BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriÖdeme şirketlerinde tehlike çanları çalıyor----

Ödeme şirketlerinde tehlike çanları çalıyor

Ödeme şirketlerinde tehlike çanları çalıyor
14 Aralık 2021 - 16:10 www.finansgundem.com

Transparency International UK isimli araştırma grubu, hızla büyüyen ödeme sektörünün yasa dışı fonlar için “önemli bir köprü” haline gelebileceğini söyledi. Elektronik para kurumlarının üçte birinde tehlike çanları çalıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kara para aklamaya yönelik kırmızı alarm, İngiltere’ de lisans sahibi elektronik para kurumlarının üçte birinde yükselişte. Araştırmacılar, hızla büyüyen sektörün daha katı denetimlere tabi tutulması gerektiğini söyledi. Transparency International UK hazırladığı raporda ödeme sektörünün dünya çapında yasa dışı fonlar için “önemli bir köprü” haline gelebileceğini açıkladı. Bunun engellenmesi için sektörün sıkı yaptırımlara tabi tutulması gerektiğini ifade etti.

Elektronik para kurumlarına lisanslar Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) tarafından veriliyor ve denetimleri de aynı kurum tarafından gerçekleştiriliyor. Şirketlere müşterilerine ödeme kartları, banka hesabı ve para transferi gibi hizmetler sunma izni veriliyor. Ancak geleneksel bankaların aksine bu şirketler kredi ya da mortgage kredisi hizmeti verebiliyor. Financial Times’ın haberine göre ödeme şirketleri 2021’in haziran ayında sona eren bir yılda 500 milyar sterlinin üzerinde işlem gerçekleştirdi.

2019 yılında İngiltere’nin e-para şirketlerinin mevduatları 10 milyar sterlin seviyesindeydi. Transparency International, İngiltere’de lisans sahibi olan 261 elektronik para kurumunu incelediği araştırmada, 100 şirketin kara para aklama konusunda tehlikelerle karşı karşıya olduğunu tespit etti. Araştırmada şirketlerin üzerinden kara para aklandığı tespit edilmese de, riskler dikkat çekti. Endişeler arasında daha önce kara para aklama karşıtı yasalara uyum sağlama konusunda başarısız olan kurumlarda çalışan kişiler ve yöneticiler ile ismi kara para aklama soruşturmalarında yer alan çalışanlar da bulunuyor.

Transparency International Baş Soruşturmacısı Ben Cowdock, “e-para kurumları yatırımcılar ve müşteriler için heyecan verici fırsatlar yaratsa da, bu şirketlerin büyüme hızına denetimlerin de yetişebilmesi gerekiyor” dedi. 

Açıklamasında, “bu şirketleri kontrol edenler ve yönetenler daha sıkı bir denetim altında olmadıkça sektörün kara para suçluları için yeni bir alan olma riski yüksek” ifadelerini kullandı. 2019/2020 finansal yılında, bankalar ya da diğer kurumlar tarafından yetkililere bildirilen “şüpheli aktivite raporlarının” yaklaşık üçte biri elektronik para sektöründen geldi.

Transparency International’ın araştırması aynı zamanda Rusça sitelerin, İngiltere’nin elektronik para kurumlarında hesap açarak, anonim şirket kurmayı vaat ettiğini de ortaya çıkardı. İngiltere’de lisans sahibi bazı e-para şirketlerin ise LinkedIn ve diğer websitelerinde 600 bin sterlin ila 1,5 milyon sterlin arasında fiyatlarla satışa çıkarıldığı tespit edildi. Grup sektöre yönelik denetimlerin yeterliliğini sorgularken, FCA’ya yapılan yeni lisans başvurularının da sayısı artıyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2015 ve 2020 yılları arasında FCA e-para sağlayıcılara yönelik beş soruşturma yürüttü. FCA’dan yapılan açıklamada, “finansal suçlarla mücadeleye odaklandık. Finansal suç karşıtı standartları, ödeme ve e-para şirketlerinde yükseltmek için önemli ölçüde çalışma yapıldı” dendi. Devamında, “şirketlerin beklenen standartlara uymadığı noktalarda, yaptırım uygulamaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Dünyanın en pahalı saati: 91 milyon lira

 

Johnson, yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yaptı

 

NFT’de ‘sehven’ zarar: Bir virgülle 297 bin dolar kaybetti!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)