BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez Bankası’nın kararı ne anlama geliyor?----

Merkez Bankası’nın kararı ne anlama geliyor?

Merkez Bankası’nın kararı ne anlama geliyor?
15 Eylül 2021 - 09:28 www.finansgundem.com

Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 2 puan daha artırdı. Yeni düzenlemeyi 1 Temmuz'da alınan ZK kararının devamı olarak yorumlayan da var, erken faiz indirimine karşı dövize yönelimi engelleme önlemi olarak yorumlayan da...

Merkez Bankası, yabancı para mevduat ve kıymetli maden depo hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı.

Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 21'den yüzde 23'e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıktı.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni oranlar 17 Eylül'de yürürlüğe girecek.

Yapılan değişikliğin zorunlu karşılıklarda bulunan tutarlarda ne kadar değişiklik meydana geleceğine dair TCMB'den henüz açıklama yapılmadı.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?  

Düzenleme ile Merkez Bankası hem rezervlerini artırmayı hem de bankaların döviz tutmasının maliyetini artırmayı hedefliyor. Söz konusu düzenlemenin kurda mevcut fiyatlamalara etkisi olmadı. Dolar/TL’de 8,44-8,45 seviyesindeki işlemler devam ediyor.
 
Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek de söz konusu kararı, son dönem içerisinde sistemde gözlenen yabancı para mevduat artışı sonrasında TCMB’nin brüt rezervlerini artırma isteği çerçevesinde okuduklarını, fiyatlamalara yönelik etkisini ise nötr olarak gördüklerini aktardı.

TCMB temmuzdan bu yana iki adımda yabancı para zorunlu karşılıkları toplam dört puan artırırken daha önce açıkladığı takvim doğrultusunda banka TL cinsi zorunlu karşılıkların (ZK) döviz tutulma imkanını da birkaç hafta içinde kaldırmış olacak.

Bankacılar ağırlıklı olarak bugünkü kararın 1 Temmuz'da alınan ZK kararın devamı olarak yorumluyor. Banka 1 Temmuz'da rezerv opsiyon mekanizması ile ekim itibarıyla TL cinsi ZK'ların döviz cinsi tutulması hakkının yüzde 20'den önce yüzde 10'a ardından yüzde 0'a indireceğini açıklamıştı. TCMB'nin bugünkü ZK kararı TL cinsi ZK'ların döviz cinsi tutulma hakkının kaldırılacağı takvim ile uyumlu bir çizelgede gerçekleşmiş oldu.

Bazı bankacılar ise kararın erken faiz indirimine karşı dövize yönelimi engelleme önlemi olarak yorumlarken bu yorumlar azınlıkta kaldı. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin kararı önümüzdeki haftaki PPK öncesi alması farklı yorumlar oluşturuyor. Karara faiz indiriminde dövize yönelimi engellemeye hazırlık olarak yorumlar da var. Ancak biz kararın ROM imkanındaki TL cinsi ZK'lar için döviz cinsi imkanın kaldırılması nedeniyle oluşan boşluğun teknik olarak tamamlanması amaçladığını düşünüyoruz" dedi.

Temmuzda da 2 puan artmıştı

Merkez Bankası, 1 Temmuz'da da Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranını yüzde 20'den yüzde 10'a düşürmüş, döviz cinsinden mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırmıştı.

Toplam rezerv 119 milyar doları aştı

Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervleri 3 Eylül 2021 itibarıyla, bir önceki haftaya göre 1 milyar 406 milyon dolar artış ile 27 milyar 856 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri 91 milyon dolar artış gösteriken, toplam rezervler 118 milyar 264 milyon dolardan 119 milyar 198 milyon dolar seviyesine yükseldi.

Döviz hesapları rekor tazeledi

Bu arada 3 Eylül haftasına ait para banka verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1 milyar 922 milyon dolar artış göstermiş; böylece bir önceki hafta 236 milyar 196 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 238 milyar 118 milyon dolara çıkmıştı.

Merkez Bankası'ndan 'zorunlu' hamlesi

 

İngiltere Merkez Bankası da 'şahinler' listesinde

 

Ekonomistler 23 Eylül’de Merkez’den ne bekliyor?

 

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yıldız Tilbe15 Eylül 2021 21:33

    Bizim Merkez Bankası da dolar bassın. Tüm borçları ödeyelim sonra Şalap Şahap Şarap içelim. Gezelim eğlenelim. Hemde doları satarız çılgın 5’li müteahh(it) lere. Bence saraya danışman olmalı ekonomiye Beşyıldız.

  • BİR DOST15 Eylül 2021 22:21

    Beşli mütahitler daha canınızı çok yakacak, daha İstanbul havalimanı kuyruk acınız bitmeden, kanal İstanbulu yapacaklar  sonra daha büyük projeleri hayata geçirecekler.

  • Mevsim15 Eylül 2021 16:49

    Sertleşebilir

  • gobel6615 Eylül 2021 12:09

    Maaşlı angususlar maniple etmek için gene yorumla doldurmuş burasını. Bu arkadaşlara en akıllılarının kılıçtarov olduğunu hatırltmak isterim, bu bakımdan ekonomi felan sizi aşar.  

  • gobele15 Eylül 2021 12:24

    arap sevici kendine faydası olmayan Trollar doldurmuş desen daha gercekci

  • Kasa15 Eylül 2021 11:37

    Bir halt bildiğimiz yok masa verdiler oturduk diyor.

  • Şuayip15 Eylül 2021 10:23

    Boş işler hic bi faydası olmayan bundan önce aldıkları kararların en ufak faydasının görülmediği gibi ne gerek var şimdi böyle anlamsız gereksiz işlere piyasayı tedirgin etmek dışında

  • Berber Bekri 15 Eylül 2021 10:15

    Beyhude çaba geliyor gelmekte olan MB sının bağımsız olmadığını sağır sultan bile duydu güvenini yitirdi ne dese boş

  • osmanlı torunu15 Eylül 2021 10:05

    dolarda şu seviyeler alım fırsatıdır, dolar yükselmeden faizden çıkın anlamına geliyor

  • Hesapsız15 Eylül 2021 09:53

    Bu millet neden dolara üşüşüyor, buna göre çare üretmek lazım, mesela dolar basıp piyasaya verebiliriz nasıl olsa kağıt!