BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis‘Sessiz işe alım’ akımından çalışanlar nasıl faydalanır?----

‘Sessiz işe alım’ akımından çalışanlar nasıl faydalanır?

‘Sessiz işe alım’ akımından çalışanlar nasıl faydalanır?
17 Ocak 2023 - 16:59 www.finansgundem.com

İş dünyasının yeni trendi ‘sessiz işe alım’ patronlar için var olan çalışanlara daha fazla sorumluluk vererek tasarruf yapmak anlamına geliyor. Ancak çalışanlar da bu akım sayesinde maaş zammı veya terfi edinebilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022’de iş dünyasını satsan büyük değişimler trend kelimeler haline gelerek hayatımıza girdi. İnsanlar sadece tarihi bir hızla istifa etmekle kalmıyor bunu ‘Büyük İstifa’ dalgası olarak isimlendiriyordu. Yeni girdikleri işleri beğenmeyen veya sadece eski işlerine dönmek isteyenlerse ‘bumerang çalışanlar’ olarak tanımlanıyordu.

Şimdiyse yeni bir iş dünyası trendi hayatımıza girdi: ‘Sessiz işe alım’

Gartner’ın 2019’daki kuruluşundan bu yana şirketin iş dünyasının geleceğini araştırma ekibine liderlik eden Emily Rose McRae son dönemdeki insan kaynakları uygulamalarına odaklanıyor. McRae CNBC’nin haberinde, ‘sessiz işe alım’ akımının büyük oranda var olan çalışanlara farklı pozisyonlar önerilmesi veya akut ihtiyaçları doldurmak için ek sorumlulukları verilmesi anlamına geldiğini söyledi. İş dünyası uzmanı aynı akımın bazı durumlarda kısa vadeli taşeron işçilerin işe alınması anlamına da gelebileceğini sözlerine ekledi.

McRae, sessiz işe alım akımının tamamen yeni bir kavram olmadığını belirtiyor. Ancak şirketlerin yetenekli çalışan kıtlığı ve potansiyel bir resesyon korkusu göz önüne alındığında söz konusu yöntem boşalan pozisyonların doldurulması için kullanılıyor.

Kamuoyu araştırma firması Monster’ın 1000 Amerikalı çalışanla yaptığı yakın tarihli bir anket, çalışanların %80’inin ‘sessiz bir şekilde işe alındıklarını’ gösterdi. Dahası, çalışanların %63'ü sessiz işe alımı yeni mesleki beceriler edinmek için bir fırsat olarak görüyor.

‘Sessiz işe alım’ akımı şirketlerin çalışanlarından en iyi şekilde yararlanma eğilimi gibi görünse de çalışanlar da bu akımı kendi çıkarları için kullanabilirler ve hatta maaş zammı veya terfi dahi alabilirler.

Fırsatların ne olduğunu anlayın

Bazı şirketler, çalışanların rolleri değiştirmelerine ihtiyaç duyulduğu konusunda bir duyuru yapabilir. Ancak sessiz işe alım süreci çoğunlukla daha düşük bir seviyede gerçekleşir.

Organizasyonel danışmanlık firması Korn Ferry'nin Küresel Lideri Ned Philie, “Yöneticiler çalışanların iş sorumluluklarını değiştirme veya farklı bir ekibe geçirme konusunda doğrudan yaklaşma eğilimindedir” açıklamasında bulunuyor.

Ancak Philie çalışanların bu fırsatları kendilerinin araması gerekebileceğini belirtiyor. Buna göre çalışanların dahil oldukları şirkette acil işe alım ihtiyaçlarının ne olduğunu daha iyi anlaması için şirket içi istihdam kurullarını incelemek gerektiğini belirtiyor. Zira belirli bir departmanda birden fazla açık rol varsa, bu bir şirketin işe alım çabalarını nereye odakladığının açık bir göstergesidir.

