BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPatronlar 2024’te de 'ofise dönüş'te ısrarcı----

Patronlar 2024’te de 'ofise dönüş'te ısrarcı

Patronlar 2024’te de 'ofise dönüş'te ısrarcı
05 Ocak 2024 - 15:35 www.finansgundem.com

Araştırmalar, yöneticilerin bu yıl çalışanların ofise gelme durumlarını yakından takip etmekte kararlı olduklarını gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 2023 yılında iz bırakan tartışmalardan biri de ‘uzaktan çalışma’ oldu. Bu esnek çalışma yönteminin, 2024 yılında uygulanıp uygulanmayacağı ise merak konusu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de işverenler ve çalışanlar arasında 2023 yılına damga vuran tartışmaların başında ‘uzaktan çalışma’ yer aldı. CEO’lar başta olmak üzere birçok üst düzey yönetici, çalışanlarının ofise gelmesi konusunda oldukça ısrarcıydı.

Havuç ve sopa bir arada

Fortune’dan Paige Mcglauflin’in haberine göre, patronlar 2024'te 'ofise dönüş’ taleplerinden geri adım atmıyor. Yöneticilerin büyük çoğunluğu bu yıl çalışanlarının ofise devam durumunu takip etmeyi, kurallara uyanlara teşvik, uymayanlara ise cezalar sunmayı planladıklarını söylüyor.

Kariyer sitesi Resume Builder'dan 800 işletme yöneticisi, üst düzey yönetici ve İK yöneticisi arasında Aralık ayında gerçekleştirilen bir ankete göre, 10 şirketten 8’i 2024 yılında çalışanların katılımını yakından izlemeyi planlıyor. Buna göre, yaklaşık yüzde 62’iyle çoğu yönetici kimlik okuyucu kullanmayı, yüzde 50'si katılımı manuel olarak izlemeyi, yüzde 50'si kablosuz internet kullanımını ölçmeyi ve yüzde 43'ü meşguliyet sensörlerini kullanmayı planlıyor. Ankete katılan yöneticilerin dörtte üçü, üretkenliği artıracağına inandıkları için ofise dönmeyi zorunlu kıldıklarını, yüzde 63'ü ise bu yetkinin iş yeri kültürünü geliştireceğine inandıklarını söylüyor.

Yöneticiler, çalışanları ofislerine geri döndürmek için hem havucu hem de sopayı kullanmayı planlıyor. Ankete katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 95'i çalışanların devam gerekliliklerine uymamaları halinde bunun sonuçlarına katlanacaklarını söylüyor; bunlar arasında ikramiyelerin kesilmesi, yan hak tekliflerinin değiştirilmesi ve maaşların düşürülmesi gibi cezalar yer alıyor. Ve yöneticilerin üçte biri, ofis gerekliliklerine uymayan çalışanları işten çıkaracaklarını söylüyor.

Ancak yöneticilerin yüzde 91'i aynı zamanda, çalışanları ofise geri dönmeye teşvik etmeyi de planlıyor. Yaklaşık yüzde 45'i ‘happy hour’lar sunmayı, yüzde 46'sı yemekli aktiviteler düzenlemeyi ve yüzde 41'i iyileştirilmiş ofis alanları sunmayı düşünüyor. Bazıları ayrıca çalışanları daha büyük avantajlarla ofise geri çekmeye çalışıyor: Yaklaşık yüzde 40'ı zam teklif etmeyi, yüzde 37'si ise çocuk bakımı yardımları sunmayı planlıyor.

Savaşı kim kaybedecek?

Ancak Resume Builder Kariyer Stratejisti Julia Toothacre'a göre, mesai sonrası kokteyllerin cazibesinin çalışanları ofislere geri getirmesi pek olası değil. Pek çok çalışan, iş günleri sona erdiğinde ofisten ayrılmaya kararlı oluyor ve genellikle yıllık ofis tatili partilerine katılmaya bile ikna edilemiyor.

Toothacre, “Birçok insan için durum şöyle oluyor: 'Normal çalışma saatlerimin dışında kaldığım için bana tazminat vermiyorsanız, bunu yapmıyorum’” diyor ve mesai saatleri dışındaki bu tür etkinliklerin ağ kurmanın ve kişinin kariyerini ilerletmenin anahtarı olduğu düşünüldüğünde bu tutumun 15 veya 20 yıl öncekiyle tam bir tezat oluşturduğuna dikkat çekiyor. Toothacre, “Farklı bir nesil tarafından yönetilen şirketler, çoğu durumda insanların ihtiyacı olan şeyin bu olduğunu düşünüyor ama aslında öyle değil. Yeni nesil zamanlarını geri istiyor, tazminat istiyor ve çocuk bakımına ihtiyaçları var” şeklinde konuşuyor.

Toothacre, yöneticileri, savaşı kazanmak için ofise dönüş noktasında ısrar ederken girdikleri bu savaşı kaybetme ihtimallerini de düşünmeleri konusunda uyarıyor. Bazı çalışanlar protesto amacıyla işten ayrılırken, diğerleri yalnızca korkudan dolayı bu kurallara uyuyor ve bu da genel olarak ofis kültürüne zarar veriyor. Toothacre, “Sanırım bu şirketler, insanlar kovulmak istemedikleri için bundan şikayet etmemelerine rağmen bunun moralleri iyileştirdiğini düşünüyor” diyor.

Uzaktan çalışma ilerlemeyi yavaşlatsa da stresi azaltıyor

 

Uzaktan çalışanlar güçleniyor, şirketler onlarla savaşamıyor

 

Salesforce CEO’su: Uzaktan çalışma yüzünden başarılı çalışanlarımı kaybedemem

 

Ken Griffin: Uzaktan çalışma çalışanları kovmayı kolaylaştırıyor

 

Verimlilik düşüşünün sorumlusu uzaktan çalışma mı?

 

Uzaktan çalışma hangi koşulda sona erebilir?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)