BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis'Metro ve havaalanına teklif vereceğiz'----

'Metro ve havaalanına teklif vereceğiz'

'Metro ve havaalanına teklif vereceğiz'
11 Şubat 2013 - 12:14 www.finansgundem.com

Alarko Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, büyüme planlarına ilişkin açıklamalar yaptı

Alarko Holding 2013'te hızlı büyüme planları yapıyor. Grup bir taraftan uçtan uca yatırım planlarken bir taraftan da yeni sektörler de farkını ortaya koymaya hazırlanıyor. Dünya Gazetesi'nden Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre, Alarko sermaye piyasalarında da daha aktif olmayı planlıyor. Yıllardır müteahhitlik işine ağırlık veren holding, artık enerji sektörüne yöneliyor. Bu anlamda enerjinin toplam cirodaki payını yüzde 50’lere çıkarmayı ve enerji şirketi Altek’i halka açmayı planlayan holding, bu yıl yüzde 15 büyümeyi hedefliyor. Üçüncü haavalanı ihalesine yerli veya yabancı bir ortakla teklif vermeye hazırlanan holding, aynı zamanda metro ve dağıtım ihalelerine de hazırlanıyor. Holding 1.5 milyar dolarlık yatırımı için tahvil ihraç etmeyi de planlarına dahil etmiş durumda. Ayhan Yavrucu, Türkiye'de en uzun süre üst yönetim koltuğunda oturan isimlerinden biri... 5 yılı CEO olmak üzere 36 yıldır enerjiden turizme, taahhütten gayrimenkule kadar 6 farklı alanda faaliyet gösteren Alarko Şirketler Topluluğu'nun başında bulunuyor. 2012 yılında holding olarak yüzde 7-8 büyüdüklerini söyleyen Alarko Şirketler Topluluğu Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, “2013 yılında ise yüzde 15 büyümeyi öngörüyoruz. Toplam olarak 3.5 yılda 1 milyar 400 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 2013 yılı ciro hedefimiz ise 2.5-3 milyar TL civarında” dedi. Ayhan Yavrucu, holdingin hedef ve yatırımlarından Ağaoğlu ile davalarına kadar bir çok konuda DÜNYA’nın sorularına çarpıcı cevaplar verdi.
Üçüncü havaalanı için yabancılarla görüşüyoruz
Üçüncü havaalanı ihalesiyle ilgiliyiz. Bu çok büyük bir proje olacak. Bunun için ortak almamız gerekiyor. Tek başına altından kalkacağımız bir proje değil. Yerli veya yabancı ikisi de olur. Bizim bir sürü projede yabancılarla, bir sürü projede de yerlilerle ortaklığımız var. Tek başına Türk bir müteahhitin kolay kolay altından kalkabileceği bir proje değil. Yatırımı yapan kişinin olabildiğince erken bitirmesi çok büyük avantaj sağlar. İstanbul artık tıkanmış vaziyette. Müthiş bir yolcu potaniyeli var. Bu nedenle ne kadar erken bitirebilirseniz bir kaç yüz milyonla ölçülebilecek hasılata da o kadar erken kavuşuyorsunuz. İhaleyi kazanan gece-gündüz, cumartesi-pazar gerekirse 5 vardiya, 10 vardiya şeklinde çalışarak bu işi bitirmek zorunda. Başka çaresi yok. 3-4 yılda bitirmesi gerekebilir. Daha fazlası düşünülemez.
Üçüncü havaalanı için Avrupalı, ABD’li ve Uzakdoğulu olmak üzere bir çok yabancı ile görüşüyoruz. Buraya çok ilgi duyuyorlar ve bu insanların parası var. Bugün dünyada para problemi yok. Bu yatırımcılar dünyanın herhangi bir tarafında özellikle Türkiye’de fizibıl proje arıyorlar. Yatırım yapabilecekleri, müştereken ortak olabilecekleri proje arayışındalar. Bu para dünyada menkul kıymetlerde park etmiş durumda. O paralar atıl duramaz, zaten erir.
Metro projelerine teklif verecek
Türkiye, Kazakistan, Fas ve Cezayir olmak üzere 4 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Türkiye’de metro projelerimiz bulunuyor. Yurtdışında ise yine metro, karayolları, endüstriyel tesisler, su arıtma tesisleri, hızlı tren projesi gibi projelerimiz sürüyor. Yeni ihaleler çıktıkça daha çeşitlendirmeye gideceğiz. İstanbul’da Levent-Hacıosman metrosunu biz yaptık. Kabataş-Mahmutbey ve Bakırköy-Beylikdüzü metro hattının ihalesi bu sene açılacak. Holding olarak biz de katılacağız. İstanbul’un trafik problemlerini bir nebze çözecek projeler bunlar. Şuanda belediye ve Ulaştırma Bakanlığı bu işe çok ciddi yatırım yapıyor. Marmaray bitince 9-10 yıllık süreçte ciddi rahatlama olacak. Çinli müteahhit firma ile anlaşmamız bulunuyor. Şuanda Türkiye’de veya yurtdışında uygun olduğuna inandığımız ve müşterek karar vereceğimiz bir proje bakıyoruz. Metro, raylı sistem ve diğer tren projelerine bakıyoruz. Kabataş ihalesini kazanırsak Çinlilerle beraber yapabiliriz.
