BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRaiffeisen Bank'tan yeni Rusya kararı----

Raiffeisen Bank'tan yeni Rusya kararı

Raiffeisen Bank'tan yeni Rusya kararı
02 Ağustos 2023 - 12:55 www.finansgundem.com

Batı yaptırımları sonrası Rusya’da faaliyetlerine devam eden Raiffeisen Bank’ın Rus varlıklarının satışını ertelediği bildirildi.

Ukrayna işgali sonrası Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara tam destek vermediği gerekçesiyle üzerine baskı uygulanan Avusturyalı bankacılık grubu Raiffeisen Bank’ın Rus varlıklarının satışını 2023’ün sonuna ertelediği belirtildi.

Grubun başkanı Johann Strobl’un açıklamalarına atıfta bulunan RBK Haber, konferans görüşmesinde, Strobl’ın Rusya’dan çekilmek için önceden açıklanan son tarihlere uyulmasının muhtemel olmadığını söylediğini yazdı.

Gazetemru'da yer alan habere göre, Avusturyalı bankacılık grubunun CEO’su, açıklamasında, “Son görüşmemizde, bölünme için en erken tarih olarak 30 Eylül’ü seçmiştik. Ancak bugün itibariyle bu tarih pek olası görünmüyor” dedi.

Grup şimdi bu süreç için yeni tarih olarak aralık ayının sonunu planlarken, ayrıca Rusya’daki yan kuruluşu Raiffeisenbank’ın doğrudan satışı seçeneğini araştırmaya devam ediyor.

Strobl’a göre grup, Rusya’daki varlıklarını bölerek piyasadan çekilmeyi öngörürken, bu yönde daha fazla ilerlediklerini ve potansiyel alıcıların bankanın varlıklarına ilgi gösterdiği aktarıldı.

Aynı zamanda üst düzey yöneticiye atıfta bulunan RBK, Rusya’dan satış yoluyla herhangi bir çıkışın banka için çok önemli kayıplara yol açacağını vurgularken, işlemin belirli şartları ve miktarının hala bilinmediği ve Rusya Merkez Bankası’nın onayına bağlı olduğu ifade edildi.

2023’ün ilk yarısında Avusturyalı Raiffeisen Bank net karında önemli bir düşüş kaydedilirken, şirketin 2023’ün ilk yarısı için yayınladığı mali tablolarına göre, Raiffeisen Bank International finans grubunun konsolide karı yıllık bazda yüzde 27,9 azalarak 1,24 milyar avro olarak gerçekleşti.

Aynı zamanda, Rusya’daki yan kuruluşun Raiffeisen Bank’ın ana varlığı olmaya devam ettiği, yarı yıldaki net karının 685 milyon avro olarak gerçekleştiği de gözlemlenirken, bu sonucun grubun toplam karının yarısından fazlası olduğu da dikkat çekiyor.

Raiffeisen Bank, Ukrayna’daki askeri operasyonun başlamasının ardından 2022 baharında Rusya’dan ayrılma niyetini açıklamış, ancak buna rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü için Avrupa Birliği (AB) yetkilileri tarafından eleştirilmişti.

Büyük baskı

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), henüz AB yaptırımları altına girmemiş ve sistematik olarak önemli birkaç Rus bankasından biri olarak öne çıkan Avusturyalı Raiffeisen Bank’a Rusya’dan ayrılması için baskı uyguladığı açıklandı.

Uluslararası haber ajansı Reuters, Avrupalı ​​düzenleyici kurumla ilgili gerilimin adı açıklanmayan üst düzey bir ABD’li yetkilinin geçen ay Viyana’ya yaptığı ziyaretin ardından yükseldiğine değindiği haberinde, ABD’nin ECB yetkililerine Raiffeisen Bank’ın Rusya’da devam eden ticari faaliyetleriyle ilgili endişelerini dile getirdiğini aktardı.

ECB sözcüsü Reuters’e verdiği demeçte, “Bankalardan Rusya’daki işlerini yakından izlemeye devam etmelerini ve ideal olarak faaliyetlerini mümkün olduğunca azaltmalarını ve kısmalarını istedik” ifadelerini kullandı.

Ajansa göre Avrupa Merkez Bankası, Raiffeisen Bank’ın Rusya pazarından derhal çıkmasını şart koşmasa da ülkedeki varlığını azaltmak için Avusturya bankacılık grubundan bir eylem planı hazırlamasını talep ediyor.

Bu eylem planında Avusturyalı bankanın Rusya’daki varlıklarını satması veya kapatılması gibi önlemlerin yer alabileceğine dikkat çeken uzmanlar, öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın mali piyasalardaki çalkantı zemininde durumu daha da kötüleştirme korkusuyla banka üzerindeki baskıyı artırma niyetinde olmadığını da sözlerine ekledi.

Raiffeisenbank’a yoğun talep

Sberbank, Alfa-Bank, Rosbank ve Tinkoff Bank’a Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan kısıtlamalar zemininde henüz Batı yaptırımları altına girmemiş ve sistematik olarak önemli birkaç Rus bankasından biri olarak faaliyetlerine devam eden bankaya son zamanlarda kurumsal müşteriler tarafından büyük ilgi olduğu da biliniyor.

Rus bankalarının yaptırım dahilinde olmasıyla uluslararası ticarette Raiffeisenbank hizmetlerini kullanmak isteyen birçok Rus şirketin bankada hesap açma talebinde bulunduğu açıklanırken, banka, yakın zamanda yeni tüzel kişiliklerden gelen yüksek talep ve ortakların artan gereksinimleri nedeniyle geçici olarak yeni kurumsal müşteriler için hesap ve mevcut kurumsal hizmetleri askıya aldığını duyurmuştu.

Banka, aynı zamanda mevcut kurumsal müşteriler için yeni döviz hesaplarının açılmasını da sınırladı.

Açıklamada, bankanın çok sayıda yeni hesap açılış başvurusu ile karşı karşıya kaldığını vurgularken, mesajında, “Artan işlem hacimleri ve muhabir bankalardan çek ve döviz ödemeleri de dahil olmak üzere artan gereksinimler karşısında, mevcut kurumsal müşterilerimize hizmet vermeye ve aynı zamanda işlemlerin yürütülmesini sağlamaya odaklanma kararı aldık” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’nin yaptırım listesine girmeyen Avusturyalı Raiffeisen Bank International AG, Sberbank’tan sonra yaptırım paketlerine dahil edilen Alfa-Bank, Tinkoff ve Rosbank’tan sonra birçok Rus şirketinin sınır ötesi ödemeleri için çok daha önemli hale geliyor.

Raiffeisenbank'tan para transferi kararı

 

Raiffeisen Bank’a Rusya’dan çekil baskısı

 

AB, Rusya'ya yönelik yaptırımların süresini uzattı

 

AB, Rusya'ya yönelik 11'inci yaptırım paketini onayladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)