BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMevduat faizlerindeki artışın sürmesi bekleniyor----

Mevduat faizlerindeki artışın sürmesi bekleniyor

Mevduat faizlerindeki artışın sürmesi bekleniyor
03 Mayıs 2023 - 10:35 www.finansgundem.com

2022'de yüzde 364'lük rekor yüksek kâr açıklayan bankalar için 2023’ün beklendiği kadar verimli geçmesi beklenmiyor


Bankalar düşük faizli tahvil/bono almak istemeyeceği için mevduat faizlerinde yükselişin sürmesi bekleniyor. Faizler KKM'de yüzde 25'lere yükselirken, TL mevduatta yüzde 30'u geçti. 2023, bankalar açısından 'öngörülmesi zor bir yıl' olarak tanımlanıyor. Ekonomist dergisinden Ceren Oral’ın haberine göre, bankaların öz kaynak kârlılık oranı; özel bankalarda yüzde 50'lerden yüzde 30'lara, kamu bankalarında yüzde 30'lardan yüzde 10-15'e gelebilir.

2022'de bankalardaki toplamda yüzde 364'lük rekor yüksek kâr artışını takiben 2023'te yıllık yüzde 23 daralma öngören Şeker Yatırım Kıdemli Bankacılık Analisti Sevgi Onur, "Banka endeksindeki geri çekilmeler orta vadeli yatırımcılar için alım fırsatı olarak değerlendirilmeli" diyor.
Onur; olası yeni düzenlemelerin yaratabileceği belirsizliğin hisse performanslarında belirleyici olabileceği ve satış baskısı yaratabileceği uyarısında da bulunuyor.

Ak Yatırım'dan Hakan Aygün'e göre; bankalara ilişkin değerlemelerine olumlu etki edecek gelişmeler, 'banka faiz marjlarını baskılayan makro ihtiyati tedbirlerin yumuşatılması, güçlü kredi artışının sürmesi, CDS oranının 400 baz puana doğru gerilemesi' olarak sayılabilir.

Aşağı yönlü risklerin öne çıkması ihtimaline eşit olasılık atfettikleri notunu da düşen Aygün; "Bankalardaki fiyat hedeflerimiz, özel bankalarda halen cazip ve güçlü getiri potansiyeli olduğuna işaret ediyor. Ancak belirsizlik riski nedeniyle temkinli yatırım yapılmasını öneriyoruz" diyor.
Bu noktada beş aracı kurumun banka hisselerine yönelik öneri ve hedef fiyatlarını bu konuda hazırladığımız tablomuzda detaylarıyla inceleyebilirsiniz. Burada en çok önerilen banka hisselerinin, Garanti BBVA, YKB ve Akbank olduğu da görülüyor.

BDDK, mevduat zaman aşımı süresini uzattı

 

Kur korumalı mevduatta rekor sürüyor

 

Döviz mevduatları 907 milyon dolar arttı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ceren03 Mayıs 2023 10:59

    Mevduat faizinin uyduruk artışlarla değil gerçek değerine ulaşması için enflansyon üstü seviyeye çekilmesi Allahın emri başka türlü ne piyasalara güven gelir nede istikrarın oluşması mümkün olur