BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSabancı kök hücrelerini saklattı mı?----

Sabancı kök hücrelerini saklattı mı?

Sabancı kök hücrelerini saklattı mı?
18 Kasım 2013 - 10:07 www.finansgundem.com

Kök hücre bankacılığı yapan Demsa Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Demet Sabancı Çetindoğan'dan ilginç açıklama...

Demsa Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Demet Sabancı Çetindoğan, 14'ün üzerinde markaya ve 150 mağazaya ulaştıklarını, televizyondan alışverişin de hızlanmasıyla yılı grup olarak yüzde 25 büyümeyle kapatacaklarını söyledi

Özellikle perakendede Harvey Nichols ve birbiri ardına Türkiye'ye getirdikleri önemli markalarla büyüyen DEMSA Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Medyasa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Sabah Gazetesi Yazarı Şelale Kadak'ın A Haber'de yayınlanan İş'te Hayat programına katıldı. Çetindoğan, bu yılı 150 mağazayla kapatacaklarını, Galeries Lafayette'i 2015'te Çamlıca'da açacaklarını ve Zaha Hadid'in çizdiği müzeyi de 2016 başına yetiştirmeye çalıştıklarını anlattı.

Televizyonda alışveriş kanalınızı açalı bir yıl oldu. Nasıl bir gelişme gösterdi?

Asya'nın dalında bir numarası olan Koreli ortaklarımızla açtık bu kanalı. Onların 30 milyar dolarlık bir ciroları var. Demsa'dan dolayı perakende işindeyiz ve dünyada internetten alışveriş çok hızlı bir şekilde büyüyor. Biz de içinde olmak istedik. Televizyonu kurarken satış ağı olarak interneti de kurduk. Epey yol aldık. 130 kişi çalışıyor şirkette.

Pazarlama yönteminden etkilenmiştim. Her ürünü tek tek anlatıyor musunuz televizyonda ve internette?

Özellikle teknolojik ürünler için ideal bir ortam. Bir ürünün bütün teknik özelliklerini 20 dakikada öğreniyorsunuz. Düşünün normalde bir teknoloji ürününü dükkandan satın alırken satış temsilcisinin fazla detaya inmesi mümkün değil. Her ürünü tanımayabilir. Bu açıdan bu kanal çok faydalı.

Televizyondan ürün satın alan tüketicinin profili nasıl?

Daha çok 45 yaş üzeri müşteriler televizyondan satın alıyor. Daha genç grup ise aynı ürünleri internetten satın alıyor.

 YÜZDE 25 BÜYÜDÜK

Turizmde otel yatırımlarıyla da öne çıktınız...


Otel yatırımlarından önce turizm kanalı kurduk. Pera Palas'ı satın aldıktan sonra işletmesini Dubai merkezli otel zinciri Jumeirah'a verdik. Çok da memnunuz.
 Maçka Oteli'nin ise yerini çok beğendik ve satın aldık. Oranın işletmesini Starwood Grubu'na ait lüks otel zinciri St.Regis ile yapıyoruz. 2014 yazına doğru açmış oluruz.

Eşiniz Cengiz Çetindoğan ile birlikte Sabancı Grubu dışında perakende sektöründe yatırım yaparak büyüdünüz. 2000 yılından bu yana neler oldu?

Demsa'yı 2000'de kurduk. Harvey Nichols gibi ünlü bir mağazayı Türkiye'ye getirdik. Perakendede çok boşluk vardı. Bir çok markayı Türkiye'yi ile tanıştırdık. 2013 yılını, 14'ün üzerinde marka ve 150 mağazayla kapatacağız. Geçen yıl 114 mağazamız vardı. Bu yıl yüzde 25'e yakın bir büyüme var grupta.

ÜÇ BİN SANAT ESERİMİZ VAR

Son zamanlarda en çok sanat eseri alan aileler arasındasınız. Koleksiyonunuzda kaç eser var?


3 bine yaklaştı. 2016'da müzemizde sergilemeyi planlıyoruz. Türk ve yabancı eserler, bir de Türk İslam eserleri bölümü olacak.

 Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'e bir müze çizdirdiniz. Biz de bekliyoruz açılmasını. Ne durumda?

