BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSterlin düştü hedge fonları kazandı----

Sterlin düştü hedge fonları kazandı

Sterlin düştü hedge fonları kazandı
28 Eylül 2022 - 17:13 www.finansgundem.com

İngiltere’nin en tartışmalı hedge fonu Odey Asset Management’ın kurucusu sterlin karşısındaki bahsinden kazanmaya devam ediyor. Crispin Odey sterlinin dolar karşısında pariteye düşebileceği uyarısında bulundu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de geçtiğimiz hafta açıklanan vergi indirimi paketi sterline ve ülkenin kamu maliyesine ilişkin endişeleri had safhaya ulaştırdı. İçlerinde Crispin Odey’nin de olduğu ünlü hedge fon yöneticileri ise sterlindeki sert düşüşlerden yüksek kârlar elde etti.

Financial Times’ın haberine göre Odey Asset Management'ın Kurucusu Crispin Odey ve aynı görüşteki diğer hedge fonu yöneticileri sterlinin bundan sonraki süreçte dolar veya altın karşısında pariteye düşebileceğine inanıyor. Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre karşıt yatırım trendini takip eden hedge fonları bir süredir sterline ve İngiltere’nin yaldızlı devlet tahvillerine yönelik açığa satış pozisyonu oluşturmuştu.

Odey'nin yatırımları piyasanın enflasyonun ne kadar süre yüksek kalabileceğini hafife aldığı inancına dayanıyordu. Ünlü hedge fonu yöneticisinin amiral gemisi Avrupa hedge fonu bu yıl yaklaşık yüzde 145 yükseldi.

Odey dolar sterlin çifti ile ilgili açıklamasında, “Sterlin için boğa piyasası görüşüne başlayabileceğiniz düşünmüyorum” dedi. Hedge fonu yöneticisi sterlinin dolar karşısında pariteye “çok yakın” olduğunu da sözlerine ekledi.

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in geçen hafta açıkladığı vergi indirimi ve yüksek borçlanma planına piyasalar olumsuz tepki verdi. Yatırımcılar enflasyon, devlet tahvilleri ve İngiltere'nin yüksek cari açığını göz önünde bulundurarak hem sterlin hem de İngiltere yaldızlı tahvilleri üzerinde satış dalgası başlattı.

Bir nevi Odey’nin yatırımları için de çalıştığı söylenebilecek olan İngiltere Maliye Bakanı hafta sonu yaptığı açıklamada daha fazla vergi indiriminin de olabileceğini öne sürdü. Sterlin pazartesi günü tüm zamanların en düşük seviyesi olan 1.035 dolara kadar geriledi.

Odey sterlin karşısındaki açığa satış pozisyonu hakkında, “Çok faydalı oldu. Sterlin ve yaldızlı tahviller aynı yüksek enflasyon hikayesinin bir parçası. Piyasa bir süredir enflasyonun olduğu yerin çok uzağında” ifadelerine yer verdi.

Sterlin, Kwarteng'in Cuma günkü mali planından bu yana dolar karşısında yüzde 4'ten fazla düştü. İngiltere’nin yaldızlı tahvilleri ise 1979'a kadar uzanan kayıtlardaki en kötü aylık performansını geçirme yolunda ilerliyor.

Odey, yaldızlı tahvillere karşı yaptığı açığa satış yatırımını “sürekli gelmeye devam eden hediyeler" olarak nitelendirdi.

İngiliz varlık yöneticileri hedge fonlarına karşı

 

Tartışmaların odağındaki hedge fonu yöneticisi 

Fon yöneticisi, son on yılda İngiltere’deki muhafazakar politikalar için önemli miktarda para bağışladı. Brexit yanlısı kampanyalar kapsamında, Nigel Farage liderliğindeki İngiltere Bağımsızlık Partisi'ne (UKIP) 32.000 sterlin bağışlamak da dahil olmak üzere muhafazakar politikalar için toplamda 800 bin sterlinden fazla para harcadı.

Odey, 2019'da Boris Johnson'ın muhafazakar parti kampanyasına 10.000 sterlin bağışladı. Ancak hedge fonu yatırımcısı sterline karşı bahsin ortaya çıkmasının ardından İşçi Partisi politikacıları tarafından yoğun bir şekilde eleştirildi. Odey FT’deki açıklamasında Brexit’in kaotik sonuçlarından kâr elde etmek için kampanyayı desteklediği yönündeki eleştirileri ‘saçmalık’ olarak nitelendirdi.

Odey, sterlinin "şu sıralarda geri dönmesini" beklediğini ve hem sterlin hem de yaldızlı tahviller için açığa satışın artık cazip olmadığı bir noktaya yaklaşıldığını söyledi. Hedge fonu yöneticisi sterline karşı yaptığı yatırımı borç kullanılarak büyütmediğini ve geçmişteki bahsinin daha büyük olduğunu söyledi.

Hedge fonu yöneticisi daha önce Kwarteng’in daha önce Odey Asset Management’ta danışman olarak çalışmasının kendilerine ticari bir avantaj sağlamadığını da sözlerine ekledi. Odey, “Her şeyin arkasında bir kişinin olduğu yönünde çılgınca bir fikir var. Benim şimdi ve daha sonra yapabileceğim tek şey piyasalardaki rüzgarı yakalamaktır” ifadelerine yer verdi.

İngiltere Maliye Bakanı'ndan bankacılara mali disiplin mesajı

 

BoE, yeniden uzun vadeli devlet tahvili satın alacak

 

Sterlindeki tarihi düşüş sonrası gözler İngiltere MB'ye çevrildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)