BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTekstilbank'ın satışı neden uzadı?----

Tekstilbank'ın satışı neden uzadı?

Tekstilbank'ın satışı neden uzadı?
01 Aralık 2014 - 11:07 www.finansgundem.com

Yatırımcılar Tekstilbank'ın Çinli ICBC'ye satışına ilişkin onayın gelmesini beklerken satışın neden uzadığına dair yeni iddialar ortaya atıldı

Turgut Yılmaz'ın patronu olduğu GSD Holding'in, Tekstil Bankasındaki yüzde 75-5 hissesinin Çinli Industrial and Commercial Bank of China'ya (ICBC) satışı için anlaşmaya varıldığı haberinin üzerinden yedi ay geçti.

Taraflar, Rekabet Kurumu, SPK, BDDK gibi ilgili kurumlara onay başvurularından sonra 'kapanış' için son imzaların atılmasını bekliyor. Borsa yatırımcıları da hisselerin devredilip paranın ödenmesi ve sıranın kendi hisselerine gelmesi için sabırsızlanıyor.

Tekstilbank'ın Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamalara göre, 6 Ağustos tarihinde onay için BDDK'ya başvuru yapıldı. Rekabet Kurumu'ndan 22 Ağustos'ta izin çıktı.

Ancak, aralık ayına geldiğimiz halde henüz BDDK'dan bir onay açıklaması gelmedi. Bu onayın neden gelmediği merak konusu.

Ekonomist dergisi, Garanti Bankası gibi binin üzerinde şubesi olan bir bankanın hisse satışı için "2-3 ayda biter" denildiği bir ortamda, Tekstilbank'ta işlem süresinin neden geciktiğini araştırdı.

Bir bankacıya göre, uzayan süreç, Çin ile Türkiye arasında bilek güreşine dönüşmüş durumda. Süreci yakından izleyen bir danışmana göre, onayı geciktiren Çin makamları. Buna gerekçe olarak da BDDK'nın Çinli kuruluştan istediği sermaye taahhüdünün yüksek bulunması gösteriliyor.

BDDK, satın alma için ödenecek 669 milyon TL'nin yanı sıra Çinli kuruluştan 500 milyon dolarlık ek sermaye getirmesini istedi. Çinli yetkililerin ise "Başka kuruluşlardan 300 milyon dolar istenirken, bizden neden 500 milyon dolar isteniyor?" sorusunu gündeme getirdiği bilgisine ulaşıldı.

Türkiye'de hızlı büyümek isteyen Çinli finans devinin ek sermaye getirmeye sıcak baktığı ancak diğer rakiplerle eşit koşulların getirilmesini istediği konuşuluyor. Türkiye'de iş yapan Çinli şirketlere yakın bir danışman, "Çinli şirketler Türkiye'de büyümek istiyorlar, iyi de sermaye getirmeye hazırlar. Ama kendilerinden daha yüksek teminatlar, taahhütler istenmesini de bir türlü anlamıyorlar" değerlendirmesini yapıyor.

Bir bankacıya göre de BDDK'nın almak istediği taahhüt son derece yerinde bir karar. Hisseleri yakın zamanda el değiştiren ABank'ı da örnek veriyor. Aynı bankacı, "BDDK, bu taahhütleri ABank'ı alan Katarlılardan da istedi. Nitekim Katarlı kuruluş Anadolu Gaıbu'na yaptığı ödemenin dışında 100 milyon dolarlık ek sermaye getirdi. Gelecek yıl 100, 20l6'da da 100 milyon dolar olmak üzere 300 milyon dolarlık ek sermaye getirmiş olacak" diyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)