BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRuble için tehlike çanları----

Ruble için tehlike çanları

Ruble için tehlike çanları
10 Ekim 2023 - 09:05 www.finansgundem.com

Ukrayna savaşı öncesi değerine dönmeye çalışan rublenin geleceği pek parlak gözükmüyor. Uzmanlara göre rubledeki değer kaybı 6 sebepten ötürü devam edecek.

Ukrayna savaşı sonrası dünyanın en fazla yaptırımlarına maruz kalan ülkelerinden biri konumuna gelen Rusya'nın ulusal para birimi ruble, dolar karşısında ayakta kalma savaşı veriyor. Dün paritelerde dolar 102, euro 108 ruble ile son 1,5 yılın zirvesini gördü. Savaş devam ederken rublenin geleceği merak konusu. Analistlere göre, 6 temel nedenden dolayı rubledeki zayıflama devam edecek.

Türkrus'un haberine göre analistler, birinci faktör olarak petrol fiyatlarına işaret ediyor. Rubleyi baskılayan ikinci faktör 2023'te ihracatın toparlanamaması nedeniyle ödemeler dengesinin Rusya'nın aleyhinde işlemesi.

Üçüncü sırada Rusya'ya yönelik yaptırımlar bulunuyor. Dördüncü etken vergi döneminin sona ermesi ve bundan dolayı döviz piyasasında arz-talep dengesizliği meydana gelmesi. Rusya'da ihracatçılar döviz gelirlerini her ayın 25'i ile 28'i arasında rubleye çevirip vergilerini ödemek zorunda.

Rublenin aleyhine işleyen beşinci faktör Rusya pazarında işlem yapmaya devam eden borsa spekülatörleri. Altıncı ve son etken ise ABD dolarının dünya piyasasında sergilediği dinamik. Dolar dünya genelinde diğer para birimlerine karşı değer kazanma eğiliminde bulunuyor.

Sberbank: Rublenin istikrarı için atılan adımlar yetersiz

 

Rusya'daki şirketlere 'ruble' darbesi

 

Sberbank'tan hazineye 3 milyar ruble gönüllü katkı

 

Sert faiz kararına rağmen ruble neden değer kaybediyor?

 

Ruble temmuzda da geriledi!

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)