BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTekstilbank'ın satışında ihale krizi----

Tekstilbank'ın satışında ihale krizi

Tekstilbank'ın satışında ihale krizi
26 Ekim 2014 - 08:51 www.finansgundem.com

Nisan ayında satış sözleşmesi imzalanan Tekstilbank için otoritelerden henüz onay çıkmadı. İddialara göre satış füze savunma sistemine takıldı

FİNANSGUNDEM.COM-KULİS HABER

Cuma günü ikinci seansta Tekstilbank ve GSD Holding hisselerinin taban olması dikkatlerin bu yöne çevrilmesine neden oldu. Tekstilbank hisseleri yüzde 10 gerileyerek 1.81 lira olurken, GSD Holding hisseleri yüzde 8.55 oranında gerilerek 1.39 lira oldu. Tekstilbank’ın satış sürecinde bu iki hisse yine birlikte hareket etmiş ve hızla yükselerek yatırımcıların yüzünü güldürmüştü. Şimdi iki hissenin aynı anda düşüşe geçmesi kafalarda satışla ilgili soru işaretlerine neden oldu. Borsa kulislerine kadar ulaşan söylentilere göre Çinliler iptal edilen füze savunma sistemine tepki olsun diye satış sürecini sürüncemede bırakmış. Türk bankacılık sektör otoritesi BDDK’nın onay vermesi için öncelikle Çinli otoritelerden izin alınması gerekiyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK BANKASI

3 trilyon dolar aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük bankası olarak nitelendirilen Çinli Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), 1986 yılında kurulan Tekstilbank’ı almak için 29 Nisan 2014 tarihinde satın alma sözleşmesi imzaladı.

YÜZDE 75 HİSSEYE 669 MİLYON

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz’ın üstlendiği GSD Holding, Tekstilbank’taki yüzde 75.5 hissesinin tamamını 669 milyon liraya Çinli Industrial and Commercial Bank of China Limited’e (ICBC) satmak için anlaşmaya imza koydu.

BANKANIN YÜZDE 24.5’İ HALKA AÇIK

Ödenmiş sermayesi 420 milyon lira olan Tekstilbank’ın yüzde 24.5’i halka açık. ICBC tarafından yapılan açıklamada da satışın tamamlanmasıyla  BİST’te işlem gören yüzde 24.5 hissesi için çağrı yapılabileceği belirtildi.

BDDK’YA BAŞVURU YAPILDI

29 Nisan 2014 tarihinde yapılan satış sözleşmesiyle 7 Ağustos 2014 tarihinde
ICBC Tekstil Bankası’nı satın almak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) ve Çinli yetkili kurumlara izin için başvurdu.
BDDK ve Çinli yetkili kurumların onaylaması durumunda, Çin’in en büyük dört bankasından biri olan ICBC, Tekstilbank ile Türkiye pazarına adım atmış olacaktı.

SÜREÇ UZAYINCA SÖYLENTİ ÇIKTI

Süreç uzayınca çeşitli söylentiler kulislere yayılmaya başladı, bunun üzerine bankadan KAP’a konuyla ilgili açıklama yapıldı.  
Geçen hafta ortasında yapılan açıklamada GSD Holding, ICBC tarafından Çin'deki resmi merciler ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) nezdinde yürütülen izin sürecinin devam ettiğini açıkladı.

GSD HOLDİNG: SÜREÇ DEVAM EDİYOR

KAP'a yapılan açıklamada şöyle denildi:
''Şirketimiz'in Tekstil Bankası A.Ş.'nde sahip olduğu %75,50'lik payının, Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC)'e satılması işlemine ilişkin olarak, ICBC tarafından Çin'deki resmi merciler ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) nezdinde yürütülen izin süreci devam etmektedir. "Bu açıklama birkaç gün hisseler üzerinde etkili oldu ancak Cuma günü Çin cephesinde sıkıntıların yaşandığı iddiaları hisselerdeki düşüşe zemin oluşturdu.

FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNİN İPTALİ

İddialara göre Tekstilbank hisselerinde yaşananların nedeni Çin Hükümeti’nin iptal edilen "füze savunma sistemi" tepkisinden kaynaklanıyor.
Daha önce Çin'e verilen Türkiye'nin füze savunma sistemi ihalesiyle ilgili Ağustos ayı ortasında sona erecek olan teklif verme süresi, yıl sonuna kadar uzatılmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da  Fransa ile görüşme yapıldığını söylemişti. Çin'den buna tepki göstermişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinin ardından dönüş uçağında gazetecilere açıklama yapmış, Türkiye'nin Çin ile yaptığı füze savunma sistemi ihalesi anlaşmasında bazı pürüzler çıktığını, ikinci teklifle gelen Fransa ile görüşmelerin başladığını söylemişti.

ABD HÜKÜMETİ KARŞI ÇIKIYOR

Konu, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying'e günlük basın brifinginde soruldu.
Chunying'e bahsi geçen firmanın Türkiye ile normal askeri ticaret işbirliği içinde olduğunu söyledi. Türkiye'nin kendi çıkarlarına uyan bir karar vereceğine inandıklarını söyledi.
İhaleyi kazanan Çinli firmanın İran, Kuzey Kore ve Suriye'ye silah satışı nedeniyle Amerikan yönetiminin yaptırım listesinde olması Batılı ülkelerin tepkisini çekmişti.
Çin Hükümeti’nin füze savunma sistemi ihalesinde devre dışı bırakılmasını hazmedemediği tepki olarak da Tekstilbank’ın devri için gereken onay sürecini uzattığı söyleniyor.
Ancak bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı. Sadece GSD Holding tarafından sürecin devam ettiği yönünde bir açıklama yapıldı. 
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • XYZ28 Ekim 2014 00:04

    BU BANKANIN SATIŞI HİKAYESİ DÜNYA EKONOMİ TARİHİNE GEÇER...10 YILDA BANKAYI SATAMAYAN T. YILMAZ'A BU BAŞARISINDAN DOLAYIDA MADALYA VERMEK GEREKİR... SAYIN YILMAZ BANKANI ÇOK'Kİ SEVİYORDUN NİYE BORSAYA AÇTIN? BİZ KÜÇÜK YATIRIMCILAR SAYENDE DEDİĞİN GİBİ 'BAYRAM EDİYORUZ' MU ACABA???

  • Hikayeeeee yersen26 Ekim 2014 18:05

    3 milyon lot ile taban oldu pazartesi alırlar aaaa satış devam ediyor derler.

  • yatırımcı26 Ekim 2014 11:46

    bu tekstilbank satışı yıllardır kabak tadı verdi.sanırım patronları çok seviyor bu borsa işini,borsada bankalarından daha çok kazanıyorlardır....

  • Mrt26 Ekim 2014 11:10

    Çin kazığı affetmez. Tek taraflı vazgeçer, gider. Sözleşmeden her zaman dönülebilir sonuçta. Olan yatırımcıya olur. Yazık gerçekten.

  • GSD26 Ekim 2014 10:16

    Her yıl bu banka birilerine satılıyor sözde, bu bildirimle textlbank ve Gdsholdin hisseleri çok yukarıdan kucaklara döküldükten sonra bir bildirimle anlaşma gercekleşmedi, sonra bankanın yeni birine satış bldirimine kadar hsseler dipten toplanıyor tekrar. Good game!

  • mali26 Ekim 2014 09:17

    0.70 liradan hisselerini sattığım gün satılacakmış dendi ve kurtuldum. Şimdi 2 lira imiş. Eski fiyatına gelir yeni bir satış haberine kadar yatırımcısını verem eder.

  • yılmaz26 Ekim 2014 09:05

    yine mi satılmadı...devanın arsa satışına benzedi bu iş..olsun bi dahaki sefere hindistanlılara satarız dünyada ülke mi kalmadı ?