BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatPandemi emeklileri iş hayatına geri dönüyor----

Pandemi emeklileri iş hayatına geri dönüyor

Pandemi emeklileri iş hayatına geri dönüyor
22 Ağustos 2022 - 18:23 www.finansgundem.com

Büyük İstifa olarak adlandırılan işten ayrılma süreci, tersine dönmüşe benziyor. ABD'de pandemi emeklilerinin çoğu işlerine geri dönüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birkaç milyon Amerikalı, Büyük İstifa (Great Resignation) olarak bilinen pandemi sırasında beklenenden daha erken emekli oldu. Bu, ortalama emeklilik yaşının kademeli olarak arttığı uzun vadeli bir eğilimin de kırılması anlamına geliyordu. Ancak uzun vadeli trend tekrar yerine oturmuş gözüküyor. Pandemi emeklilerinin çoğu işe geri dönüyor veya geri dönmeyi düşünüyor. Veriler ise, emekliliğin ertelenmesine yönelik eğilimi destekliyor.

Emeklilik yaşı beklentisi 64-65

Forbes’tan Bob Carlson’ın haberine göre, Washington merkezli danışmanlık şirketi Gallup, her yıl Amerikalılarla, ne zaman emekli olmayı planladıklarına dair bir anket yapıyor. Ankete katılanlar, kişisel ekonomilerine dair bazı sorulara da yanıt veriyor.

Buna göre, 1991 yılında ABD’de ortalama emeklilik yaşı 57 iken, bu rakamın 2022 yılında 61’e yükseldiği gözleniyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ayrıca 1995 yılında insanların emekli olmayı bekledikleri yaş 60 iken, ankete göre bu sayı 2022 yılında 66 olarak kaydediliyor. Emeklilik yaşı beklentisi, 2012 yılında 67 yaş ile zirve yapıyor ancak 2021 yılında 64'e düşse de, kalan yıllarda bu beklenti 65 ile 66 yaş arasında sabit seyrediyor.

Emeklilik yaşı istikrarlı şekilde yükseliyor

Yirmi bir yıllık verileri analiz eden Gallup, insanların emekli olduğu yaşta önemli ve istikrarlı bir artış olduğunu tespit ediyor. 55 yaş ve üstü kişiler beş yıllık yaş gruplarına ayrıldığında, veriler, her yaş grubunda yer alan emeklilerin yüzdesinin zaman içinde yüzde 5 ila 9 oranında düştüğünü gösteriyor.

En önemli düşüş 60-64 yaş aralığındaki kişilerde gözleniyor. 2002-2007 yılları arasında bu gruba dahil olan kişilerin yüzde 41'i emekli oluyor. 2016-2002 yıllarında ise bu gruba dahil olan kişilerin sadece yüzde 32'sinin emekli olabildiği gözleniyor.

Emeklilik yaşının gecikmesinin olası bir nedeni olarak Sosyal Güvenlik gösteriliyor. Buna göre, yeni emekliler, tam emeklilik ödeneğini talep etmek için yasalara göre 66 yaşını beklemek zorunda kalıyor.

Daha uzun süre çalışıyoruz

Emeklilik öncesi kişilerle yapılan diğer anketler, daha az insanın erken yaşlarda emekli olmak için finansal kaynaklara sahip olduklarına inandığını ortaya koyuyor. Bu da insanların finansal yönden refahlarını artırmak için daha uzun süre çalıştıklarını kanıtlıyor. Yıllar boyu süren Gallup araştırması, insanların emekli oldukları yaşlar ile başlangıçta emekli olmayı düşündükleri yaşlar arasında anlamlı bir fark gözlemliyor. Birçok insan genç yaşta hayalini kurdukları emeklilik yaşına gelmeden önce emekli oluyor.

Araştırma bulgularına göre, 2002 yılında, ortalama olarak 63 yaşında emekli olacaklarını düşünen insanların 59 yaşında emekli oldukları gözleniyor. Beklentiler ile gerçeklik arasındaki fark, yıllar boyunca sürekli olarak artıyor. Bu farkın zirve yaptığı yıl olarak ise 2012 yılı öne çıkıyor. 2012 yılında insanlar, ortalama olarak 67 yaşında emekli olmayı beklerken, 60 yaşında emekli olabiliyor.

Emeklilik planları esnek olmalı

Bazen insanlar finansal bağımsızlığa beklenenden daha hızlı ulaştıklarından erken emekli olabiliyor. Ancak çoğu zaman erken emeklilik isteğe bağlı gerçekleşemiyor. Bazen kişisel veya ailevi bir sağlık sorunu, kişinin çalışmayı bırakmasına neden olabiliyor. Bazı durumlarda ise bir kişi işini kaybediyor ve yerine istediği gibi bir iş bulamayınca emekli olmayı tercih edebiliyor.

Sebep ne olursa olsun, hem emekliğe yakın dönemde olanların hem de emeklilerin, bir emeklilik planı oluşturduktan sonra bu plana katı şekilde uyulmaması gerektiğini hatırlamaları önem arz ediyor. Emeklilik yaşı ve planlarının esnek olması gerekiyor çünkü koşullar beklentilerden ve varsayımlardan farklı olabiliyor. Bu nedenle insanların, emeklilik planlarını düzenli olarak gözden geçirmesi ve değişen koşullara uyarlaması gerekiyor.

Enflasyonla mücadelede yaşlı nüfus önemsenmiyor

 

Dünyanın en büyük emeklilik fonundan kötü performans

 

ABD’de ‘Büyük İstifa’ dalgasının 3 nedeni

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)