BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası'ndan dijital TL adımı!----

Merkez Bankası'ndan dijital TL adımı!

Merkez Bankası'ndan dijital TL adımı!
15 Eylül 2021 - 14:08 www.finansgundem.com

TCMB, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalandı ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturuldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalandı ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturuldu.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürmektedir. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınmaktadır.

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.

Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır.

TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır.

Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bankamız ile ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM arasında ikili mutabakat zabıtlarını imzalayarak oluşturduğumuz “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” ülkemize hayırlı olsun" dedi. 

Merkez Bankası'ndan 'zorunlu' hamlesi

Merkez Bankası’nın kararı ne anlama geliyor?

TCMB'den 'zorunlu' değişikliğin ayrıntıları!

 

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bağımsız Düşünce15 Eylül 2021 23:36

    Zaten bizim gibi hazırcı ekonomilerde para dijital dir !!! Vatandaş para basma işini matbaada sanar  oysa para kredi olarak anında yaratılabilir ! Bankaya teminat olarak göster şak diye paran hazır !!! Var olan emisyon 240 Milyar civarında krediler ? 4.5 trilyon TL !!!! Not : O 4,5 trilyona bir de 6 sıfır ekleyin bakalım kaç kişi telaffuz edebilecek ! ? !

  • İyi olur15 Eylül 2021 21:16

    Bence iyi bitcoine rakip olabilirse ülkemiz ihracat yapmış gibi para toplar

  • Vatandaş15 Eylül 2021 17:03

    Borsanın durumu ortada, iyimser hava yaratmayın, vatandaş uyanışa geçti.

  • Salla15 Eylül 2021 15:25

    Boş işlerle uğraşmayın.

  • Mucize Reis : )15 Eylül 2021 14:19

    YEtli ve milli swap geliyor :D yurtdışından uçaklara Sanal usd ile bilinecek. turim sektorunde sanal tl otellerde bazı mekanlarda kullanılacak. Böylece merkez bankasına usd euro yatıran tursitler, karşılıksız basılan TL leri hesaplarına aktaracakar, böylece bir nevi sanal swap lar kulanılacak : )) Hemde diğer digital paralara çevrim dönüşüm hizmtlerinden cüzzi gelir elde edilebilir. sanal para çıkartmak kolay, ben bile bugun b*k coın yapar çıkartırım eter üzerinden çok ucuz malıyetlı sistemler var bu işi yapan : ))  yurtdışınadan güzel parada gelebilir, ohh miss k para gelsın, TL sanal apraya çevrilsin. bizde sıcak dovız paraları ulkemıze çekeriz. miss.. : )) fabrika kurmuyoruz bu ındır bındır enflasyon faiz gibi bedava işlerde hızlıyız. ben desteklıyorum ama, kullanım alanı kayacak sankı istenmeyen yerlere.

  • www15 Eylül 2021 16:14

    Yasal alt yapı hazırlanmadan bu işlere girişmek ne kadar doğru