BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez Bankası'nda OHAL----

Merkez Bankası'nda OHAL

Merkez Bankası'nda OHAL
28 Ocak 2014 - 06:13 www.finansgundem.com

Piyasa analistleri bugün yapılacak Merkez Bankası PPK toplantısında alınacak kararlarla ilgili tahminlerde bulundu

Merkez Bankası, 2.5 yıl aradan sonra Para Politikası Kurulu'nu toplantıya çağırdı. Bugünkü toplantı için piyasa analistleri ne diyor? Milliyet gazetesinden Ayfer Yıldız, analistlerin görüşlerini aktardı. İşte o yazı: 


Doların 2.40 TL’deki kritik seviyeye dayanmasıyla Merkez Bankası, yaklaşık 2.5 yıl aradan sonra sürpriz bir karar alarak bugün ara Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapacağını duyurdu. Merkez Bankası’nın ‘agresif faiz artışı’ yapacağı beklentisiyle dolar 2.39 TL’deki tarihi seviyesinden 2.30 TL’ye kadar geriledi. 3.27 TL ile zirvede olan euro da 3.15 TL’ye indi. 2.8312’ye kadar yükselen sepet bazında TL ise 2.74’ün altına geriledi.
Merkez Bankası’dan yapılan açıklamada, PPK’nın yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla toplanacağı kaydedildi. Karar saat 24.00’te açıklanacak. Merkez Bankası, en son ara PPK toplantısını 4 Ağustos 2011 tarihinde yapmış ve toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini yüzde 6.25’ten yüzde 5.75’e düşürürken, borçlanma faizini yüzde 1.50’den yüzde 5’e yükseltmişti.




Beklenti 200-500 baz puan
Merkez Bankası’nın para politikasının sadeleşmesi ve daha anlaşılır olması gerektiğine vurgu yapan piyasa analistlerinin bugünkü ara PPK toplantısında alınacak kararla ilgili tahminleri şöyle:
* Faiz koridorunun üst bandını oluşturan yüzde 7.75’teki gecelik borç verme faizi 200 ile 500 baz puan arasında artabilir.
* Ek parasal sıkılaştırma (EPS) uygulanan gün sayısını artırabilir. Böylece, daha sık yüzde 9 faizle piyasayı fonlayabilir. Ayrıca, EPS günlerinde yüzde 9 olarak belirlenen faizi yukarı çekebilir.
* Faiz artışlarının yanı sıra zorunlu karşılık oranlarında da indirime gidebilir.
* Yüzde 4.5’teki haftalık repo faizi ve yüzde 6.75’te bulunan piyasa yapıcı bankalara uygulanan gecelik borç faizinde de artış yapabilir.

‘Kredibilite zarar görür’
Reuters’a konuşan Standard Bank gelişmekte olan piyasalar araştırma bölümü müdürü Timothy Ash, PPK sonucunun açıklanma saatine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Neden gece yarısı? Şüpheciler herhangi bir artırım kararını önce hükümete açıklamak istediklerini söyleyecek. İlginç olan bir diğer unsur ise açıklamanın ilk çeyrek enflasyon raporunun ardından yapılacak olması. Tahmin, politika faizlerinin 300 baz puan artırılacağı ve devamının da geleceği yönünde. Eğer yapmazlarsa kredibiliteleri zarar görecek ve TL dolar karşısında hızlıca 2.50 seviyelerine kadar yükselecektir.”
Merkez Bankası’nın 21 Ocak’ta gerçekleştirdiği yılın ilk PPK toplantısında aldığı kararlar piyasaları memnun etmemişti. Merkez Bankası bu toplantıda kısa vadeli faizleri değiştirmezken, EPS günlerinde bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 9 civarında oluşmasını sağlayacağını açıklamıştı.
Kurdaki yükselişin durmaması üzerine Merkez, geçtiğimiz perşembe günü 2 yıl aradan sonra piyasaya yaklaşık 4 milyar dolarlık doğrudan müdahalede bulunmuştu.
Bu arada Merkez, bu hafta iki kez yapacağı ve piyasayı yüzde 9’dan fonlayacağı EPS uygulamasının ilkine dün başladı. Bankalar BIST’te kotasyon yoluyla yüzde 9 faizle 31.64 milyar TL, TCMB’den kotasyon yoluyla 200 milyon TL tutarında repo imkanı kullandı. Merkez Bankası perşembe günü de EPS uygulayacak.

