BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTekstilbank'ın önündeki engel kalkıyor mu?----

Tekstilbank'ın önündeki engel kalkıyor mu?

Tekstilbank'ın önündeki engel kalkıyor mu?
20 Şubat 2015 - 10:35 www.finansgundem.com

Nisan ayında satış sözleşmesi imzalanan Tekstilbank satışı için sona mı gelindi

FINANSGUNDEM.COM

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Türkiye’nin hava savunma füze sistemi teknolojilerinin alımında rotanın Çin'e çevrildiğini açıklaması üzerine gözler Tekstilbank'ın satışına döndü.

3 trilyon dolar aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük bankası olarak nitelendirilen Çinli Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), 1986 yılında kurulan Tekstilbank’ı almak için 29 Nisan 2014 tarihinde satın alma sözleşmesi imzaladı. Nisan ayında satış sözleşmesi imzalanan Tekstilbank için otoritelerden henüz onay çıkmadı. Finans Gündem'in özel haberinde kulislerde bu satışın füze savunma sistemine takıldığı konuşuluyordu.

Bugün füze savunma sistemi ile ilgili bir gelişme yaşandı bu gelişme sonrasında Tekstilbank önündeki engelin kalkacağı konuşuluyor.

ÇİN'DEN TEPKİ

Daha önce Çin'e verilen Türkiye'nin füze savunma sistemi ihalesiyle ilgili Ağustos ayı ortasında sona erecek olan teklif verme süresi, yıl sonuna kadar uzatılmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da  Fransa ile görüşme yapıldığını söylemişti. Çin'den buna tepki göstermişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinin ardından dönüş uçağında gazetecilere açıklama yapmış, Türkiye'nin Çin ile yaptığı füze savunma sistemi ihalesi anlaşmasında bazı pürüzler çıktığını, ikinci teklifle gelen Fransa ile görüşmelerin başladığını söylemişti.

SONA YAKLAŞILDI

Türkiye’nin, silah sanayinin millileştirilmesine dönük çalışmalar kapsamında uzun bir zamandır hazırlıkları süren kritik adımda sona gelindi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın bir soru önergesine verdiği cevap, Türkiye’nin hava savunma füze sistemi teknolojilerinde uzun süre batıya bağımlı ülke oluşuna son verecek olan füze savunma sisteminde rota iyice Çin’e dönderdi. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan Yılmaz, Hava Savunma Füze Sistemine ilişkin proje ile ilgili olarak, aday ülkelerle teknoloji transferi tabanlı görüşmelere devam edilmesi Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından talimat verilmesi nedeniyle görüşme takviminin uzadığını belirtti.

SÜRE DOLDU YENİ TEKLİF YOK

söz konusu sistemin, Türkiye'nin savunması için milli sistemlere entegre edileceğini ve NATO'ya entegre edilmeden kullanılacağını kaydeden Yılmaz, cevap yazısında, "UMBHFSS Projesi kapsamında sistemin TSK üst komuta kontrol kademeleri ile bağlantısına ve entegrasyonuna yönelik iş paketi milli olarak yetkilendirilmiş firma tarafından yurt içinde yapılacaktır. Proje dış finansman kredisi ile finanse edilecektir. Proje kapsamında teklif değerlendirme süreci tamamlanmış olup, yeni bir resmi teklif alınmamıştır" ifadelerine yer verdi.

ROTA İYİCE ÇİN'E DÖNDÜ

Batının her türlü engelleme girişimine rağmen uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde 3.4 milyar dolarla en uygun teklifi Çinli CPMIEC vermişti. Bakan Yılmaz’ın açıklamasında yer alan ‘Yeni teklif gelmedi’ ifadelerini de değerlendiren uzmanlar, Türkiye’nin bu sistemle ilgili temel talebinin teknoloji paylaşımı olduğunu kaydettiler.

SÜRE DOLDU YENİ TEKLİF YOK

Sadece Çin firmasının Türkiye’nin hassas olduğu bu teklifini kabul ettiğine atıfta bulunan yetkililer, “ABD kabul etmemişti. Görüşmeler sürerken Fransa’nın teknoloji paylaşımından yana olduğu izlenimi belirmişti, ancak Bakan Yılmaz’ın açıklaması Fransa’nın da teknoloji paylaşımı konusuna sıcak bakmadığı şeklinde değerlendirildi” yorumunu yaptılar.

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)