BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCitigroup’un ilk kadın CEO’sundan alınacak 5 önemli ders----

Citigroup’un ilk kadın CEO’sundan alınacak 5 önemli ders

Citigroup’un ilk kadın CEO’sundan alınacak 5 önemli ders
11 Eylül 2020 - 15:07 www.finansgundem.com

Şubat ayından itibaren Wall Street’in en önemli bankalarından birisi olan Citigroup’un başında bir kadın yönetici yer alacak. Fraser’ın hayatı birçok yönetici için ders olacak nitelikte

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans sektörü kadın yetenekleri kullanma konusunda oldukça kötü bir sicile sahip. Wall Street’in en büyük bankalarından Citigroup’un CEO’su Mike Corbat’ın yerine Citigroup Başkanı ve Tüketici Bankacılığı Baş Yöneticisi Jane Fraser’ın getirilmesi finans sektörü için bir dönüm noktasını ifade ediyor. Finans sektörü yıllardır üst düzey saflarda kadınların bulunmasını yönünde teşviklerde bulunsa da kesin sonuçlar alamıyordu.

Financial News’in haberine göre Jane Fraser’ın kariyerindeki dönüm noktaları yöneticiler için ders niteliği taşıyacak birçok hikayeyi de içerisinde bulunduruyor. Fraser kariyerine 1980’lerin sonunda Goldman Sachs’ın satın alma ve şirket evlilikleri biriminde başladı ki bu henüz 20 yaşındayken erkek egemenliğinde bir sektöre adım attığını gösteriyor. Fraser 2016 yılında yaptığı bir konuşmada burada geçirdiği iki yılda 4 ya da 5 yıllık çalışmaya değecek kadar çalıştığını belirtmişti.

Goldman’dan ayrılışını anlatan Fraser, “Çok az sayıda kadın vardı. Finansal hizmetlerde çok az kadın bulunuyordu ve orada olanlar oldukça korkutucuydu. O günlerde büyük vatkalı neredeyse erkek gibi gösteren takım elbiseleri giyiyorduk ve korkunçtu. Hiç kimse de mutlu değildi” ifadelerini kullandı.

Fraser’ın Citi CEO’luğun giden yolu düz bir çizgide gitmedi. Ünlü bankacıyı Wall Street’in en büyük bankalarından birinin başına getiren hikayede önemli dersler bulunuyor.

ABD'li dev banka Citigroup'u ilk kez bir kadın yönetecek

 

Sıkı çalışmanın farkındalık getireceğini düşünmeyin

Jane Fraser 1994 yılında Harvard Business School'da MBA yaptıktan sonra McKinsey firmasında danışmanlık alanında çalıştı. 2016 yılındaki sunumunda Fraser o zamanlarda kendisini bir bilgisayar kurdu olarak tanımlıyor. Zira o dönemde karmaşık hesaplamalar yaparak perde arkasındaki işlerin yapılmasını sağlıyormuş. Fraser halihazırda üst düzey konumda olmasına rağmen patronunun kendisinden süreç içerisinde daha görünür olmasını istediğini söylüyor.

Citi’nin şubat ayında göreve başlayacak CEO’su 2016 yılındaki sunumunda patronunun, “Şunu bilmen gerekir ki tüm işi bitirmek yeterli değil. Odadaki tartışmaları ve diyaloğu nasıl etkileyeceğini öğrenmelisin” dediğini belirtiyor.

Citi’nin içerisindeki kaynaklar Fraser’ın görünürlüğünü arttırmak için uyguladığı taktiklere halen devam ettiğini söylüyor. Financial News’in haberine göre baş yöneticilerden birisi Fraser’ın pandemi boyunca moralleri yüksek tutmak için her hafta Cuma günü bankanın haftalık gelişmelerini gönderdiğini belirtiyor.

Bankacılık kariyeri düz bir biçimde ilerlemez

Jane Fraser’ın iki çocuğu var ve iş seyahatine çıktığı zamanlarda eşinin çocuklarını sadece pizzayla değil aynı zamanda sebze yemekleriyle de beslediğini söylüyor. Finans sektörü çalışanları çoğunlukla çocuk sahibi olmanın kariyerlerini mahvedeceğini düşünür. Fakat Fraser aile kurmak konusunda kararlı olduğunu ve çocuğunu doğurduktan iki hafta sonra McKinsey’e ortak olduğunu söylüyor. Fraser konuşmasında yaşadığı yoğunluğu anlatırken, “ ‘Lütfen artık telefonu kapat zira beslemem gereken bir bebeğim var’ diye düşündüğümü hatırlıyorum” sözlerine yer veriyor.

