BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTurkcell'de karar günü----

Turkcell'de karar günü

Turkcell'de karar günü
04 Mart 2013 - 08:52 www.finansgundem.com

Turkcell'in yüzde 13.8 hissesinin sahipliğine ilişkin davanın bugün yapılacak oturumda sonlanması bekleniyor

Turkcell'in yüzde 13.8 hissesinin sahipliğine ilişkin Çukurova Grubu ve Rus Altimo (Alfa Grubu) arasındaki davada bugün İngiltere yüksek mahkemesi Privy Council Çukurova'nın Turkcell hisselerini geri alma koşullarını belirleyerek son noktayı koyacak olsa da orta vadede Turkcell hissedarları arasında suların durulması zor görünüyor.
Privy Council 30 Ocak 2013'teki kararında, Çukurova'nın Altimo ile 2005 yılındaki kredi anlaşmasında temerrüde düştüğünü ve Altimo'nun o dönem hisselere el koymasını haklı bulduğunu belirtmiş, diğer yandan krediyi geri ödemesi durumunda Çukurova'ya hisselerini geri alma imkanı tanınmasına hükmetmişti. Bugün yapılacak oturumda mahkeme Çukurova'nın yüzde 13.8'lik hisseyi hangi koşullarda alacağını belirleyecek.
Çukurova, TMSF'ye olan borçlarının ödenmesi amacıyla, Rus Altimo ile 2005 yılında bir finansman paketi üzerinde anlaşmıştı. Toplam 3.3 milyar dolarlık finansman paketinin 1.6 milyar dolarlık bölümü Altimo'ya yüzde 13.22 oranında Turkcell hissesi satılması karşılığında ödenmişti. Geri kalan 1.7 milyar dolar ise kredi olarak alınmış ve bu kredi karşılığında Çukurova sahip olduğu yüzde 13.8 Turkcell hissesini rehin vermişti.
ÇUKUROVA'NIN KARŞI DAVA AÇMASI İHTİMAL DAHİLİNDE
Çukurova'nın Turkcell'in kontrolünü sağlayacak hisseleri geri alması halinde de hissedarlar arasındaki suların durulması zor görünüyor.
Bazı kaynaklar, bu süreçte Altimo'nun TeliaSonera'nın da desteğini alarak Turkcell'in kontrolünü ele geçirmeye çalışarak hissedarlar anlaşmasına aykırı davrandıklarını belirterek, orta vadede Çukurova'nın karşı dava açabileceğine işaret ediyorlar.
"Bu davada altı yıldır Çukurova'nın gösterdiği direnç zaten ne kadar kararlı olduğunun da göstergesi" diyen bir kaynak, "Rehinli hisseler serbest kaldıktan sonra diğer hissedarlara karşı dava açılması düşünülebilecek alternatiflerden birisi" diye konuştu.
Çukurova'nın yüzde 13.8'lik Turkcell hissesi üzerinde rehni kaldırması halinde, Altimo'nun Turkcell'deki payı yüzde 13.2 olarak kalacak. Bazı analistler, Altimo'nun Turkcell'i kontrol etmekten uzak olan yüzde 13.2'lik payı korumasının anlamlı olmayacağını ve Altimo'nun payını satabileceğini belirtiyorlar.
Altimo ise Turkcell'deki payını korumaya kararlı olduğunu vurgulayarak, hedeflerinin Turkcell'i global telekom şirketleri arasına sokmak olduğunu belirtiyor.
Altimo Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin, Turkcell yatırımına güvenlerinin tam olduğunu belirterek, "Bunun nedeni sadece data gelirlerinin geometrik bir hızda arttığı Türkiye pazarının büyüme potansiyeli değil aynı zamanda Turkcell'in bölgesel genişleme için avantajlı konumlanmış olması. Turkcell'in nakit pozisyonu M&A fırsatları için önemli bir avantaj yaratıyor. Gelecek 5-7 yıl içinde Turkcell'i global telekom şirketleri arasında görmek ve piyasa değerini maksimize etmek istiyoruz" dedi.
Geçen yıl sonu itibariyle Turkcell'in nakit pozisyonu 3 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
Altimo'ya yakın bir kaynak da Turkcell'den çıkmayı planlamadıklarını belirterek, "Çukurova'nın parayı ödemesi durumda dahi Alfa'nın elinde kalacak olan pay şirketin Turkcell'de aktif bir hissedar olarak kalmasına yetecek oranda" dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)