Bu soru sorulduğunda, hep aynı şeyi söylemek durumunda kalıyorum. İşler biraz uzadı. Ama artık bizim kontrolümüzde. Bundan sonra daha da hızlı bir şekilde yol alacağız. İzinler alındı. Sütlüce'de binayı yapmaya başlıyoruz .

 Geçenlerde Abdülmecid Efendi'nin 'Avluda Kadınlar' tablosunu hayli yüksek bir meblaya sizin satın aldığı basında yer aldı...

Biz almadık. Basında yanlış çıktı maalesef. Ertesi gün düzelttirdik ama hâlâ öyle biliniyor. Açıkçası ne bize ne de müzayede evine soruldu. Neden bize uygun görüldü anlamadık.

KÖK HÜCREMİZİ SAKLATAMADIM

Kök hücre bankacılığında çok ilerlediniz. Ne aşamaya geldiniz bu konuda?


Kök hücre bankacılığını 2006'da kurduk. Dünyada kök hücre konusu çok hızlı ilerliyor. Tıbbın hangi alanına girseniz o bölümde mutlaka kök hücreyle ilgili çalışmalar var. Biz 4 bine yakın kişinin kök hücresini saklıyoruz. Tabii saklatmadan saklatmaya fark var. Laboratuvar çok önemli, siz canlılık kapasitesinin yüksek olduğu bir malzeme veriyorsunuz. Oranın da canlılık oranı aynı ya da yakın olmalı ki doktor onu kullanabilsin. Bizim merkezimiz koruyuculuk açısıdan çok iyi.

 Siz kendi çocuklarınızın kök hücresini saklattınız mı?

Yok maalesef. Bu işe girdiğimde çocuklarım doğmuştu ama 20'lik dişte de şimdi kök hücre var, eğer çektirmediyseniz öyle bir şansınız var.

 O zaman 20'lik dişimiz duruyorsa hepimiz için bir umut var...

Aynen. 20'lik diş çekilirken kök hücreyi çıkartıp saklayabiliyoruz. Kordon kanındaki kadar yoğun değil ama az da olsa size ait bir kök hücre.

GALERİES LAFAYETTE BERLİN'DEKİ MAĞAZAYA BENZEYECEK!

Perakendede en hızlı büyüyen gruplardan biri oldunuz. Son olarak Galeries Lafayette sizinle Türkiye pazarına girecek. Onları ikna etmeyi nasıl başardınız?


Ülkeyle ilgili bazı düşünceleri oluyor bu grupların, çabuk karar veremiyorlar. İkna etmek kolay olmuyor. Sadece bizim için değil bence bütün iş dünyası için geçerli. Türkiye'ye gelince ön yargıları yok oluyor. Onları sık sık buraya davet edip, iş dünyasını, müşteri kitlesini, potansiyeli fiilen göstermek, raporla onlara gitmekten daha etkili. Biz bunu başardık sanıyorum.

 Galeries Lafayette Paris'te bir buluşma noktası adeta. İstanbul'a gelecek olmasının anlamı nedir?

Paris'teki hakikaten de özellikle alışveriş dışında da turistlerin gezmek için geldiği bir yer. İnanılmaz sayılardan söz ediyorlar. Biz tabii ki Paris'teki kadar büyük bir mağaza açmayacağız. Emaar Grubu'nun Çamlıca'daki projesinde yer alıyoruz. Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alan hazırlıyoruz. 2015'te açacağız. Mağazamız Berlin'deki Lafayette gibi olacak.

GEMİ FİLOSUNU BÜYÜTTÜK

 Kardeşi Ömer Sabancı ile denizcilik işine de el atan Demet Sabancı Çetindoğan, gemi filosunu da büyütüyor. Demsa Denizcilik'in 1 milyar dalarlık hacme ulaştığını belirten Çetindoğan, uluslararası taşımacılık yaptıklarını söyledi.

 "Sabancı Holding büyük bir grup. Biz genellikle holdingin iştigal konularının dışında; havacılık, denizcilik, perakende alanında işler yapmaya dikkat ediyoruz. İhtiyaç neredeyse oralara girmeye çalışıyoruz."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)