıkacak----

Turkcell'in formulü Torba'dan çıkacak

Turkcell'in formulü Torba'dan çıkacak
24 Haziran 2013 - 18:16 www.finansgundem.com

Turkcell'de genel kurul yine toplanamadı. Düğümü çözecek formül Torba'dan çıkacak

Turkcell'de 'ortak'lar arasındaki anlaşmazlık bir genel kurul toplantısının daha gerçekleştirilememesi ile sonuçlandı. Dünkü olağan genel kurul toplantısı da gerekli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle yapılamadı ve gözler artık komisyon sürecinde olan Torba yasaya ve SPK'nın atacağı adımlara çevrildi.
Turkcell'in genel kurul toplantısının yapılabilmesi için yüzde 51 payla ana hissedar olan Turkcell Holding temsilcisinin toplantıya katılması gerekiyor. 2010'dan beri yapılan 8 genel kurul toplantısının 4'ünde Turkcell Holding'i Telia Sonera temsil ederken son 3 genel kurulda hissedarlar Çukurova Grubu, Telia Sonera ve Rus Altimo aralarında bulunan uzlaşmazlık nedeniyle söz konusu temsilciyi belirleyemiyor. 2010'daki ikinci genel kurul toplantısından beri genel kurulda iş Yönetim Kurulu Başkanı Colin Williams'ın azledilmesi üzerine kilitlenmişti. Bu yıl sorunlara görev süresi biten yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesi de eklendi. Genel kurulun yapılamaması, görev süresi dolan dört yönetim kurulu üyesinin yerine yenilerinin seçilememesi nedeniyle şirketin yönetim kurulu toplantılarında sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Sorunu çözmek için SPK, Meclis'e giden son Torba yasaya halka açık şirketlerle ilgili madde eklemişti. İlgili düzenleme SPK'nın müdahalesiyle Turkcell'deki tıkanıklığa yönelik bir çözüm sağlayabileceği için, bundan sonraki süreçte otoritenin atacağı adımlar bekleniyor.
Torba'daki madde sıkıntıyı çözebilir
Dünya'da yer alan habere göre, Torba Kanun'daki ilgili düzenlemeye göre, halka açık bir şirket yasal süre içerisinde iki kere üst üste genel kurulunu gerçekleştiremezse, genel kurulun bazı yetkileri SPK'nın altında yeni oluşturulan Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne (YTM) devredilmesini içeriyor.
Toplam 7 üyeden oluşan Turkcell yönetim kurulu en az 5 üye ile karar alabiliyor. SPK, Mart ayında da Turkcell Yönetim Kurulu'na 3 bağımsız üye atamıştı. Buna göre, yasanın çıkmasının ardından SPK'nın Turkcell yönetim kuruluna 2 üye daha ataması bekleniyor.
Teklife göre, SPK, halka açık ortaklıkların yönetim kurullarında, yönetim kurulu üyelerinin tamamının veya bir kısmının görev süresinin dolması veya üyeliklerinin boşalması sebebiyle yönetim kurulu toplantı yeter sayısının sağlanamaması ve görev süresi dolan veya üyeliği boşalan yönetim kurulu üyelerinin yerlerine görev sürelerinin bitimini veya üyeliğin boşalmasını takip eden 30 gün içerisinde yeni yönetim kurulu üyelerini seçmek üzere genel kurulun toplanamaması veya genel kurulda yeter sayıda yönetim kurulu üyesinin seçilememesi durumunda, genel kurulca yeni üyeler seçilinceye veya başka üyeler atayıncaya kadar görev yapmak üzere, yönetim kurulu toplantı yeter sayısını sağlayacak asgari sayıda yönetim kurulu üyesini resen atayacak.
Görev süresi dolan yönetim kurulu üyeleri, SPK tarafından atama yapılıncaya kadar görevine devam edecek. SPK, resen atama sonucunda geriye kalan boş üyelikler için, kurumsal yönetim ilkelerinde sayılan bağımsızlık kriterlerini sağlayan, boş üye sayısının 3 katı kadar kişiyi halka açık ortaklığın ortaklarından aday göstermelerini talep edecek. Kurul bu talebini, pay oranlarını dikkate alarak belirleyecek ve bu esaslara uygun olarak atama yapacak. Olağan genel kurul toplantısını kanuni süresi içerisinde üst üste iki hesap dönemi içerisinde yapmayan ve yönetim kurulu üyeleri kısmen veya tamamen SPK tarafından atanan halka açık ortaklıklarda genel kurulun yetkileri, Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından kullanılabilecek.
Genel kurul öncesinde açıklamada bulunan SPK Başkanı  Vahdettin Ertaş, genel kurulu işaret ederek, "Şirket toplanır 4 tane üyesini  seçerse bizim açımızdan problem yok. Ama seçmezse şunu söyledik; SPK en az iki  tane daha yönetim kurulu üyesini atayacak" açıklamasını yapmıştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)