BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiLondra finans sistemi anlaşmasız Brexit’e hazır mı?----

Londra finans sistemi anlaşmasız Brexit’e hazır mı?

Londra finans sistemi anlaşmasız Brexit’e hazır mı?
11 Eylül 2020 - 18:16 www.finansgundem.com

İngiltere ile AB arasındaki Brexit görüşmeleri anlaşmasız ayrılık ihtimalini oldukça yükseltiyor. Bir günde Avrupa ile bağı kopması beklenen İngiltere finans sistemi tahmin edildiği kadar savunmasız olmayabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brexit müzakereleri bu hafta alışılmadık derecede dramatik bir hal aldı. Her iki tarafın müzakerecileri İngiltere'nin anlaşma olmadan Avrupa Birliği'nden çıkma olasılığı etrafındaki söylemlerini artırdılar.

Ancak Londra finans merkezi için böyle bir ayrılmadan bahsetmek eski bir haber. Finans firmaları yıllardır bunun için kendilerini hazırlıyorlar.

Nitekim, Financial News’in haberine göre, temmuz ayında denetim firması EY tarafından yapılan ankete katılan 138 finansal hizmet şirketi patronunun neredeyse dörtte üçü, Ocak 2021'e kadar bir finansal hizmetler ticaret anlaşmasının gerçekleşmesini beklemediklerini söyledi. Finans şirketlerinin bu duruma hazırlıklı olmasının üç nedeni bulunuyor:

Denklik yoksa anlaşma da yok

İngiltere yıllardır, AB'nin mevcut çerçevesinin gelişmiş bir versiyonuna dayanan, düzenleyicilerinin mali kuralları parça parça olarak beyan ettiği, üye olmayan devletlere uygulanan bir Brexit anlaşması sağlamayı umuyordu.

Ancak Londra finans merkezi yöneticileri, AB'nin Baş Müzakerecisi Michel Barnier'in İngiltere'yi artık üye devlet olmayı seçmesine rağmen "olabildiğince fazla tek pazar avantajını korumaya çalışmakla" suçladığı Haziran ayında denklik verilmeyeceğini kabul ettiler.

AB Mali Hizmetler Sorumlusu Valdis Dombrovskis de o tarihten bu yana Londra Finans şirketlerinin herhangi bir denklik kararının büyük olasılıkla 2020 yılı sonundan önce alınmayacağını söyledi.

Londra merkezli hukuk firması Clifford Chance’in ortaklarından Simon Gleeson, "AB, denklik ve pazara erişimle ilgili kararlarının tek taraflı olacağını ve İngiltere ile herhangi bir anlaşmaya tabi olmayacağını açıkça belirtti. Bu da finansal hizmetler müzakereleri sürecinin dışına çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Başka bir hukuk firması olan Latham & Watkins’in Finansal Düzenlemeler Uygulamaları Küresel Başkanı Rob Moulton, şu ifadelerde bulundu:

“Bu tutumu beğenseniz de beğenmeseniz de şu anda devam eden siyasi görüşmelerde finansal hizmetlerin herhangi bir Brexit anlaşmasında yer almayacağı oldukça açık.”

İş dünyasından Boris Johnson’a Brexit uyarısı

Piyasa düzenleyicilerine güven

Anlaşmasız Brexit yaklaştıkça, Londra finans merkezi patronları tartışmanın her iki tarafındaki düzenleyicilerin 1 Ocak'ta yeni gerçekliğin şafağında büyük bir karmaşayı savuşturmak için gereken çözümleri sunacağını umuyorlar.

İngiltere ve AB'deki düzenleyici kurumların, örneğin brexit durumunda, her iki yetki alanı bölgesinde de finans firmalarının birbirleriyle veri paylaşmalarına yardımcı olmalarını sağlamaları bekleniyor.

Anlaşma olmaması durumunda yasal müdahale yapılmadan, Londra firmaları bir gecede Avrupa pazarlarına erişimlerini kaybedebilir ve kendilerini Londra'dan AB’deki müşterilerine hizmet veremez durumda bulabilir.

Gleeson, piyasa düzenleyicileri arasındaki güvenin Brexit'ten çok daha önemli olduğunu ve "İngiltere ve AB organları arasında iyi bir anlaşmadan daha güçlü göründüğünü" söyledi.

En kötüsüne hazırlar

Londra’daki binlerce finans çalışanı, 2016'daki oylamadan bu yana bir anlaşmasız bir çıkışa hazırlanmakla görevlendirildi. Finansal Brexit'in gerçekleşmesine 100 günden biraz fazla bir süre olduğuna göre, bu hazırlıkla finans şirketlerinin durumu beklenenden iyi görünüyor.

Londra merkezli hukuk firması The City UK’in Halkla İlişkiler, Politika ve Ticari Yapılar Araştırmaları Genel Müdürü Emma Reynolds anlaşmasız Brexit’e finans sektörünün tepkisiyle ilgili, “Sektör zaten önlem için hazırlık yapmıştı. Müzakerelerde bugüne kadar somut bir ilerleme kaydedilmemesi göz önüne alındığında bu durum şu andan itibaren 2020’nin sonuna kadar hızlanacaktır” ifadelerinde bulundu.

Z kuşağı için faizsiz kredi kartı

 

Citigroup’un ilk kadın CEO’sundan alınacak 5 önemli ders

 

Trump’ın ticaret savaşı başarısızlıkla sonuçlandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)