BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPutin’in hedefindeki başkan: Zelenskiy----

Putin’in hedefindeki başkan: Zelenskiy

Putin’in hedefindeki başkan: Zelenskiy
25 Şubat 2022 - 13:04 www.finansgundem.com

2019 yılında sürpriz bir şekilde Ukrayna Cumhurbaşkanı seçilen eski komedyen Volodimir Zelenski, Avrupa yakın tarihinin en ciddi krizinin baş aktörlerinden oldu. Zelenski kimdir ve niye Putin onu devirmek istiyor?

Volodimir Zelenskiy’nin 2019 seçimlerinden sonra iktidara gelmesi başta şaka gibiydi. ‘Halkın Hizmetkârı’ isimli dizide kazara başkan olan küfürbaz bir öğretmeni canlandıran ünlü komedyen Volodimir Zelenskiy, bir anda kendini başkanlık koltuğunda buldu.

TEPKİ OYLARI ETKİLİ OLDU

Ukrayna’yı sarsan Batı yanlısı Turuncu Devrim ve 2014 tarihli Maydan Devrimi, Kırım’ın Rusya tarafı ilhakı sonrasında Zelenskiy, Rusya ile denge ilişkisi güden Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’yu yenerek cumhurbaşkanı seçildi. Zelenskiy’nin seçiminde halk tabanında yarattığı sempati gibi, tepki oyları da etkili olmuştu. Yüzde 73.2 oy aldı.

İsmini diziden alan ‘Halkın Hizmetkârları’ partisinin adayı olan Zelenskiy, zengin oligarklar ve çikolata kralı Poroşenko’ya karşı ‘taze’ bir isim olarak öne çıktı. Ancak bir yandan da siyasi bir deneyimi olmayan Zelenskiy’nin ülkeyi nasıl yöneteceği de merak konusu oldu.

Zelenskiy, siyasi tecrübesizliğiyle bir anlamda eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve eski ABD Başkanı Donald Trump’a benzetildi. Yine adı uluslararası gündemde Trump ile ilgili bir skandalla anıldı. Donald Trump’ın 2020 seçimlerinden önce Demokrat Parti’den rakibi Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Ukrayna’da yolsuzluk yaptığına dair iddiaları soruşturması için baskı yaptığı ortaya çıktı.

Rusya lideri Vladimir Putin ile Batı yanlısı Zelenskiy’nin kimyası baştan beri hiç tutmadı. 2019 yılında seçimlerden birkaç ay sonra Paris’te buluştuklarında Putin bunu ‘önemli bir adım’ olarak niteledi. Zelenskiy ise “Dürüst olmam gerekirse, çok az gelişme var” yorumunda bulundu. O zamandan bu yana iki lider arasındaki tansiyon giderek arttı.

Zelenskiy’nin Batı’ya ısrarla yaptığı ‘Bizi NATO’ya alın’ çağrısı Putin’i çileden çıkardı. NATO’nun doğuya genişlemesini ulusal bir tehdit olarak gördüğünü ifade eden Putin, ABD ve NATO’dan doğuya genişleme olmayacağına dair yazılı güvenceler istedi, bunu alamayınca da savaşın fitilini ateşledi. Biden yönetiminin desteği ise silah yollamak, komşu NATO ülkelerine takviye yapmak, yaptırım açıklamakla sınırlı kaldı.

REYTİNG KRALIYDI

25 Ocak 1978 tarihinde doğdu. Mühendis ve matematikçi bir ailenin oğlu. Kiev Milli Ekonomi Üniversitesi’nde hukuk eğitimi gördü, ancak hukuk alanında hiç çalışmadı. Öğrencilik yıllarından itibaren tiyatro gruplarında yer aldı. Sonra kabare grubu kurdu. 2003 yılında medya içeriği hazırlayan bir eğlence şirketi kurdu. Aynı yıl üniversiteden arkadaşı Elena Kiyaşko ile evlendi. Çiftin iki çocuğu var. 2005 yılında Ukrayna’da en çok izlenen şovlardan biri olan ‘Vecherniy Kvartal’ programını yazdı, oynadı, sunuculuğunu yaptı. 2015 yılında ‘Halkın Hizmetkârı’ dizisiyle ününe ün kattı. Dizide kazaen başkan olan bir öğretmeni canlandıran Zelenskiy, birkaç yıl sonra ise başkan seçildi.

ŞİMDİ 1 NUMARALI HEDEF

Son iki gündür Rus jetlerinin bombaları, tanklarının işgali altında ülkesini korumak için tüm dünyayı Putin’e karşı Ukrayna’nın yanında olmaya davet eden Zelenskiy, video kanalıyla paylaştığı konuşmasında, Kremlin’in ‘ölüm listesi’nde bir numaralı hedef olduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da CNN International'da "Zelenskiy, Ukrayna’yı, Ukrayna halkını temsil ediyor. Rusya'nın bir numaralı hedefi olması şaşırtıcı değil." dedi.(CNN)

Zelenskiyy: Ruslar sivilleri de hedef alıyor, yaptırımlar yetersiz

 

Zelenskiyy: Kimse bizim için savaşmak istemiyor

 

Zelenskiyy konuşuyor: İsteyen herkese silah dağıtılacak

 

Zelenskiyy'nin Rusya'dan talebi: güvenlik garantisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)