Philie ayrıca yöneticilere veya insan kaynaklarındaki güvenilir bir kişiye 2023 işe alımları hakkında hedeflerin ne olacağının sorulabileceğini belirtiyor. Bu sayede çalışanlar şirketin hedeflerine ulaşmasına nasıl yardımcı olabileceğini belirleyebilir.

LinkeIn Baş Ekonomisti Karin Kimbrough yeni bir fırsatın oluşmaması halinde çalışanların internet üzerindeki kurslar veya gönüllülük projeleri üzerinden yeni yetenekler edinebileceğini ve resesyon dönemleri sırasında bu sayede kendilerine olan talebin artabileceğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, söz konusu yetenekler iletişim, liderlik ve iş birliği gibi yumuşak becerilerden video düzenleme veya bulut bilişim gibi zor teknik becerilere kadar değişebilir. Bu yetenekleri edinen çalışanların üzerine daha fazla sorumluluk binecektir fakat açılan bir pozisyonu dolduracak yeni çalışanlar arandığında rekabetçi isimler haline geleceklerdir.

Taahhütte bulunmadan önce müzakere edin

Size fazladan sorumluluk veriliyorsa veya yeni toplantılara katılmanız isteniyorsa, büyük olasılıkla, farkında bile olmadan sessiz işe alım trendine katılıyorsunuzdur. Ancak, normalden daha fazla iş üstleniyorsanız veya rolleri geçici olarak değiştiriyorsanız, yöneticinizle terfi veya zam hakkında konuşmanız da gerekir. Bu konuşmanın ideal olarak uzun vadeli bir taahhütte bulunmadan önce gerçekleştirilmesi de önemlidir.

McRae, isteğin yazılı olarak bildirilmesini öneriyor. Bu sayede konuşmanın bir kaydına sahip olabilir ve yöneticinizi kabul ettikleri sözlerden sorumlu tutabilirsiniz.

İş dünyası uzmanı, “Karşılığında hiçbir şey istemeden iş yapmaya başlarsanız bir miktar pazarlık payı kaybedersiniz. Bu yüzden konuşmayı mümkün olan en kısa sürede yapmalısınız” diyor.

McRae yeni sorumlulukların kariyer hedeflerinize ulaşma sürecinde nasıl görüneceğinin sorulmasını tavsiye ediyor: “Bu işi yapmaktan memnunum, ama önce bunun profesyonel olarak ne anlama geldiği hakkında konuşmak isterim' diyebilirsiniz.”

İşe alım uzmanı tavsiyelerine şunları da ekledi: “Özellikle aksi takdirde daha telafi edilmesi zor olacak bir iş yapıyorsanız, direkt olun ve şunu söyleyin: ‘Bu işlevleri üstlenmenin şirkete belli bir miktarda para kazandıracağını veya normalde yaptığımız gibi bu işi üstlenmek için ek bir kişiyi işe almanın belli bir miktara mal olacağını anlıyorum. Bu rakamlar benim tazminatımı nasıl etkiler?”

Şirket içi terfi arayanlar için de benzeri bir tavsiye söz konusu. İş dünyası uzmanlarına göre çalışanların insan kaynakları temsilcilerine ulaşmaları, aldıkları yeni sorumlulukların bir sonraki performans değerlendirmesine nasıl yansıyacağını veya yapılan işi daha iyi yansıtmak için iş unvanının nasıl güncelleneceğini sorması gerekiyor.

Ancak zam veya terfi peşinde koşarken çalışanların sahip oldukları işten de olmamaları önemli.

McRae, "Patronunuza ve kendinize gerçekçi olarak neler başarabileceğiniz konusunda dürüst ve açık olun. Bir insanın mesleğinde yapabileceklerinin de bir sınırı var" dedi.

İş dünyasında yeni trend: Sessiz işe alım

Binlerce bankacı nasıl kovuldu? ‘1 saat içinde terk edin’

 

‘Sessiz istifa’ kararınızda ısrarcıysanız, sessizce kovulmaya hazır olun

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)