BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTEB, Fransız mı oluyor?----

TEB, Fransız mı oluyor?

TEB, Fransız mı oluyor?
01 Nisan 2013 - 08:02 www.finansgundem.com

TEB’in yüzde 50’sini Çolakoğlu Grubu’ndan alan BNP Paribas’ın bir yıl içinde bankada hakim duruma gelmesi söz konusu oldu

Yabancı bankalar, küresel krizden etkilenmeyen Türk bankalarının peşinde. Şubat 2005’te TEB’in yüzde 50’sini Çolakoğlu Grubu’ndan alan BNP Paribas’ın bir yıl içinde bankada hakim duruma gelmesi söz konusu. Zaman'ın haberine göre, Çolakoğlu Grubu’nun 15 Şubat 2012 tarihinden itibaren, belirlenecek bir fiyat üzerinden TEB’in çatı kuruluşu olan TEB Holding’deki hisselerini Fransız ortağına satma opsiyonu bulunuyor. Küresel krizi hasarsız atlatan Türk finans sektörüne yabancı ilgisi artarak devam ediyor. Yapı Kredi Sigorta’yı Almanların satın almasının ardından Türk Ekonomi Bankası’nda (TEB) da yabancı ağırlığını artıracak gelişmeler yaşanıyor. Şubat 2005’te TEB’in yüzde 50’sini Çolakoğlu Grubu’ndan alan BNP Paribas bir yıl içerisinde hakim duruma gelebilecek.
İki grubun sekiz yıl önce anlaşmasına rağmen detaylar, Fransız BNP Paribas’ın 2012 yılı bilançosunu açıkladığı Finansal Raporu’nda ortaya çıktı. Buna göre, Çolakoğlu Grubu’nun 15 Şubat 2012 tarihinden itibaren belirlenecek bir fiyat üzerinden TEB’in çatı kuruluşu olan TEB Holding’deki hisselerini Fransız ortağına satma opsiyonu bulunuyor. Opsiyon anlaşması aynı zamanda 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren Çolakoğlu Grubu’nun hisselerini satmak istemesi halinde, BNP Paribas’ın asgari 1 milyar 663 milyon Türk Lirası ödeme garantisini de içeriyor. Bu tarihten itibaren Çolakoğlu Grubu’nun hisselerini satması halinde, Fransız ortak bu fiyatı ödeyeceğini garanti ediyor.
Söz konusu gelişmeden uzun süredir piyasaların ve kamuoyunun bilgisi yoktu. Kulislerde bu gelişmeye ilişkin değerlendirmeler yer almasının ardından Türk Ekonomi Bankası sessizliğini ancak geçen ay bozdu. 20 Şubat 2013 tarihinde saat 23.04’te Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yapıldı. Açıklamadan çok sayıda yatırımcının da geç saatlerde yapıldığı için bilgisi olmadı. KAP’a gönderilen açıklamada, “Çolakoğlu Grubu, TEB’i kontrol eden holding şirketi, TEB Holding’deki hisselerini 15 Şubat 2012’den başlamak üzere adil değer üzerinden BNP Paribas grubuna satma opsiyonuna sahiptir. Bu opsiyon, 1 Nisan 2014’ten başlamak üzere Çolakoğlu Grubu’nun eski hisseleri için 1.633 milyon Türk Lirası minimum fiyat içermektedir.” ifadeleri yer aldı. Açıklamanın uzun süre gizli tutulmasının sebebi ise bilinmiyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) söz konusu açıklamanın gecikmesine ilişkin tavrı merak ediliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise sürecin hisse değişimine ilişkin gelişmelerini takip ediyor. BDDK hisse değişimine ilişkin herhangi bir başvuru olması halinde devreye girecek.
Yıllık kârı 486 milyon lira
BNP Paribas’ın 2012 yılı raporları 14 Şubat 2013 tarihinde yayınlaması ve TEB’in ise bir hafta sonra ancak açıklama göndermesi yatırımcıların tepkisini çekiyor. Söz konusu gelişmeye ilişkin durum İngilizce raporun 103. sayfasında yer alıyor. Yabancı bankalar kervanına katılacak isimlerden birisi olması beklenen Türk Ekonomi Bankası’nın 2012 yılı net kârı önceki yıla göre 135 artışla 486 milyon lira oldu. Geçen sene sonu itibarıyla bankanın aktif toplamı yüzde 14 artarak 43,5 milyar liraya ulaştı. Krediler yüzde 16 oranında artarak 29,7 milyar lira olurken, toplam aktiflerin yüzde 68’ini oluşturuyor.
Türk Ekonomi Bankası, TEB Grubu’nun ilk kuruluşu olup 1927 yılında faaliyete başladı. TEB Grubu şirketlerinin büyük bölümünün kurucusu ve hissedarı konumunda. Şubat 2000’de halka açılan TEB’in yüzde 84,25 oranındaki hissedarı TEB Mali Yatırımlar AŞ, 10 Şubat 2005 tarihinde dünyanın 6. ve Euro Bölgesi’nin en büyük bankası olan ve 87 ülkede faaliyet gösteren BNP Paribas ile ortaklık anlaşması imzaladı. Ortaklık anlaşması ile BNP Paribas TEB Yatırım, TEB Leasing, TEB Factoring, TEB Sigorta, TEB Portföy Yönetimi ve Amsterdam’da bir Hollanda bankası olarak faaliyet gösteren TEB NV’de pay sahibi oldu. Çolakoğlu Grubu’na ait TEB Mali Yatırımlar AŞ’nin yüzde 50’si, BNP Paribas’a sekiz yıl önce 216,8 milyon dolara devredilmişti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eft01 Nisan 2013 11:55

    Yabancııların % 100 aldığı bankalar iyi yönetilemiyor ve çok zayıf kalıyor. Denizbank bunun istisnasıl oldu, ama onu da Ruslardayken de görmek lazım. Yazık bütün şirketlerimiz yabancı oluyor. Bence biraz Bresilya ve Çin gibi ülkeleri örnek almak lazım.

  • Boğaçhan01 Nisan 2013 09:54

    İnşallah tamamı fransız olmaz.Yoksa sonu eski Fortis gibi olur.Yabancılar Türkiye de banka yönetmeyi beceremiyor

  • Bankacı01 Nisan 2013 09:01

    Fortis bank ile birleşmesi Teb'in Fransız bankası olma yolunda hızla ilerlemesi demekti.Nitekim %50 hisseyle söz sahibi olmuşlardı.