BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRusya’da dolaşımdaki nakit para miktarı rekor kırabilir----

Rusya’da dolaşımdaki nakit para miktarı rekor kırabilir

Rusya’da dolaşımdaki nakit para miktarı rekor kırabilir
07 Ocak 2023 - 14:15 www.finansgundem.com

Rusya’da dolaşımdaki nakit para miktarı, uzmanlara göre 16 trilyon rubleyi aşarak yeni rekor kırabilir.


Rusya Merkez Bankası istatistiklerine göre, 1 Aralık 2022 itibariyle dolaşımdaki nakit miktarının yaklaşık 15,6 trilyon ruble olduğu kaydedilirken, uzmanlara göre dolaşımdaki nakit para hacmi 16 trilyon rubleyi aşarak yeni rekor kırabilir.

RBK Haber’e konuşan Ulusal Kredi Derecelendirme Kuruluşu NKR genel müdürü Stanislav Volkov, nakit dolaşım hacimlerindeki büyümeyi etkileyen temel faktörlerin şubat ve eylül ayında tüketicileri etkileyen askeri operasyon ve askeri seferberlik kararları olduğunu hatırlatırken, Ukrayna’daki askeri operasyonun başlamasıyla birlikte 25 Şubat’ta Rusların 1,41 trilyon ruble nakit para çektiğini,eylül ayında ise kısmi seferberliğin ilan edilmesinin ardından, iki günde 246,3 milyar ruble para çekildiğini kaydetti.

Volkov, “Yıl sonunda dolaşımdaki nakit miktarı genellikle birkaç yüz milyar ruble artar” ifadelerini kullanırken, bu nedenle muhtemelen 2022 yılı sonunda dolaşımda yaklaşık 16 trilyon ruble nakit para hacimlerine ulaşıldığını açıkladı.

KOVID-19 salgını nedeniyle 2020 yılında Rusya’da dolaşımdaki nakit parada rekor bir artış kaydedilmiş, o dönemde gösterge yüzde 26 oranında artmıştı.

Rusya Merkez Bankası, özellikle kısmi seferberlik sonrası vatandaşların nakit talebinde kaydedilen artışın aralık ayında da sürdüğünü belirttiği raporunda, aralık ayında taleplerin 700 milyar rublenin üstünde olduğunu açıklamıştı.

2022’de bankalardan nakit para çıkışının ilk dalgası, vatandaşların finansal kurumlardan yaklaşık 2,9 trilyon ruble çektikleri 24 Şubat – 5 Mart tarihleri arasında gerçekleşirken, 5 Mart’tan sonra para akışı ters yöne dönmüştü.

Nakit talebindeki bir sonraki artışın 22 Eylül’de gerçekleştiği ve kısmi seferberliğin başladığının duyurulmasından sonraki ikinci günde 132,1 milyar ruble çektiği belirtilirken, para çekme işlemlerinde bir diğer zirve ise 144,8 milyar rublenin bankalardan çekildiği 30 Eylül tarihinde yaşandı.(Gazetemru)

Rusya'nın dış ticaret fazlası eriyor

 

Rusya'da perakende satışlarda düşüş

 

Rusya'da kredilere yeni kısıtlama

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)