Enerjinin payı 2016’da toplam cironun yarısına ulaşacak
Alarko Holding yurtiçi ve yurtdışında müteahhitlik hizmetleri, enerji, ısıtma klima imalat satış, turizm, gıda ve arazi gelişme sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Şuanda projelere göre değişmek üzere yüzde 20 ila yüzde 50 arasında müteahhitlik işleri toplam ciroda en büyük paya sahip. Fakat 2016 yılında enerjinin payı bunu geçecek. Üretim ve dağıtım olarak önümüzdeki 5 yılda enerji sektörünün toplam cirodaki payını yüzde 35’lerden yüzde 50’ye ulaşmasını hedefliyoruz. Toplam ciroda yüzde 10 civarında pay alan turizm sektörünü de geliştirmeyi planlıyoruz.
Kuzey Irak’a girmedik, hata yaptık
Genel güvenlik sorunları nedeniyle Kuzey Irak’a mesafeli durduk. Ama bugün analiz edince daha rahat görüyorum ki hata ettik. Irak’ın belki bütününde güvenlik sorunu vardı ama Kuzey Irak’ta yoktu. Bizim yapabileceğimiz çok güzel projeler vardı. Orada geç kaldık ve yanlış yaptık. 1991 yılında yaşanan körfez krizinden önce gerek İran gerek Irak’ta çok sayıda proje yaptık. Bir çok Türk müteahhit oraları bilmezken biz rafineri yaptık. Fakat hala Irak’a girebiliriz. Irak’a raylı sistemler, endüstriyel tesisler, rafineriler ve havaalanları yapılacak. Biz bu konularda çok deneyimliyiz. Büyük bir proje olursa tabiiki katılırız. Havaalanı veya demir yolları gibi metro ihalelerine girebiliriz.
Ortadoğu’yu araştırıyoruz
Kuveyt’te hastane ve üniversite projelerine bakıyoruz. Ortadoğu radarımız içinde. Suudi Arabistan, Katar, Irak, Afrika’da büyük projelere bakıyoruz. Özellikle Afrika önümüzdeki yılların bence önemli ülkesi olacak. Türkiye için önem verilmesi gereken bakir bir alan. Avrupa’nın orada bir iş yapacağını sanmıyorum. Türkiye, müteahhitlik sektöründe, giderek Avrupalı şirketlerin yerini aldı. Avrupa artık oralarda iş yapabilecek dinamizme veya o pazarların gerektirdiği fedakarlığa katlanacak konumdan çıktı. Avrupa refaha çok alışmış bir ülke. Artık bizimle rekabet edemezler.
Turizmde şehir oteli ve tatil köyü yapacağız
Turizm sektöründeki faaliyetlerimizi geliştirmek istiyoruz. O sektörde oldukça geniş bir birikimimiz var. 2 tane tatil köyü ve şehir oteli yapmak istiyoruz. Kıbrıs’ta tatil köyü yapmak için yer tahsisimizi yaptık. Marmaris-Antalya arasında da yapacağımız tatil köyümüz için yer bakıyoruz. Şehir otelimizi İstanbul’da yapacağız. Fakat burada planlama süreci biraz vakit alıcı bir şey.. Turizmi olabildiğince geliştirmeye bakıyoruz. Bu yatırımları tamamlarsak turizmde yatak sayısı ve kapasite olarak iyi bir yere gelebileceğimizi düşünüyoruz.
Sermaye piyasası kanunu yoruma açık
Yeni Sermaye Piyasası Kurulu Kanunu'nda iyileştirilebilecek, geliştirilebilecek hükümler mevcut. Bazı hükümler soyut ve bunlar somut hale getirilebilir. Düzeltilmeye muhtaç yönleri var. Size açıklamalarım bile “Böyle bir açıklamayı neden yaptın” sorgulamasına girebilecek nitelikte. Yoruma açık, kapsamı geniş, isteyenin isteyeceği şekilde algılayacağı kanun düzenlerseniz bunlar başka sıkıntılar yaratabilir. Bunların somut olması gerekiyor. Sizin de benim de bir maddeyi okuduğumuzda aynı şeyleri anlamamız gerekiyor. Yoruma açık maddeler var, onlar zaman içerisinde olacaktır. Piyasada bir ürküntü yarattığı kesin. Bunu söylersek başımıza bir iş çıkar mı? söylesek mi söylemesek mi? çelişkisi yaşanıyor. Yatırımcının bilgilendirmesi için biz KAP’da açıklamalar yapıyoruz ama bazı şeyleri de sizinle mülakat yaparken geleceğe yönelik bazı ipuçları verebilirdik, ama şimdi veremiyoruz. Yatırımcı da böyle bir yönelim varmış, bu yönde bir takım kararlar oluşabilir diye fikri oluşuyordu. Bazı şeyleri zamana bırakmak lazım, uygulamaları görmek lazım.
