BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMoskova'da AVM'lere ilgi azaldı----

Moskova'da AVM'lere ilgi azaldı

Moskova'da AVM'lere ilgi azaldı
08 Nisan 2023 - 11:59 www.finansgundem.com

Moskova’da insanların alışveriş merkezlerine ilgisi azaldı. 2023’ün ilk çeyreğinde alışveriş merkezlerinde ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 oranında düştü.

Perakende sektörü araştırma ve danışmanlık şirketi Focus Technologies’in başkanı Mikhail Vasilyev, 2023’ün ilk çeyreğinin sonunda Moskova’daki alışveriş merkezlerinde ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 oranında daha düşük olduğunu vurgularken, ortalama harcama tutarının da yüzde 15 azaldığını bildirdi.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Vasilyev, 2023 yılında AVM’lerde ziyaretçi trafiğinde kaydedilen en belirgin artışın 20-26 Şubat arasındaki tatil döneminde meydana geldiğini belirtirken, ardından alışveriş merkezlerindeki trafikte 2022’ye kıyasla yüzde 10’a varan artışın yaşandığı 8 Mart arifesinde artan ziyaretçi sayısının belirlenen dönemler hariç sürekli düşüş eğilimi gösterdiğini kaydetti.

Hanehalkı reel gelirlerindeki düşüşün de AVM’lere ilgide rol oynadığına değinen Vasilyev konu hakkında yaptığı açıklamada, “2023’ün ilk çeyreğinin sonunda Moskova’daki bin metrekareden büyük alışveriş merkezlerindeki ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7, 2021 pandemisine kıyasla ise yüzde 9 oranında azaldı” diye konuştu.

Vasilyev, bu ziyaretçi sayısında düşüş eğiliminin geçen yılın mart ayının başında artan fiyatlar ve bazı uluslararası markaların piyasadan çekilmesiyle başladığının altını çizerken, 2021’in ilk çeyreğinde de QR kodu uygulaması nedeniyle AVM’lerin ziyaretçi sayısında düşüş yaşandığını hatırlattı.

Uzman, Moskovalıların 2022’ye kıyasla daha fazla tasarruf ettiğine devurgu yaparken, son verilere göre parfümeri ve kozmetik sektöründe alışveriş yapanların sayısı yüzde 14 düşüş gösteriyor.

Bu tür perakende noktalarında ortalama harcamalarda da yüzde 13 düşüş yaşanırken, mağazaların cirolarında ise yüzde 25’lik düşüş kaydedildi.

Beyaz eşya ve elektronik ürünleri satan mağazaların da tasarruf eğiliminden en çok etkilenen sektörler arasında yer aldığı gözlemlenirken, bu tür mağazalarda ortalama harcama tutarının yüzde 13 düştüğü, perakendecilerin cirosunun ise yüzde 19 oranında gerilediği belirtildi.

Vasilyev, çocuk ürünleri konusunda uzmanlaşmış mağazaların geçen yıla kıyasla yüzde 17 oranında müşteri kaybettiğine dikkat çekerken, bu tür mağazaların yüzde 19 ciro kaybı ile karşı karşıya olduğunu, öte yandan yeme-içme sektöründeki sipariş sayısı ve ortalama harcamalarda yüzde 10’luk bir artış görüldüğünü sözlerine ekledi.

Vasilyev, ortalama yemek harcamalarındaki artışın 2021 yılına kıyasla enflasyon nedeniyle ürün fiyatlarının yükselmesiyle açıklanabileceğine değinirken, ancak bu kategorideki ürün sepetinin hacminin ortalama yüzde 20 azaldığına dikkat çekti.(Gazetemru)

Moskova ekonomisine 2022'de 6 trilyon ruble yatırım

 

Moskova’da sarı alarm uzatıldı

 

Moskova, Avrupa'ya gaz arzına hazır

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)