BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez Bankası'na şantaj mı yapıyorlar?----

Merkez Bankası'na şantaj mı yapıyorlar?

Merkez Bankası'na şantaj mı yapıyorlar?
20 Ocak 2015 - 07:46 www.finansgundem.com

Uzmanlara göre, Londra merkezli sıcak paracılar Merkez Bankası'na aba altından sopa göstererek “İndirirsen dövizin altında kalırsın” şantajı yapıyor

Merkez Bankası’nın bugünkü kritik faiz kararı öncesinde dolarda sert hareketler yaşandı. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi yönetimi ve sanayici kesimin “acil faiz indirimi” açıklamalarının ardından dolar dün kafa karıştıran alımlarna 2.34'e yükseldi.

VATANDAŞIN CEBİNDEN

Faizde indirim beklentisi ise sıcak paracıları tedirgin etti. Yüksek Faiz isteyen sıcak paracılar, ellerindeki parayı devlete borç vererek para kazanma peşindeler… Faizler ne kadar yüksek olursa bu kesimin elde edeceği faiz kazancı da o kadar artacağı için uzun süredir Türk ekonomisi üzerinde bir ‘faiz’ baskısı söz konusu… Türkiye’nin bu paraya yüksek faiz ödemesi, altyapı yatırımları ve sosyal harcamalardan vatandaşa aktarılacak kaynağın bu kesimin cebine gitmesi anlamına geliyor.

Dün piyasalarda ilginç bir hareket yaşandı. Borsa günü yüzde 0,86 yükselişle kapattı. TL bazındaki altının gramı yüzde 0,97 arttı. Gösterge tahvilin faizinde ise yüzde 2.14’lük bir değişim oldu. Dolar ise gün sonunda yüzde 1,17 yükseldi.

ABA ALTINDAN SOPA...

Akşam'ın haberine göre, dolardaki yükselişin Londra merkezli finans kuruluşları tarafından yapıldığını söyleyen uzmanlara göre yüksek faizden para kazanan bu dev yatırım kuruluşları, Merkez Bankası’na aba altından sopa göstererek “Faizi indirirsen dövizdeki hareketin altında kalırsın” mesajı vermeye çalışıyor.

Sıcak para lobisinin bu faiz şantajı aslında ilk değil… Benzer bir oyun 2011’de de sahnelenmiş ve Londra merkezli fon yöneticileri “Merkez Bankası faiz artırmazsa, portföylerdeki Türkiye ağırlığını azaltacaklarını açıklamışlardı. Aviva Investors, Union Bancaire Privee, East Capital ve Millenium Capital gibi fonlar bir dizi raporlar yayınlayarak Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışmışlardı.

ŞANTAJ GEÇEN YIL DA YAPILDI

Son olarak geçen yılın ocak ayında da buna benzer bir süreç yaşanmış ve faizlerin artmaması üzerine aynı çevrelerce dolara sert bir operasyon çekilmişti. Vatandaşın cebindeki paraya göz diken bu lobinin doları yükselterek gerçekleştirdikleri bu faiz şantajı sonunda Merkez Bankası  faizleri yüzde 4.5’ten yüzde 10’a yükselmişti. Merkez Bankası’nın bu yanlış hamlesi sonunda kazanan sıcak paracılar, kaybeden ise üretici kesim, vatandaş ve büyüme olmuştu…

BUGÜN GÖZLER MERKEZ'DE

Merkez Bankası'nın bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizlerde indirime gidilmesi bekleniyor. Reuters anketine katılan 20 kurumun 11'i TCMB'nin hali hazırda yüzde 8.25 seviyesinde olan politika faizinde bir indirim bekliyor. Ankette politika faizinde indirim bekleyen 11 katılımcıdan 8'i 25 baz puan, 3 katılımcı ise 50 baz puan indirim öngörüyor. Öte yandan analistler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz indirim çağrısını yinelemesinin de indirim olasılığını arttırdığını belirtiyorlar.

Dünya birer birer indiriyor

Türkiye, mevcut faiz oranıyla Rusya ve Brezilya'nın ardından faizde en yüksek üçüncü ülke. Son dönemde birçok ülkede 'faizde indirim' trendi yaşanıyor. Bu örneklerin en önemlisi 2014 yılı biterken Çin ve Hindistan'da yaşandı. Çin, 2012 yılından bu yana ilk kez indirime gitti ve faiz oranını yüzde 5.6'ya düşürdü. Hindistan ise aralık ayında faizi sürpriz bir kararla yüzde 0.25 kısarak, yüzde 7.75'e düşürdü.

Büyümenin önünde engel

Üretici ve ihracatçı kesimin tüm uyarılarına rağmen uzun süredir yüksek faiz politikasında ısrar eden Merkez Bankası, tüm eleştirilere kulağını tıkayarak Türkiye'nin büyümesinin önüne ciddi bir fren koyuyor. "İstihdamdaki artış büyümeyle sağlanır. Büyüme ise paranın ayağındaki prangayı çözmekle gerçekleşir" diyen İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "O pranganın adı ise yüksek  faizdir" sözleriyle tepkisini dile getiriyor.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • burasi20 Ocak 2015 18:35

    Burada çok mu farklı sanki. Hatta yarış içindeler. E tabi saçmalama özgürlüğü var ondan.

  • Kk20 Ocak 2015 11:10

    Cok da umurlarında sankı.Paraya ihtiyacın olmasın ozaman kafana gore takıl.Eger para gırısı ıstıyorsan para vereceklerın risk algısını dıkkate almak zorundaısn.Bunun sıkıstırmayla ılgısı yok.Boyle sıg yorumlarla ınsanların aklını karıstırmayın.Ben bankaya gıdıp Bana %5 le para ver dıyebılrımıyım.vermezse sen neyın pesındesın Turkıyenın buyumesını ıstemıyor bu kurum falan dıyebılrı mıyım.Neyın kafası bu

  • bankacı20 Ocak 2015 10:04

    Bu lobiciler her zaman aynı şeyi yapıyorlar, hem de yerli işbirlikçileri ile. Bence Merkez toplantılarını önceden ilan etmesin. Onlar da toplantı öncesi böyle sert hareket yapamaz. Gizli toplan ve kararını alınca açıkla. Spekülasyoncuların eline koz verme .