BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRusya'da tüketici kredilerinde artış----

Rusya'da tüketici kredilerinde artış

Rusya'da tüketici kredilerinde artış
02 Temmuz 2023 - 18:06 www.finansgundem.com

Rusya’da tüketici kredisi hacimleri 2,2 kat arttı. Bu yılın ilk 5 ayında Rus bankaları tarafından 2,83 trilyon ruble değerinde 14 milyon 700 bin tüketici kredisi verildi

Rusya’da faaliyet gösteren kredi derecelendirme bürosu Scoring tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki bankaların verdiği tüketici kredisi sayısının hacimlerin 2,2 kat arttığı bildirildi.

Büroya göre, bu yılın ilk 5 ayında Rus bankaları tarafından 2,83 trilyon ruble değerinde 14 milyon 700 bin tüketici kredisi verilirken, 2022 yılının ilk 5 ayına kıyasla tüketici kredisi hacimlerinin değer bazında yüzde 109,2, sayı olarak ise yüzde 116,5 daha fazla olduğu vurgulandı.

Yalnızca mayıs ayında bankaların verdiği kredi hacimleri 660,2 milyar rubleye ulaşırken, tüketici kredisi sayısı 3 milyon 400 bin adede ulaştı.

Uzmanlar, geçen yılın aynı dönemine göre bu rakamların  değer bazında 3 kat, adet bazında ise üç buçuk kat arttığını belirtirken, aynı zamanda, ortalama tüketici kredisi tutarı yüzde 16,7 artarak 192 bin 520 rubleye yükseldi.

Merkez Bankası, Rus bankalarının kurumsal kredi portföyünün şubat-nisan aylarındaki yüzde 1,5-1,7’lik büyüme sonrası mayıs ayında yalnızca yüzde 0,8 artarak 63,7 trilyon rubleye ulaştığını bildirdiği raporunda, öte yandan tüketici kredilerindeki hacimlerde aşırı büyüme kaydetmişti.

Raporunda, tüketicilere verilen kredilerde hacimlerin mayıs ayında oldukça yüksek büyümeyi sürdürdüğüne dikkat çeken düzenleyici, nisan ayındaki yüzde 1,2’lik büyüme sonrası geçtiğimiz ay da yüzde 1,7’lik büyümeyle 12,6 trilyon rubleye çıktığını aktardı.

Mayıs ayına ait bankacılık sektörünün gelişimi raporunda, kurumsal kredi portföylerindeki büyümenin yavaş olsa da devam ettiğine değinen Merkez Bankası, “Kurumsal krediler, biraz daha yavaş olsa da büyümeye devam etmekte, bu da genel olarak 2021’in ortalama aylık hızıyla uyumlu görünmektedir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan portföyün kredi kalitesi göstergelerinin sabit kaldığını vurgulayan düzenleyici, kredi piyasasındaki durumu izlediğini ve piyasayı soğutmak için ek önlemler almaya hazır olduğunu ekledi. (Gazetemru)

Rusya'da kredi kartı kullanımı sona erecek mi?

Tüketici kredilerinde vade 5 yıla uzadı

Rusya Merkez Bankası'ndan konut kredisi kararı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)