BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRuble için iki farklı görüş----

Ruble için iki farklı görüş

Ruble için iki farklı görüş
21 Ekim 2023 - 15:54 www.finansgundem.com

Rublenin gelecek dönemdeki yeriyle ilgili iki farklı açıklama geldi. Merkez Bankası anketinde rublenin değer kaybının süreceği belirtildi. Devlet Yönetim Üniversitesinden gelen açıklamada ise rublenin değer kazanacağı şeklinde

Rusya Federasyonu'nun ulusal parası rublede düşüş sürerken uzmanlardan paranın geleceğiyle ilgili farklı görüşler geldi. Merkez Bankası anketinden 'Dolar yükselecek' tahmini çıktı. 

Rusya Merkez Bankası'nın düzenlediği konsensüs anketine katılan analistler rubledeki değer kaybının orta vadede süreceğini öngördü.

RBC'nın aktardığına göre büyük banka ve yatırım şirketleri için çalışan analistlerin 2024 dolar kuru tahmini 94 ruble. Ancak 2025'te kurun yeniden 97,5 rubleye yükselmesi bekleniyor.

Ankette dolar kurunun 2023 sonunda 86 ruble olacağı öngörüsü de çıktı. Bir önceki ankette konsensüs 85,5 rubleyi işaret etmişti. Analistlerin 2024 ve 2025 tahminleri de son tahmine kıyasla daha iyimserdi.

Farklı görüş

Devlet Yönetim Üniversitesi Ekonomi ve Finans Enstitüsü Ekonomi Politikası ve Ekonomik Ölçümler Bölümü’nün doçenti Maksim Chirkov, rublenin önümüzdeki birkaç ay içinde dolar başına 80 ya da daha düşük seviyelere çıkabileceğini söyledi.

Chirkov, Rus ekonomisinin son aylarda artış oranları açısından Batı ekonomilerinden önemli ölçüde daha iyi bir performans sergilediğini dile getirdi. Avrupa Merkez Bankası’nın tahminlerine göre AB ekonomisinin artışı bu yıl yüzde 0.7’ye düşecek. Rosstat’ın tahminlerine göre Rusya’da GSYİH ikinci çeyrekte yaklaşık yüzde 5 oranında artış gösterdi. Buna ek olarak, Batı ekonomileri artan enflasyon oranlarından da sıkıntı çekiyor.

Ekonomist konu hakkında yaptığı açıklamada “Tüm bu nüanslar göz önüne alındığında, Rus rublesi ciddi şekilde değerinin altında ve şu anda olduğundan çok daha değerli olması gerekir” dedi.

Uzmanın açıklamalarına göre, önümüzdeki aylarda ve yıllarda ulusal para biriminin döviz kuru Batı ekonomilerindeki duruma bağlı olarak büyük ölçüde Merkez Bankası’nın eylemlerine değil, para birimlerini devalüe etme ihtiyacıyla karşı karşıya kalabilecek. Chirkov, bu nedenle orta ve uzun vadede rublenin daha da güçlenebileceğini söyledi.

Rusya dış ticaretinde yuan ve rublenin payı yükseldi

 

Ruble için tehlike çanları

 

Dijital rublenin yörüngesi belli oldu

 

Sberbank: Rublenin istikrarı için atılan adımlar yetersiz

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)