Ancak Fraser beş yıl boyunca şirkette ortak olarak yarı zamanlı çalışmaya devam etti. O dönemde Londra’da üst düzey bir bankacı olan kocası ise kendi kariyerine devam etti.

Fraser 2004 yılında Citi’ye katıldı. Başlangıçta kurumsal ve yatırım bankası biriminde çalışan başarılı bankacı 2007 yılında strateji ve satın alma ve şirket evlilikleri birimlerinin küresel başkanlığına terfi etti. Fraser bu noktadan sonra eşinin geri çekilerek onun kariyerini desteklemesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Fraser eşinin, “Tamam, benden bu kadar. Gidip farklı bir şeyler yapacağım. Elinden gelenin en iyisini yap” dediğin belirtiyor.

İş yaparken özgüven gerekir

Fraser Citi’de CEO’luğa gelmeden önce hususi bankacılık, Latin Amerika işletmesi ve son olarak da tüketici bankacılığı birimi olmak üzere birçok üst düzey yöneticilik pozisyonunu yürüttü. Yine de Fraser yeni bir fırsat sunulduğunda, “Bir şeye %120 hazır olmadığım sürece verdiğim en kısa cevap yeterince iyi olmadığım yönündedir” ifadelerini kullanıyor.

2007 yılında kendisine Citi’nin stratej biriminin başına geçmesi teklifi geldiğinde ilk reaksiyonunun da bu şekilde olduğunu belirten Fraser, “Citi’de çalışan bir arkadaşım ‘Neden sadece denemiyorsun? Bilirsin işte, sadece bir şans ver’ dedi. Ben de verdim” diyor.

Liderlikle ilgili basmakalıp fikirlere uymayın

10 Eylül'de CEO'su atanmasından bu yana, diğer üst düzey Citi yöneticileri Fraser hakkındaki olumlu görüşlerini ortaya koydular. LinkedIn'deki bir yazısında, Citi'nin Brexit Sonrası Operasyonlarının Başkanı Kristine Braden, Fraser’ın "zarafet ve mizah duygusuyla" liderlik ettiğini söyledi.

Edinburgh doğumlu Fraser Fortune’a mayıs ayında verdiği röportajda Kovid-19 krizinin daha fazla empati içeren bir liderlik tarzını sergileme fırsatı sunduğunu belirtiyor. Fraser röpotajında, “Kadın olmak gerçek bir güç ve dayanıklılık katıyor. Birçok bölgede çok daha fazla kırılgan olabilirim. Bazı erkek meslektaşlarımın kendilerini rahat hissetmelerinden çok konunun insani boyutlarını konuşabildiğim için bunun hiçbir şekilde hassaslık ya da zayıflık olduğunu düşünmüyorum” dedi.

İş arkadaşlıkları oluşturun ve danışmanlarınıza güvenin

Fraser’ın başarıları hakkındaki tevazulu davranışına rağmen, yetenekleri kariyeri boyunca birçok kişi tarafından kabul edilmiştir. Citi tarihinin en çalkantılı dönemine girerken, finansal kriz sırasında grup stratejilerini yöneten Fraser 800 milyar dolarlık kötü mal varlığını silmek, mali krizin doruğunda 100.000 kişiye işine son vermek ve zor bir dönemden geçen bankanın mortgage işletmesini yönetmek zorunda kaldı.

Fraser, 2016'daki konuşmasında hiçbir zaman iş için elini kaldırmadığını, bunun yerine kendisine fırsat önerecek iş arkadaşlarıyla olan ilişkilerine güvendiğini söyledi. Citigroup’un İlk Kadın CEO’su, "Herkese her zaman iyi davranın derim ve birisi sizden bir iyilik yapmanızı istediğinde, bu iyiliği yapın, çünkü size fırsatlar sunabilirler" ifadelerini kullanıyor.

Lagarde: Kovid'in ikinci dalgası belirsizliği artırıyor

 

Evden çalışma uygulamalarında ayrımcılık artıyor

 

Citigroup’tan Deutsche Bank’a transfer çalımı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)