BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuriyeliler işçi oldu!----

Suriyeliler işçi oldu!

Suriyeliler işçi oldu!
03 Eylül 2013 - 06:51 www.finansgundem.com

İç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan binlerce Suriyeli, hayatlarını sürdürebilmek için tarlalarda işçilik yapıyor

Amik Ovası’nda tarlalarda çalışan Suriyelilerin büyük bölümü aylar önce Türkiye’ye gelip sınır kentlerde ve yakın köylerde ev kiralamış, kamplarda kalmayan orta gelir seviyesinden insanlar. Hürriyet'in haberine göre, gsün geçip çatışmalar sürdükçe memleketlerine dönemeyen ve tarlalarda işçilik yapmak zorunda kalan Suriyeliler günlüğü 25 liraya çalışıyor. Aldıkları paradan 2 lira “Çavuş” olarak anılan tarlalardaki işi ayarlayan kişilere kesiliyor. Sabah 06.30’da başlayan tarla mesaisi 16.30’a kadar sürüyor. Mısır ve pamuk tarlalarındaki Suriyelilerin başında bulunan Çavuşlar, işçilerle günlük çalıştıklarını söyledi. Reyhanlı ilçesindeki köylerde ev kiralayan Suriyelilerin, zor şartlarda kaldıklarını belirten Çavuşlar, “Çoğu kısa sürede dönmek için gelmiş. Burada 100 liralık bir iki odalı evler onlar gelince 400-500 liraya çıktı. Evlerde köylünün oturmadığı boş binalar. Aynı evde onlarca Suriyeli birlikte kalmaya başladı” dediler. 
Altı ay önce Suriye’den gelen 23 yaşındaki Matematik Öğretmeni Cumana Alibeg, İdlip’te Latikirif Lisesi’nde çalıştığını söyledi. 2 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra kaçarak Türkiye’ye geldiğini belirten genç öğretmen, kısa sohbetin ardından tarlalarda çalışırken fotoğrafları çekilince utanıp eşarbı ile yüzünü gizliyor. Alibeg, tarlalarda çalışanların çoğunun okul çağındaki gençler, çocuklar olduğuna dikkat çekerek üzüntüsünü dile getiriyor. İdlip’te Ahmet Ali Lisesi’nde öğrenci olduğunu söyleyen 15 yaşındaki birinci sınıf öğrencisi Nur Beyk, bir yıl önce ailesiyle Türkiye’ye geldiğini anlatıyor. Anne-babası ve 5 kardeşi ile İdlip’ten Türkiye’ye kaçtıklarını belirten Beyk, Maden Boyu Köyü’nde kiraladıkları evde yaşadıklarını, hayalinin de bir gün Suriye’ye dönüp okulunu bitirmek ve öğretmen olmak olduğunu söylüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)