Ağaoğlu davası: Şeriatın kestiği parmak acımazmış
Bilindiği üzere Alarko Holding ve Ali Ağaoğlu, Ortaköy’de bulunan arazi nedeniyle davalık durumdalar. Alarko Holding, yüzde 33 paylardan birinin Ali Ağaoğlu'na devri öncesinde ortakların kendilerine tanımadığı "önalım hakkını" kullanmak için dava açmıştı. Alarko Holding CEO'su Ayhan Yavrucu, konuya yönelik olarak dava sürecinin sürdüğünü belirterek, “Şeriatin kestiği parmak acımazmış. Biz yolumuza devam ediyoruz, 21 yıldır burada oturuyoruz. Dava süreci ne olacak bilmiyoruz, herhangi bir hazırlığımız da yok, gerek görmüyoruz. Sürecin sonunda duruma göre karar vereceğiz. Aleyhimize karar verilirse İstanbul’da bir çok yer var. Lehimize sonuçlanırsa ise tabiiki arsaya biz talip olacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Halka açıklık oranı yüzde 40-45’lere çıkmalı
Alarko Holding’in yüzde 30’u halka açık. Halka açıklık oranı artırılabilir. Tabii ki buna hissedarlar/yönetim karar verir ama ben olsam halka açıklık oranını yüzde 40-45’lere çıkartırım. Sermaye piyasalarının derinleşmesi gerekiyor. Bunun için de iki yol var: mevcut halka açık şirketlerin halka açıklık oranlarını sermaye artışı veya hisse satışı yoluyla artırması ve yeni şirketlerin gelmesi. Alarko olarak biz 1978 yılından beri İMKB’deyiz. Daha borsanın organize bile olmadığı dönemlerden beri buradaysak artık halka açıklık oranının artırılması gerekiyor. Alarko Carrier, Alarko Holding ve Alarko GYO halka açık.
200-250 milyon TL veya dolar tahvil ihraç edebiliriz
Şuanda tahvil ihracı gündemimizde yok, fakat bu düşünülmeyecek anlamına gelmez. Türkiye’de biz ilk tahvil ihraç eden gruplardan biriyiz. 1974 veya 1975 yılında 5 yıl vadeli hisse senedine çevrilebilir tahvil ihraç ettik. Sonra Türkiye’de enflasyon hızlı artınca artık tahvil ihracı gündemden düşmüştü. Fakat şuanda ortam tekrar oluştu. Ciddi şekilde gerek yurtiçi gerek yurtdışı piyasalarda olağanüstü uygun bir ortam oluştu. Borçlanma araçlarını çeşitlendirmek gerekiyor. Projelere bağlı olarak 200-250 milyon TL veya dolar ihracı yapabiliriz.
Enerji şirketimiz ALTEK’i halka açabiliriz
Şimdilik takvim belli değil ama enerji şirketimiz Altek Alarko Elektrik Santralları Tesis İşletme ve Tic. AŞ’yi halka açabiliriz. Şuanda yönetim kurulunda alınmış bir karar yok. Fakat şirketin yaptığı yatırımlar tamamlanır tamamlanmaz şirketin yüzde 40-45’i halka arz edilebilir. Altek’in halka arzı ile holdingin halka açıklık alanında çeşitlendirme ve yeni sektörlerin halka açılmasını sağlamak açısından anlamlı olacaktır. Tabi bu konuda yönetimin karar vereceği bir karardır. Enerjide iki büyük projemiz var. Belki de dünyada en hızlı yapılan ilk baraj ve ilk hidroelektrik santralini Adana Toros'ların içerisinde yapıyoruz. Bu ay sonunda 11.5 kilometrelik tüneli deleceğiz ve 31 Aralık 2013’te bu yatırımı bitireceğiz. Ayrıca Cengiz Holding ile 1320 MW kurulu gücünde ithal kömüre dayalı en son teknolojiyle çevreye uyumlu bir yatırım yapıyoruz. Bunu da 3.5 yılda bitireceğiz. Bu yatırımın büyüklüğü 1 milyar 100 milyon dolar.
Öte yandan, dağıtım ihalelerine çıkacağız. Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ ve Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ ihaleleri yapılacak. Biz Toroslar için tek başımıza ihaleye katılacağız.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)