BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya SWIFT’e alternatif arıyor----

Rusya SWIFT’e alternatif arıyor

Rusya SWIFT’e alternatif arıyor
02 Kasım 2022 - 14:39 www.finansgundem.com

Rusya hükümeti, dost ülkelerle ticaret için SWIFT'e alternatif yeni bir sistem arayışına girdi. Uygulanması düşünülen sistem SPFS temelinde çalışacak. Bu sayede ulusal para biriminde çalışmayı sağlayacak bir mekanizma elde edilecek.

Rus hükümetinin dost ülkelerle ödemelerde daha önce Merkez Bankası’nın geliştirdiği SWIFT’in alternatifi olan Mali Mesajlaşma Sistemi’ni (SPFS) diğer ülkelerin ulusal sistemleriyle birleştirme üzerinde çalıştığını öğrenildi.

Hükümetin dost ülkelerden biriyle ticarette yeni bir mekanizma geliştirdiğini doğrulayan hükümet yetkililerinin Merkez Bankası’nın geliştirdiği sistemle diğer ülkelerin ulusal ödeme sistemlerine entegrasyonu üzerinde teknik çalışmanın başladığını yazan Vedomosti gazetesi, yeni sistemin SFPS temelinde çalışacağını aktardı.

1 Kasım’da Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü hükümet başkanları zirvesinde ülkelerin banka ödemeleri ve elektronik ödeme yapmak için ortak mali mesajlaşma sistemi oluşturmalarını önermişti.

Mishustin, bunun finans sektöründe üçüncü ülkelerin olası yaptırımlarından kurtulmak ve bağımsız olma için gerekli olduğunu söylerken, ödeme yapmak için bankalararası telekomünikasyonun ulusal platformlarının kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Uzmanlar, başbakanın önerisinin uygulanması için finansal ve teknolojik yatırımlar gerekeceğini kaydederken, genellikle ödeme sistemlerinin yerleştirilmesinin ağ geçitlerinin yardımıyla gerçekleştiğini, mali mesajların bir biçimden diğerine yeniden kodlanarak sağlandığını aktardı.

Rusya’nın önerisinin şu anda başlangıç ​​aşamasında olduğunu ve kolay olmadığını belirten uzmanlar,  burada asıl görevin SWIFT’e bir alternatif yaratmak değil, ulusal para birimlerinde çalışmayı sağlayacak bir sistem oluşturmak olduğunun altını çizdi.

KISACA SPFS 

Dünyanın tüm ülkelerinin bankacılık sektörü tarafından bilgi aktarımı ve para transferleri için kullanılan uluslararası SWIFT sisteminden çıkarılma riski nedeniyle Rusya, 2014’te SPFS’yi (Mali Mesajlaşma Sistemi) geliştirmeye başlamış, Aralık 2017’de kullanıma açmıştı.

SWIFT’in analoğu olarak bilinen Rusya’nın yerli finansal mesajlaşma sistemi, finansal işlemlerle ilgili elektronik mesajların iletilmesi için alternatif bir kanal görevi görürken, hem ülke içinde hem de yurtdışında finansal mesajların kesintisiz iletimini garanti edebiliyor.

Sistemin SWIFT formatında veri iletebildiğini açıklayan Merkez Bankası, ancak SPFS’nin SWIFT kanallarına bağlı olmadan çalıştığını aktardı.

Rusya’da 2017’de tam olarak çalışmaya başlayan Mali Mesajlaşma Sistemi, herhangi bir para birimindeki işlemlerle ilgili mesajları iletebilirken, başlangıçta yalnızca yerli Rus kullanıcıları için tasarlanmış, ancak Nisan 2021’e kadar 20’den fazla Belarus bankasıyla birlikte Ermenistan merkezli Arshidbank ve Kırgızistan merkezli Asya Bankası’nın bağlanmasıyla uluslararası nitelik kazanmıştı.

Ayrıca, Almanya ve İsviçre’deki büyük Rus bankalarının yan kuruluşlarının erişimi bulunan SPFS’nin Çin piyasaları ile entegrasyonu konusunda müzakerelerin sürdüğü belirtildi.

Rusya ve İran arasında yeni SWIFT kararı

 

Rusya: SWIFT'e alternatif sistem SPFS'ye 12 ülkeden katılım var

 

AB'de uzlaşma... Sberbank SWIFT'ten çıkarıldı

 

5 yıl sonra SWIFT olmayacak

 

Sberbank SWIFT’ten çıkarılıyor

 

SWIFT'in Rus alternatifine de yaptırım geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)