FED toplantısı bekleniyor

Yurtdışındaki olumsuz havanın yanı sıra içeride yüksek siyasi tansiyon piyasalarda sert hareketlere neden oluyor. Özellikle FED’in tahvil alımlarını azaltma hamlesi gelişmekte olan ülkelerden çıkışlara neden oluyor. Ancak, Türkiye politik gelişmelerle daha kırılgan. FED’in tahvil alımlarını 10 milyar daha azaltacağı beklentisi piyasaları dalgalandırıyor.
İçeride de tansiyonun yüksek olması ve doların 2.40 TL’ye yaklaşması Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Merkez’in bu hamlesi piyasalarda doların yükselişinin frenleneceği yönünde umut yarattı. Dolar yılbaşından bu yana yüzde 10, 17 Aralık’tan bu yana ise yüzde 14 prim yaptı.

‘Kararlar kesin ve açık olmalı’
Gülay Elif Girgin / Şeker Yatırım Başekonomist

“Daha önceki ara toplantı deneyimlerinden yola çıkıldığında ara toplantıda faiz  200-300 baz puan arttırılmaktadır. Bunun yanı sıra zorunlu karşılıklarda azalma gibi makro ihtiyati tedbirler alarak, Faiz kararının etkisini güçlendirebilir. Merkez Bankası’nın alacağı kararlar, bu sefer piyasada belirsizlik yaratmayacak şekilde kesin ve açık olmalı.
Alınan kararlarının etkisinin TL üzerinde kademeli olmasını bekliyoruz. 2011’den farklı şartlar sözkonusu. 2011’de FED para basmaya devam ediyordu. Öte yandan, bugün FED parasal genişlemeye son veriyor. Ayrıca, yurtiçinde politik belirsizlik var. Merkez’in adımları fayda sağlayabilecek olsa da FED’den gelecek haberler ve içerideki siyasi gündem liranın belirleyen fonksiyonunda yer almaya devam edecektir.”

‘Gümüş kurşun atılma noktası’
Gökhan Uskuay / Global Menkul Stratejist

“Geçen hafta Merkez Bankası toplantısından pazartesi gününe kadar TL’de yüzde 6.6 kayıp oluşunca, Merkez Bankası’da olağanüstü toplantı kararı aldı. En son toplantıda üst koridor artırılmamış ve EPS faiz oranı olarak yüzde 9 belirlenmişti. Ara toplantılarda daha çok önceki toplantıda alınan esas kararlar doğrultusunda adım atılır.
Bu nedenle, Merkez Bankası hem üst koridor faizini hem de EPS faizini 200 baz puan artırarak bugün açıklayacağı enflasyon hedefi doğrultusunda sıkı bir para politikasını benimsediğini gösterecektir. En azından gümüş bir kurşun atması gelinen noktada şart.”

’Sıradışı uygulamalar olabilir’
Egemen Candır / İntegral Menkul Araştırma Müdürü

“Piyasalarda Merkez Bankası’nın ara toplantı kararı, faiz artışı şeklinde yorumlanması mümkün olsa da, bankanın bu toplantıyı istisnai günlere ağırlık verilmesi ve dikkatin bu noktaya çekilmesi üzerine değerlendirmesi olasılığı da bulunmakta. Merkez Bankası bugünkü ara PPK?toplantısında istisnai gün sayısını artırma kararı alabilir.
Aynı zamanda, piyasalarda risk yönetimi için kullanılan fakat ciddi oranlarda hacmi olan dolar/TL ve euro/TL swap’larının da kısıtlanması söz konusu olabilir.”
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alpaslan Menevşe28 Ocak 2014 09:47

    Munzam karşılık oranları USD, EUR ve Altın için tamamen serbest bırakılabilir. Ayrıca, döviz sepeti içeriği altını da içerecek şekilde güncellenebilir.